Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny JBL ES80

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy nie lepiej takie duże monitory ?

No chyba że ktoś przedkłada ilość nad jakość :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JBL-e e80 to kolumny do ostrego dawania czadu, do tego ta seria jest raczej stworzona. Kiedy e80 zaczynaja dopiero grać inne audiofilskie kolumny wypluwają już membrany. E80 nie nadają się kompletnie do delektowania dzwiękiem przy przysłowiowej lampce wina, bo jak napisał poprzednik "wbijają muzykę młotkiem do głowy", to fakt. Basu mało na tle konkurencji wcale nie mają, problemem jest go odpowiednio wydobyć. Ostatnio dla próby podpiąłem e80 pod piecyk NAD 372 (2x150W /8Ohm). W takim zestawieniu można e80 przesuwać ściany, basior jest szybki i potężny, chociaż do audiofilskiego dzwięku daleko... Reasumując: e80-tki i wyższe modele, tylko do super wydajnych, ciepło grających wzmaków, dużych pomieszczeń oraz dla fanów mocnego uderzenia i naprawde głośnego słuchania. Gdy nie spełnimy tych kryteriów, lepiej omijać serię E szerokim łukiem. Pozdrawiam

Po pierwsze to każdy ma inne odczucia co do brzmienia kolumn czy samego basu-według mnie JBL to znana marka ale tak naprawdę ludziska często nie znają innych nazw i ta ich kusi. Po drugie, subwooferowy bas - a i owszem, bas brzmi jak ze skrzyni a nie słucham ich na jednym amplitunerze-podpinam je pod różne urzadzenia, od Denona PMA 1500, poprzez Harmana 970, Pioneera A6J, kończąc na Magnacie MC1 z przedwzmacniaczem opartym na triodzie...Jak już mówiłem pracuję w miejscu sprzedaży owych produktów więc odsłuchuje ich regularnie, w różnych konfiguracjach i muzyką. Mnie JBL prócz L880 nie przekonuje niczym - a z obserwacji wynika że kupują je przeważnie młodzi ludzie którym generalnie cyt. "na cykach i basiorze" zależy, lub nawet osoby starsze ale które przesiadają się z Tonsila - im to brzmienie odpowiada...

E 80 grają inaczej niż E 60 i to rzecz oczywista - jeśli słuchasz takowej muzyki to może Tobie 80 się spodobają. Natomiast inną kwestią jest Twoje pomieszczenie odsłuchowe. Sam mam obecnie ok.19m i miałem niezłe problemy z akustyką pokoju. Zdaję mi się że do 20m tak czy siak wygrywają monitory.

Do Denona 1907 mógłbyś posłuchać Klipsha (takowy zestaw słucham), lub Infinity - odsłuchiwałem w celach testowych i brzmiało całkiem ok. Modeli nie podaję bo to już kwestia dobrania takowego do kieszeni kupujacego.

Podkreśle tylko że nie przepadam za Denonem stąd też może niech któryś z Zacnych forumowiczów się wypowie rzetelniej :)

dzięki za szczere i w miare wyczerpujace porównania. Musze się zastanowić jeszcze na kolumnami bo na prełomie czerwca chcę wymienić amplituner na AVR3806 a to juz inna klasa w stosunku do 1907. Zobaze jak to gra i wtedy zadecyduje. problem w tym że w momencie wymiany frontów wypadałoby (chyba )wymienic tez resztę kolumn a to wiąże się znowu z kosztami. A nawiasem mówiąc - szwagier ma w pokoju około 17 m2 Northridge E30 i tam basu maławo. Sam jak porównał z moimi 60'tkami zaczał kombinowac z ustawieniem ich oraz zakupem standów co poprawiło jakość dźwięku ale nie ma porównania z moimi. Przyzam się że mój zakup JBL'i opierał sie na porównaniach w gazetach i forach gdzie 2-3 lata temu ludzie bardziej pochlebnie sie na ich temat wypowiadali. Teraz juz swoije wysłuchałem i chciałbym zacząć z czyms innym z tad tez moje pytania

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

W sumie to czy jakaś kolumna jest za duża/za mała do jakiegoś pokoju to rozstrzygnie tylko odsłuch tych klocków w tym pokoju i to czy Ci taki dźwięk podpasuje.

Sam miałem długi czas JM Lab 826 w 17m2 !!! i Super było, a każdy piał że one od 40m2. Są też na forum osoby mające 926 w 16m2 i nie narzekają! Jednak to są sporadyczne przypadki i bezpieczniej jednak (nie mając szansy na odsłuch w domu) wybierać nieco mniejsze zestawy. E30 dają radę w max 12m2 (jak dla mnie) ale 20m2 to już zdecydowanie E80. Są też jednak monitory potężne i bardzo potężne (przy których E30 to zabaweczki), dające radę łoić w 60 i 100m2! Nie każdy monitor to popierduła i odwrotnie.

Kilpshe to kolumny ze Stanów, nie są jakieś wyjątkowe ale potrafia się ciekawie zgrać z Denonem - z Klipshem Synergy konfiguracji słyszałem z 1907 akurat i było w porządku...Jesli chodzi zaś o Dnony z wyższych serii to już całkiem inna historia. Grały "u mnie" 38xx z np. JBL L Studio 880 i 890, z Elacami 57 i 127, z Tannoyami Eyris i Sensys (mowa o całych kompletach 5.0 i 5.1) i grało to zawsze dobrze - podkreśle - kino domowe, odsłuchy różnych koncertów, czyli praca 5.1...W pracy stereo było poprawnie, lecz troche ociężale i bez polotu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Słuchałem raz i krótko L890. Dupnięcie mają i te i te. Seria L ma mniejszą efektywność (około 87dB) przy 90dB E90 i 91dB w E90/100 - czyli prądu też trzeba więcej dla L. Grają ciekawie, ale mi raczej nie podeszły :(

One już bardziej pod jazz i bardziej spokojną muzyczkę

Przepraszam, że nieco odejdę od głównego wątku, ale chciałbym spytać czy ktoś słyszał już może JBL ES100. Właśnie przymierzam się do ich kupna. Pomieszczenie 45 m.kw. Odtwarzacz CD i wzmacniacz Advance Acoustic. Do tej pory miałem JBL890, ale synek (5 lat) mi poprzebijał membrany... podczas zabawy (!). Słucham jazzu, rocka - głównie progresywnego i muzyki rozrywkowej przeważnie z lat 70-tych, czyli takiej, w której jest wyraźnie zaznaczony bit.

Myslę, że już nie poprzebija, a poza tym nie będę zdejmował osłon. Słyszałem, że ES100 są bardziej dynamiczne, zresztą wyglądają na takowe, biorąc pod uwagę średnice membran basowych.

ok. 45 m.kw. - salon dość duży, ale kolumny nie są ustawione w narożnikach. Rozstaw pomiędzy nimi to ok. 4 m, miejsce odsłuchu ok. 5m od linii kolumn. Facet z Media Markt w Poznaniu polecił mi zakup ES100, gdy mu przedstawiłem swoją elektronikę i pomieszczenie. Wiem, że nie należy słuchać ludzi z Media Markt, ale ten człowiek to prawdziwy audiofil - 90% sprzętu, który sprzedaje mi nie polecał.

Gdy kupowałem 890-ki, ok. rok temu, porównywałem je z DALI Icon6, które były trochę droższe i pamiętam, że bardzo długo się wahałem. JBL wydawały mi się lepsze w muzyce jazzowej (były bardzo precyzyjne), a DALI w nieco "mocniejszej". Czytałem też trochę recenzji w gazetach, w tym w obcojęzycznych.

Wiem, że teraz DALI wypuściło teraz Icon 8. Zamierzam ich posłuchać, ale trochę odstrasza mnie cena - jest dwa razy wieksza niż ES100, a ja należę do wyznawców zdrowego rozsądku. Wydaje mi się, że do 5 000 zł cena rośnie w miarę proporcjonalnie do jakości. Powyżej tej kwoty cena odlatuje w kosmos, a jakość rośnie nieznacznie. Oczywiście można się spierać co do tej granicznej wartości, kilku moich znajomych uważa, że jest ona bliższa 10 000 zł. Chyba jest tak, że im ktoś jest bardziej ortodoksyjnym audiofilem, tym wyżej sytuuje próg, w kórym cena i jakość zaczynają się rozbiegać. Ale to włąściwie temat rzeka...

I tak się już od jakiegoś czasu zastanawiam - czy kupić te ES100, czy "odżałować" dodatkowe kilka tys. i kupić coś bardziej audiofilskiego.

Kup jednak coś bardziej audiofilskiego, będziesz bardziej zadowolony, muzyka ma sprawiać przyjemność, a nie męczyć, jak jeszcze słuchasz m.in. jazzu to o nowych budżetowych seriach JBL-a (E, ES, studio) raczej zapomnij :) Starsze modele JBL-a to była klasa, np. JBL XTi 100 (niezłe skrzynie, dobre do dużych pomieszczeń), cudownie grały jazz, to gwarantuję, ale ciężko dostać je z 2 ręki (chyba nikt się nie chce pozbyć ;-)) chociaż jeszcze w 2004r widziałęm je w sklepach.

GT potwierdzam to co napisałeś. XTI 100 mam od roku w swoim domu , pokój ma 30 m2 to jest ok. 100 m3 powietrza i mają one gdzie wytworzyć odpowiednie ciśnienie akustyczne. Dodając do tego ciemne źródło a w moim przypadku jest to Xindak Muse 2.0 co ma niebagatelne znaczenie , osiągnąłem 100 % sukces.

W materiałach JBL jakie kiedyś posiadałem wyraźnie zalecano po 0.75 cm od ścian i rogów pomieszczenia oraz rozstawić je w odległości 2.4 do 3.6 m od siebie . Male zestawy winny stać na standach od 35 do 60 cm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.