Skocz do zawartości
IGNORED

Znalazłem Duala 504.. z czym to się je??

kor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie znalazłem w szafie gramofon jak w tytule... proszę Was

drodzy forumowicze, napiszcie czy jest sens się z nim parać i...

co i gdzie kupić - nic a nic się nie znam na gramofonach, a chciałbym

to zmienić.

Mam wzmacniacz SONY F690ES i kolumny B&W DM602, czy będzie on

za słaby do tego zestawu? Tak na początek..?

Czy może go sprzedać i kupić coś innego?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

I przy okazji, kabelki od zasilania i sygnału wyglądają licho, nie są

zniszczone, ale wiem jak ważne jest okablowanie, czy da się je wymienić..?

nie ma wtyków, wychodzą po prostu z obudowy...

Pozdrawiam

>>>kor,

Niektórzy to mają fajne szafy...! Nie pozostaje Ci nic innego, jak zakupić dobrze wytłoczonego vinyla w stanie idealnym (tzw. mint), zapuścić gramofon i samemu sprawdzić czy warto się parać analogiem. Długo nie używany gramofon, znaleziony na wykopaliskach w szafie, może wymagać konserwacji:

1. sprawdzenie stanu paska napędowego (czy nie jest zbyt rozciągnięty - poznajemy po tym, czy pasek nie ślizga się w momencie uruchamiania gramofonu). Paska nie należy dotykać palcami bo się zatłuści.

2. stan łożyska talerza - może wymagać przesmarowania. Zdejmujemy pasek napędowy, rozpędzamy talerz ręką przez jego pokręcanie do mniej-więcej 33 obrotów na minutę, i badamy jak długo będzie się krecił, zanim się zatrzyma. W zależności od masy talerza i stanu łożyska właśnie, może to potrwać do kilku-kilkunastu minut.

3. stan ramienia - ustawiamy je przeciwagą w "stanie nieważkości" (nacisk zero, antyskating też na zero) i sprawdzamy czy posiada dobrą ruchomość we wszytkich płaszczynach. Powinno reagować na lekkie potrącenie, a nawet dmuchnięcie w jego kierunku. Uwaga przy tym żeby nie uszkodzić igły !

Co do kabli, to z sieciówką możesz sobie robić co uważasz. Z kabelkami sygnałowymi jednak ostrożnie. Wymiana nie może być przypadkowa, bo możesz łatwo zamienić "siekierkę na kijek". Przyłączenie jakiejś "audiofilskiej torpedy" może przynieść gorszy efekt niż w oryginale. Znaczenie ma tutaj niska pojemność kabla. Można natomiast pokusić się o założenie porządnych wtyków RCA.

Powodzenia !

Yul

Dzięki wielkie za info, ale szukam jeszcze tak banalnych informacji jak:

- jaką wkładkę do niego mogę kupić i igłę... przeglądam allegro, jest

tego troche a ja nie mam pojęcia za czym się rozglądać,

- jak poznać że igła czy wkładka jest do wymiany...

- i czy coś jeszcze wymienia się??

nie śmiejcie się z mojego lamerstwa, ale jak juz pisalem, dopiero zaczynam przygodę z vinylami..

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.