Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana zacisków głośnikowych

Gość Przemski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Witam!

Chciałbym zapytać jakie jest wasze doświadczenie z wymianą zacisków głośnikowych w budżetowej elektronice. Zastanawiam się nad wymianą bardzo nieciekawych zacisków (zakręcane ale plastykowe z pojedyńczą powierzchnią stykową - straszna tandeta) w amplitunerze A/V.

Jeśli to ma sens to jakie gniazda sugerujecie?

Jak już tak naprawde źle, a masz miejsce to może te, co na zdjęciu w lewym dolnym rogu ?

Tylko kilka zł za parę w sklepie elektronicznym. Możesz utrafić i lepsze.

Te są chyba wystarczajaco dobre, bo banany i widełki włożysz bez problemu i nie wykosztujesz się. Są dość solidne, całe metalowe i chyba pozłacane - musiałbym zapytać jubilera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Przepraszam, że reanimuję stary wątek ale może lepiej nie namnażać wątków bez potrzeby.

Jak mam taki problem, że posiadam amplituner, który ma takie zwykłe zaciski na gołe przewody jak widać na załączonym zdjęciu (zdjęcie zapożyczone z Allegro, mój model to 5010). Przymierzam się do zakupu jakichś sensownych przewodów głośnikowych. Czy mam jakieś wyjście inne czy muszę tam wkładać poprostu gołe druty? No bo szanujący się sprzęt niby powinien pracować z wtykami conajmniej bananowymi :)

[obrazekLUKASZ-90255_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tiaa... no cóż odkryłem tę prawdę na długo po tym jak dokonałem zakupu. Czyli od strony głośników będę miał bananki a do wzmacniacza golasy. Chyba że dałoby się w nim zainstalować jakieś gniazda. Nie wiem jak to wygląda w środku ale na tylnym panelu miejsce jeszcze jest, można wiercić. Da się?

Kiedyś zrobiłem tak, że te gniazda o których napisał Andrea włożyłem do istniejących gniazd sprężynkowych. Miałem na tyle szczęścia, że gniazda sprężynkowe miały odpowiednio szeroko rozstawione otwory do kabli, a gniazda bananowe nie były bardzo szerokie. Musiałem minimalnie rozwiercić istniejące otwory w plastikowych osłonkach gniazda sprężynkowego i w nie włożyłem gniazda bananowe które przykręciłem od tyłu nakrętką i do konektora przylutowałem króciutki odcinek przewodu. Gniazda po zakończonej operacji były bardzo blisko siebie, ale wiedząc o tym bardzo uważałem przy podłączaniu kabli i nigdy nie miałem problemów z taką aplikacją. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie musiałem wiercić otworów we wzmacniaczu.

Jeżeli jednak będziesz kiedyś chciał wiercić otwory w tylnej ściance to bezwzględnie musisz oddzielić ją od reszty wzmacniacza, bo jak poleci Ci wiór na płytkę i włączysz wzmacnicz to będzie piękny pokaż sztucznych ogni.

• 1 rok później...

Gdzie można dostac jakieś solidne zaciski w zamian za zwykłe sprężynowe jak te powyżej na fotce ??

Muszę wymienić bo w moim wzmaku oryginalne zaciski są rozwiercone (pewnie po to żeby wszedł przewód o większym przekroju) a efekt jest taki że nie chcą trzymać 2,5mm2 przewodu.

No chyba, że jedyne rozwiązanie to zaciski stosowane w koumnach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.