Skocz do zawartości
IGNORED

dziwne kłopoty z DVD Denon 3910

wogr

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem jak mi się wydawało dobre dla mnie ( potrzebowałem dobrej wizji ) DVD . Co prawda na Allegro , ale sprzęt przyszedł i był ok.Czytał wszystko CD DVD nagrywane i firmowe i mogły być porysowane nawet tak jakbym na nich jeździł na łyżwach . Wraz z upływem czasu zaczęły się kłopoty z czytaniem płyt ( na początku niektórych ) ale tylko firmowych z kodowaniem przed piractwem. obecnie DVD czyta wszystko jak leci włącznie z płytami z gazet i nagrywkami . Jest mały problem nie czyta w ogóle firmowych DVD i SACD . Jak płytę przegram łamiąc zabezpieczenia to czyta. W serwisie Horna Pan rozbrajająco stwierdził , że naprawa będzie kosztowała co najmniej 800 zł , ale nie daje mi gwarancji , że za jakiś czas znów będzie to samo. Proszę ludzi znających się na rzeczy o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/38449-dziwne-k%C5%82opoty-z-dvd-denon-3910/

No i doczekałem się. Wreszcie ktoś z tym samym problemem. Już jestem psychiczny - dzięki. Trzy lata temu kupiłem Denona DVD3800. Na początku grał świetnie, z czasem jednak zaczęły się problemy z DVD-Audio i niektórymi filmami. Oddałem do servisu i... nic – to samo. Powiedzieli mi nawet, że nie mają odpowiedniego sprzętu do testowania – autoryzowany servis Denona!, skandal. Po trzecim razie ustawiłem kamerę i zrzuciłem na DVD jak się sprzęt zachowuje. Nie chciałem im dać mojej kolekcji DVD-Audio po tym jak zarysowali w servisie przedni panel odtwarzacza. W końcu zwrócili mi szmal i teraz kupiłem Marantza DV9600.

Mam pewne podejrzenia odnośnie problemu. Czy mógłbyś zamieścić fotkę gdzie stoi twój DVD3910. Musi to być dokładnie to miejsce, a nie jakieś specjalnie przygotowane. Jeżeli fotografia potwierdzi to co myślę to będziemy dysktować dalej.

Pozdrawiam.

A... jeszcze jedno – czy zrobiłeś aktualizację oprogramowania firmowego od czasu zakupu. Jeżeli nie to zostaw jak jest.

co do fotografii czemu nie , tylko nie wiem jak przesłać. Ja niestety mam sprzęt bez gwarancji więc kasy mi nie zwrócą chyba ,że udowodnię , że jest to wada fabryczna ( tylko jak ? ). sprzęt jak na razie stał ( bo teraz tam stoi manta ) na amplitunerze na podłodze pod plazmą . z tyłu są gniazdka i kable. Ale już wcześniej na krótko testowałem DVD Denona 1500 i też były problemem z czytaniem płyt . po prostu myślałem , że jak kupię T A K I model no to co się może dziać. niestety byłem naiwny.

No dobrze... tylko proszę się nie śmiać. Z tego co teraz napisałeś wynikać może potwierdzenie mojej teorii. To już byłby trzeci egzemplarz Denona z tym samym problemem. Czy przypadkiem jeszcze nie umieściłeś DVD3910 blisko jednej z kolumn, lewej lub prawej bo centralna jest magnetycznie ekranowana? Sądzę, że z jakiegoś powodu Denony są wrażliwe na zakłócenia elektromagnetyczne, ale bardziej magnetyczne niż elektro-. Mogą być nastepujące powody dla których płyty nie są czytane:

- materiał mechanizmu napedzającego dyski magnesuje się z czsem co powoduje nierównomierne obracanie się płyt

- pola magnetyczne, stałe od głośników oraz zmienne od transformatora amplitunera, interferują z silniczkami napędu

- pola magnetyczne wpływają na kiepsko(!?) zaprojektowane PCB z układami mającymi za zadanie sprawdzać czy płyta jest orginalna

- strumień lasera wymaga kalibracji - natężenie i kierunek (nie sądzę aby to był problem bo miałem to robione trzy razy, bez efektu)

Każdy z powyższych przypadków spowoduje, że sygnały dekodujace informacje na zabezpieczonych płytach nie dotrą do dekodera w oznaczonym czasie i będzie to interpretowane jako próba ominięcia protekcji.

Koszt naprawy, np. Demagnetyzacja lub wymiana napędu, będzie duży i dlatego serwis nie daje gwarancji, że problem nie powróci.

Coś jest nie tak z Denonem bo przecież nie można wymagać, żeby słuchać muzyki w lesie lub na pustyni, a elementy systemu były rozstawione na kilomety.

owszem stał przy kolumnie. co do teorii to jestem za '' cienki '' w te klocki.nie rozwiązuje to zresztą moich problemów po prostu będę musiał wybulić tą kasę na serwis , a później zobaczy się.

To już rzeczywiscie pokazuje, że mogę miec rację bo to stałe pole magnetyczne jest bardziej groźne od zmiennego. Poruszajace sie w nim elementy napedu, o ile nie są wykonane z materiałów niemagnetycznych, np aluminium, miedź, mosiądz, steinless steel (ale nie taka na garnki, które później stawiasz na kuchence indukcyjnej i sobie żarełko podgrzewasz), ulegają namagnesowaniu w ten sam sposób w jaki magnesujesz stal pocierając o magnes stały i tak jak magnesują sie windy w wieżowcach. Jestem trochę, a może bardzo, zboczony bo testuję te rzeczy, dlatego też nie chciałem się definitywnie wypowiadać bez sprawdzenia.

Uważam, że problem masz połowicznie rozwiązany bo po naprawie postaw sprzęt tak aby był jak najdalej od kolumn przednich – najlepiej pod TV. Nie próbuj ekranować magnetycznie kolumn ponieważ użycie jakichkolwiek materiałów (muszą być o wysoliej przenikalności magnetycznej, np µ-metal) ekranujacych spowoduje zmianę charakterystyki dżwięku chyba że użyjesz głośników fabrycznie ekranowanych.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

• 1 miesiąc później...

mam to samo, dvd coraz czesciej ma problemy z odczytywaniem plyt, z tym ze u mnie glownie ma problemy z cd, po wlozeniu plyty na wyswietlaczu pojawiaja sie same zera, po wyjeciu plyty i wlozeniu spowrotem zazwyczaj juz ja widzi, wkurza mnie to strasznie tym bardziej ze mam same oryginalne plyty, odziwo nie mam problemu z plytami dvd i z oryginalami jak i z piratami, u mnie rzeczywiscie sprzet stoi bardzo blisko jednej z kolumn, ale w dosc grubej drewnianej szafce. co robic???

Nie wiem czy diagnoza wyżej postawiona jest dobra - bo ja spotkałem się z tym w nowym urządzeniu - dwa dni temu kupiłem DVD 3930 i odtwarzacz wieszał się na każdej płycie przy próbie przełączenia na nastepny rozdział - w ogóle byłem w szoku, że sprzęt za tyle kasy cos takiego robi - na szczęscie zwrócono gotówkę :)

Dyrektywa maszynowa jasno określa wymagania kompatybilności elektromagnetycznej projektowanych urządzeń.

Na Polibudzie było ustrojstwo do badania wpływu zjawisk wpływu pola elektromagnetycznego na urządzenia do wielkości małego Fiata włącznie co wykładowca opowiedział jako anegdotę - do jakiej wartości przyłożonego pola maluch jeszcze odpali. Czyżby też wykonywano badania symulacji na skutek EMC na elektronikę, może.

Kiedyś widziałem zdjęcie wnętrza 3930. Napęd jest ekranowany. Sama obudowa bardzo solidna. Nie widzę związku pola magnetycznego, elektromagnetycznego z problemami opisanymi wyżej. Ferryty nie mają "dużego zasięgu" .

Magnesy z dysków twardych z definicji są prawie 4 razy mocniejsze przy takich samych wymiarach, nie wiem tylko czy są powszechnie stosowane w kolumnach.

witam, miałem ten sam problem z 2930, na nagrywanych nosnikach DVD(+-)R przeskakiwał i cieło obraz po około 40 min odtwarzania (nie było tego problemu gdy materiał był nagrany na płytach DVD+-RW), ale mając polska gwarancję wysłałem go do Horna gdzie wymieniono laser i teraz jest wszystko dobrze.

• 2 tygodnie później...

A juz myslalem, ze dyskusja na ten temat jest zakonczona.

robcio: Tak gneralnie to nie powiedzialem, ze to na 100% wplyw pol elektromagnetycznych - to tylko przypuszczenie.

Jacekwack: Denon to mala fabryczka i nie maja takiego zaplecza badawczego jak np Sony. Glownie zajmuja sie dzwiekiem i obrazem a EMC jest na drugim planie.

Tak sie sklada, ze pracuje w firmie gdzie testujemy/zatwierdzamy urzadzenia elektroniczne przed wprowadzeniem na rynek. Kazde urzadzenie jest testowane na emisje, aby nie zaklocalo pracy innym. Te testy sa obowiakowe, a wyjatkiem jest sprzet medyczny. Producent moze, ale nie musi (i z reguly tego nie robi - za drogo) prztestowac wrazliwosc swojego produktu. I tu jest pies pogrzebany. Np standard EN50082-1 (Electromagnetic compatibility - Generic immunity standard, Part 1: Residential, commercial and light industry) stawia limit wrazliwosci na 3.75microTesla ale tylko dla przemiennych pol magnetycnych o czestotliwosciach energetycznych. Nic nie wspomina o polach statycznych (DC). Prosze zauwazyc, ze pola generowane w waszych domach znacznie przekraczaja dopuszczalna wartosc.

Ekran, ktory widiales wewnatrz 3930 ma za zadanie zabezpieczyc uklad lasera przed promieniowanniem elektromagnetycznym wyzszych czestotliwosci (tzw far fields - nie wyjasniam znaczenia bo za dlugo by trzeba pisac) oraz polami elektrycznymi niskich czestotliwosci. Zadnego materialu o wysokiej przenikalnosci magnetycznej w moim DVD nie widzialem.

Magnesy dyskow twardych sa ekranowane magnetycznie (tzw. self shielding) inaczej nie mozna by bylo ich pakowac tam gdzie je pakuja.

Posiadam B&W605S2 fronty i niestety widze wyrazny wplyw pola stalego na moj CRT. Cetralny LCR6 ma na szczescie ekranowane glosniki bo inaczej musialbym sie przerzucic na plazme.

Odnnosnie Fiata: Standard General Motors (branzowy) ustanawia limit pola magetycznego na 50microTesla dla samochodow osobowych i lekkich traczkow.

No to na tyle, i jeszcze raz powtarzam, nie upieram sie przy swoim, ale zle zaprojektowany naped (wrazliwy na pola magnetyczne) przechowywany w sklepie np obok pudla z duzymi magnesami moze zostac uszkodzony. Aa czy mamy wplyw na to gdzie i w jaki sposob nasze przyszle cacka sa skladowane/transportowane?

Pozdrowienia dla wszystkich zadowolonych i zawiedzionych Denonem

Pudła z kolumnami zajmują dużo miejsca w magazynie. Prawie zawsze są podstawką dla drobnicy. Taka sytuacja może zaistnieć.

Dlaczego wymiana lasera jest tak droga? Czy wymieniają sam laser czy cały czytnik?

Wymieniaja caly naped bo jet to zwiazane z mechanika raczej niz elektronka. To tez potwierdzaloby moja teorie (zaznaczam to tylko teoria i jestem otwarty na sugestie poparte solidnym argumentem). Nowego Marantza - DV9600 - ju trzymam z dala od kolumn. tak na wszelki wypadek.

Silniki synchroniczne z magnesami trwałymi, właściwie to wszystkie napędy mają magnesy. Pojawienie się dodatkowego pola nawet o małym natężeniu w długim okresie czasu doprowadzi do zmiany właściwości uładu magnetycznego. To wystarczy by napęd zaczął fiksować, czyli brak stabilizacji prędkości obrotowej talerza, brak powtarzalności przesuwu lasera.

Nie mam serca postawić na swoim Bellwoodzie nagnesu.

• 2 lata później...

Witam wszystkich,

tak sie składa, ze rowneiz mam podobny problem z odtwarzaczem tj. wspomnianym Marantz DV9600, czyta wszystkie plyty, jednak podzas przewijania utworu na CD przeskakuje co 2-3 sec., ponadto, ma problem z rozpoznaniem niektorych plyt ale jedynie wtedy gdy bezposrednio przed proba pracuje ok. 40 min i jest "rozgrzany" stoi OK 30 cm od kolumny i jest w szawce. Nie wiem co robic i jak ew. rozmagnesowac go?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.