Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy Argentum 6/4 -brzmienie

mk345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Proszę o poradę posiadaczy kabla głośnikowego Argentum 6/4 aby wypowiedziały się na temat jego charakteru brzmienia, gdyż niestety nie mam możliwości jego odsłuchu. Zależy mi przede wszystkim na tym aby uzyskać masymalną rozdzielczość (lub inaczej przezroczystość brzmienia)oraz szybkość basu. Ponadto chciałbym lekko rozjaśnić posiadany system (Arcam CD73T, Amplifikator, Usher s-520). W związku z tym czy ten kabel mi to zapewni?

Jest jasny, analityczny z szeroko rozbudowaną sceną o dość szybkim rytmie. Minusem jednak jest brak czystości, gdyż srebro argentuma jest szorskie a w niektórych systemach daje się słyszeć krzykliwy charakter brzmienia. Basu niby jest sporo i kontrolowanego ale jest to wynikiem podbicia średniego basu i dolnej średnicy co bez problemu zauważalne jest na grze werbla, co powoduje że na tym kablu bas nie schodzi nisko tracąc najniższe pomruki. Natomiast kabelek moim zdaniem świetnie wpisze się w systemie z kolumnami podstawkowymi, gdzie brzmienie jest podrubione i nie zbyt czytelne o lekko przymazanej czystości, gdzie lekki brudek i krzykliwość będą i tak maskowane. Reasumując- świetny kabel do zbyt ciemnych i ospałych systemów.

Oczywiście wymienione minusy odnoszą sie w kategoriach absolutnych mając odniesienie do "innych" znacznie droższych i lepszych kabli. W wiekszości przypadków być może wcale nie usłyszy słuchacz ich wspomnianych minusów. :)

Zastanawia mnie wyrażenie "jasny" ale czy nie za bardzo? Potrzebuję tylko niewielkiej korekty w kierunku rozjaśnienia. Może dodam, że teraz posiadam kabel głośnikowy AudioQuesta CV-4. Natomiast interkonekt to Kubala-Sosna Anticipation (którego nie będę zmieniał). Jakiś czas temu miałem wypożyczony na próbę interkonekt Sterovoxa Vespa i okazał się zbyt jaskrawy. Czytałem na forum, że kable ARGENTUM porównywało sie właśnie ze Stereovoxem, więc skoro Stereovox był zbyt jasny to Argentum będzie podobny. I właśnie tego się obawiam. No chyba że będzie możliwość wypożyczenia od producenta do kilkudniowych odsłuchów i zwrotu jak się nie sprawdzi.

Argentum jest bliskie Stereovoxowi. Różni je: Argentum grubsze pełniejsze brzmienie w sosunku do Stereovoxa ale podobna przejrzystość. Natomiast Stereovox daje cieńszy, wychudzony ale czystszy dzwięk. Jeśli więc stereovox był zbyt jasny to argentum ze swym pogrubieniem może spasować zwłaszcza do Twych kolumn. Producent p. Ryszard daje możliwość sprawdzenia w swym systemie. Warto więc skorzystać i sprawdzić u siebie samemu.

mk345 znam Stereovoxa HDSE bo sam go mam.

IMHO ten kable sygnałowy jest lepszy. Daje pełniejsze i przyjemniejsze w odbiorze brzmienie niż S. HDSE. Różnica jest łatwo słyszalna. Gdybym dziś miał wybierać IC do swego systemu (wtedy Tabletki 2000), bez wahania wybrałbym IC Argentuma. (Ale S. HDSE tez jest niezły i wart* swojej ceny (*- z 2. ręki za metrową parę ktoś chciał 660zł).)

Ad. kabli głośnikowych Argentuma to nie mam zdania, bo nie słuchałem. No, może kiedyś z zydelka ale jeśli nawet to zapomniałem jak brzmiał.

Fajny (znaczy się w moim typie) IC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.