Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki 5.1- czy warto?

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio kupiłem projektor i teraz filmy ogladam na projektorze,a dźwięk gra na kolumnach stereo. Zastanawiam się czy gdybym kupił jakies małe głośniki 5.1 np. Creative czy Logitech czy jakieś inne to miałbym lepszą jakość dźwięku w filmach lub lepszy efekt przy oglądaniu filmów. Jezeli tak to czy duży?? Wiem że takie glośniczki blado wypadają przy kolumnach w muzyce, ale jak jest w filmach. Najlepszym rozwiązaniem byłoby mieć te kolumny w stereo do muzyki, a do filmów kupic osbno 5 kolumn, subwoofer i amplituner 5.1. Lecz takie rozwiązanie jest o wiele droższe i do tego nie mam miejsca w pokoju żeby postawić dodatkowe 5 dużych kolumn. Co byście proponowali?? Czy warto kupic jakieś mniejsze kolumienki lub głośniki 5.1 czy słuchać dalej w stereo?? Jakie rozwiązanie w tej sprawie byłoby najlepsze??

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pzodrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/38855-g%C5%82o%C5%9Bniki-51-czy-warto/

Od kiedy kupiłem zestaw 5.1 (tylko, że zdecydowanie lepszy od Creative czy Logitech) nie mogę słuchac w stereo – czegoś mi tam brakuje – i nie tak filmów jak muzyki. Filmy oczywiście oglada sie lepiej z dźwiekiem 5.1. Muzyka natomiast DVD-Audio czy SACD (mam tego juz naprawde bogata kolekcję) to juz zupełny odjazd. Ale uwaga! SACD i DVD-Audio 2.0 nie różni się niczym od standartowego CD (udowodniono badając ponad 1000 osób – ślepy test).

Wracając do Twojego pytania – nawet Logitech czy Creative 5.1 system, ale dobrze skalibrowany, da Ci zauwazalną różnice na korzyśc.

Ja sie nie zgadzam miałem creativy 5.1 T5400, potem zestaw Geniusa ten"Flagowy" 5.1;) wszystko w tej klasie to szajs ,zero jakości .Mam obecnie stereo używane ale gra to w muzyce i filmach kilkakrotnie lepiej od takich zestawów.Co innego 5.1 złożone z poważniejszych kolumn jakieś choćby JBL ,albo leprze i do tego ampli Yamaha albo Harman ,wtedy jest fajnie ;) .

Jak ma być 5.1 (lub więcej) to tylko na wzmacniaczu i porządnych kolumnach. Żadne pierdki (nawet te markowe w subem) nie dadzą efektu kina. Wiem bo sam to przetrenowałem:) Zbieraj na kolumny i wzmacniacz wielokanałowy.....smutna prawda.

Rozumiem czy te Geniusy albo Creative np g500 nie dadzą mi dobrego efektu kina, lepiej będzie się oglądało filmy na moich obecnych?? Obecnie słucham muzyki na Unitra zg40 (te z bierną membramą).

• 2 tygodnie później...

1 Sty 2008, 22:14

Głośniczki komputerowe jedynie zniechęcą Cię do dźwięku przestrzennego. Musiałbyś kupić coś, co brzmi nie gorzej od Twoich dotychczasowych kolumn.

SAMA PRAWDA POTWIERDZAM

Najtańszy przyzwoity zestaw kolumn do kina domowego to Koda 707 -cena całego zestawu to 1000 zł + sub -kolejny wydatek ale można odłożyć w czasie-

Trzeba to jeszcze czymś napędzić -czyli amplituner do kina domowego -używany z allegro w dobrym stanie i z gwarancją rozruchową to wydatek ok. 600zł czyli na początek wydać trzeba ok. 1600 zł

Nie napisałeś jakie są te kolumny które posiadasz obecnie i czym są napędzane .

POZDRAWIAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.