Skocz do zawartości
IGNORED

....nie kupujcie nudnych wzmacniaczy..

Gość Arek__45

Rekomendowane odpowiedzi

Rysunki płytek i dużo informacji, także zdjęć znajduje się na www.klang-projekt.de; stamtąd jest poniższa PCB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Arek >>> Przecie ja nie mowilem o dzwieku tylko o tym jak to jest wykonane wewnatrz! Czytaj uwaznie !

Creeka mam tak dla zabawy a slyszalem wiele w swoim zyciu wzmacniaczy od niego lepszych ale i niestety wiele gorszych za 3x wieksze pieniadze- ale co to ma do rzeczy?

Nudny to jestes Ty niestety w tym co tu piszesz.

robix

ALTON, 26 Paź 2008, 22:30

>Aplikacja ładna, ale przekombinowana. Można wywalić połowę elementów a działanie i tak się nie

>zmieni ;). Ogólnie tu jest plus dla NVA.

Bzdury. Co byś wywalił i dlaczego? Rozumiesz w ogóle jak to działa? Zgadzam się, że plus dla NVA za wszystko na temat i nic więcej.

No cóż, nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Ta pasywka to faktycznie porażka, oczywiscie nie chodzi o to że nie ma w niej trafa jak ktoś napisał, chodzi o to , żeby te kilka elementów które są był wysokiej klasy, a to co jest to niestety poziom ZPT w gimnazjum. Poza tym oczywiscie pozostaje jeszcze kwestia polityki firmy dla mnie to chamówa żeby nie dać głupiego selektora i potencjometru do końcówki mocy, no, ale zaraz zapewneznajdze sie 15 osób które wynajdą jakieś korzyści.

Ale jechanie po jakimś wzmacniaczu tylko dlatego że jest troszkę inaczej wykonany niż inne to przesada. Nie jestem zwolennikiem teorii, że najlepsze są najprostsze urządzenia, ale na pewno to że cos jest proste nie przekreśla możliwości dobrego grania. Że gośc porobił "pająki" to jeszcze nie jest powód do podejrzeń, ze takie coś się rozleci. jak jest dobrze polutowane to sie nie rozleci, bez obaw.

Oczywiście sposób lansowania przez Arusia tego wynalazku jest delikatnie mówiąc nietrafiony, ale widziałem już urządzenia które pod masą miały dużo większy "sajgon" i grały bardzo dobrze.

Pozostaje kwestia ceny, jeśli ktoś sądzi, że to uczciwe żeby za coś tak wykonanego brać tyle siana jest OK to niech sobie zobaczy jak są wykonane niektóre Gainclone'y. To nie jest kwestia ograniczeń wynikających z hand made, to po prostu efekt pójścia po linii najmniejszego oporu. Dlatego mnie osobiście NVA troszke zdegustowało, ale nie wieszałbym psów na tym sprzęcie dopóki go nie posłucham, choć zdania że jest za drogie jak na to co sobva prezentuje to raczej nie zmienię.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ta pasywka to koszt 160 £,mozna kupic sam kit- kable,potencjometr(ceramiczny Spectrol/Vishay),selektor zrodel, za 30£ i zamontowac w koncowce.Nie wiem czy to drogo ale to tylko trzy dni pracy sprzataczki UK.A ile jest powietrza w twoich kolumnach Bartek ? ;)))

Koszt użytych części w tym pre to ok. 150zł, tylko że wtedy byłyby one ze znacznie lepszej jakosci. Natomiast sama konstrukcja tego pre jest po prostu ordynarna i tyle.

Co do wzmacniaczy to ich schemat do mnie zupełnie nie przemawia, ale pomysłów na dobry wzmacniacz jest mnóstwo, jeśli autor miał taką wizję wypada to uszanować. Ale ich wykonawstwo - długie połączenia, brak ekranowania i wynikające stąd wprost skłonności do stanów nieustalonych to dla mnie klasa sama w sobie;)

Ja nie zaprzeczę, że nie są nudne:))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Arek__45, 27 Paź 2008, 16:27

>Ta pasywka to koszt 160 £,mozna kupic sam kit- kable,potencjometr(ceramiczny

>Spectrol/Vishay),selektor zrodel, za 30£ i zamontowac w koncowce.Nie wiem czy to drogo ale to

>tylko trzy dni pracy sprzataczki UK.A ile jest powietrza w twoich kolumnach Bartek ? ;)))

Skoro mozna sobie kupić i zamontować w końcówce to git.

Argument ze sprzątaczką też jest od czapy - po pierwsze są to 3 dni pracy a na coś takiego wystarczą 3 godziny no i kwalifikacji do tego nie potrzeba żadnych.

Co do ilości powietrza w moich kolumnach to gdybym chciał być złośliwy to bym napisał że na pewno mniej niż w twojej głowie. Ale nie o to chodzi - wskaż jedno miejsce w którym zarzuciłem że to źle że w srodku jest prawie pusto, źle że jest rażąca dysproporcja między cena a jakością wykonania - sorki, ale taki płytki to można wytrawić w zlewozmywaku, zlecenie wykonania specjalistycznej firmie porządnych płytek wcale nie jest takie kosztowne. Dla mnie to nie jest cięcie kosztów produkcji tylko zwykłe dziadostwo. Oczywiście nie znaczy to że coś takiego będzie źle grało, no ale sorry, skoro taki wzmacniacz kosztuje kilka tysięcy funtów to możnaby się bardziej postarać.

Jesli zaś chodzi o ilość wolnego miejsca to może się zdziwisz, ale w obudowie zamknietej jest go bardzo niewiele, w sumie mniej niż w koncówce mocy NVA...

>ARGOS, 27 Paź 2008, 19:09

Hmmm ...

Ale o ile wiem NVA nie kosztuje kilku tysięcy funtów a kilkaset funtów. Sprawdziłem zresztą - ten pokazany aP70 to 700 funtów (i nie wiem czy to dużo czy mało za taką konstrukcję - po prostu zweryfikowałem cenę). To, co jest wklejone przez opterona to nie NVA tylko, jeśli dobrze zrozumiałem, coś zupełnie innego a wycenionego znacznie wyżej...

Ps. Oczywiście nadal podtrzymuję, że jest to ciekawa aplikacja (powiem nawet "niecodzienna). A o wyrzucaniu elementów mówiłem w żarcie tak dla jasności chodź fakt faktem pozostaje. Przy 1/2 elementów jakie tam są wzmacniacz i tak zagra bez zająknięcia :-).

__kot__, 27 Paź 2008, 20:34

>>ARGOS, 27 Paź 2008, 19:09

>Hmmm ...

>Ale o ile wiem NVA nie kosztuje kilku tysięcy funtów a kilkaset funtów. Sprawdziłem zresztą - ten

>pokazany aP70 to 700 funtów (i nie wiem czy to dużo czy mało za taką konstrukcję - po prostu

>zweryfikowałem cenę). To, co jest wklejone przez opterona to nie NVA tylko, jeśli dobrze

>zrozumiałem, coś zupełnie innego a wycenionego znacznie wyżej...

Ja niczego nie weryfikuje, po prostu czytam ten wątek. Wynika z niego że wszystki NVA to to samo, różnią się tylko zasilaniem.

Jeśli podstawowy model z takim zasilaniem o jakim ludzie pisali kosztuje 700 GBP to i tak sporo biorąc pod uwagę całokształt.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Mialem napisac cos o wachaniu kleju ba jeszcze gorzej jakichs zywic ,to w odpowiedzi na powietrze w mej glowie ale sie powstrzymam.;)))

Nie kupujcie nudnych kolumn !!!!! :)))

A oto najświeższy (pełny) cennik urządzeń firmy NVA

STATEMENT ELECTRONICS

T.I.S. (The Integrated Statement) Integrated Amplifier - £1600.00

T.C.S. (The Control Statement) Passive Pre-Amplifier - £1100.00

T.S.S (The Second Statement) Stereo Power Amplifier - £2200.00

T.D.S. (The Definitive Statement) Mono Power Amplifier (pair) - £3500.00

T.A.S. (The Analogue Statement) Phono Head Amp MM or MC - £1600.00

T.N.S. (The Numeric Statement) Digital to Analogue Converter - £1100.00

BLACK BOX ELECTRONICS

AP10H Headphone Amplifier - £240.00

AP10P Personal Integrated Amplifier - £260.00

AP20 Integrated Amplifier - £350.00

AP30 Integrated Amplifier - £450.00

AP50 Integrated Amplifier - £550.00

AP70 Integrated Amplifier - £700.00

AP80 Integrated Amplifier - £1000.00

P50 Passive Pre Amplifier - £160.00

P50sa Passive Pre Amplifier - £260.00

P90 Passive Pre Amplifier - £240.00

P90sa Passive Pre Amplifier - £540.00

P90 Passive Pre Amplifier plus active phono stage - £350.00

P90sa Passive Pre Amplifier plus active phono stage - £650.00

A30 Stereo Power Amplifier - £300.00

A40 Mono Power Amplifiers (pair) - £400.00

A60 Stereo Power Amplifier - £600.00

A70 Mono Power Amplifier (pair) - £800.00

A80 Mono Power Amplifier (pair) - £1000.00

P.S.U. Power Supply for Phono2 - £190.00

Phono1 Head / Phono Amplifier (in built psu) - £220.00

Phono2 Head / Phono Amplifier - £260.00

Phono PCB’s – for fitting to nva products – £100.00

CABLES

Sound Cord – per 10cm length pair – terminated - £5.00 (SEE OFFERS)

Super Sound Pipe – per 10cm length pair – terminated - £20.00

Sound Pipe – per 10cm length pair – terminated - £10.00

Sound Pipe Digital – per 10cm length - terminated - £5.00

LS1 – per metre length stereo set – terminated - £20.00

LS2 - per metre length stereo set - terminated - £10.00 (SEE OFFERS)

LS3 – per metre length stereo set – terminated - £30.00

LS5 - per metre length stereo set - terminated - £50.00

Sound Pipe LS - per metre length stereo set - terminated - £100.00

Bi-Wire – per end (speaker and amp) – terminated - £10.00

NE5532

faszerujesz wątek tak zbędnymi i łatwymi rzeczami do sprawdzenie że aż się odechciewa tego całego NVA teraz jak patrze ile tego na ebay to mi się niedobrze robi i zastanawiam się ile tych skrzynek jest pustych środku :/

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Never.No widzisz u mie juz gra za siedem a temu Denonowi i za 7000 £ nie pomoze ,niestety.

A moze tak bardziej konstruktywnie, polecilbys jakis ciekawy -nie nudny- wzmacniacz a nie tylko sie czepiasz jak inni malkontenci. Tacy typu "wyleniale legendy pelne londynskiego powietrza","skromne...3395 zl..","trafolek" itp

Kumam Areczku ze pijesz do mnie wiec Ci odpowiadam nie cena robi ze sprzet gra tylko odpowiedni poziom skladajacego system czlowieka.

Piszac ,,wyleniala legenda,, czy ,,trafolek,, itp durnoty wystawiasz sobie swiadectwo bez odbioru.

robix

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

O rzeczach oczywistych sie nie pisze.A tak nawiasem wielu mysli ze jest " na odpowiednim poziomie" ale niestety caly czas porusza sie goraczkoweo w ...pionie . :))))

Macie problemy, ale chyba z ..... samym sobą. Jak można twierdzić, że są nudne wzmacniacze lub np. ten wzmacniacz jest do bani bo ma słabe brzmienie.... itp. Ważne aby grał czysto a resztę załatwią przetworniki/ audiofile...

I co ta Yamaha charczy? buczy? szumi? jest nudna? może mocy ona nie miała ale czysto grała....

Już jej dawno nie mam. Teraz posiadam rx797, pewnie dla Ciebie ona też jest nudna....

Wy audiofile mówicie o różnicach w dźwięku jak widzicie sprzęt i jego cenę, a w ciemno to jest zwykła loteria - strzelacie i sami dokładnie, jednoznacznie nie widzicie różnicy tylko się do tego nie przyznajecie. Bo wzmacniacz za 10,000zł jest lepszy - czytaj - (mniej nudny) od wzmacniacza za 1500zł?, bo cena jest większa i jaracie się tym? Tak samo mówicie że wzmacniacz ma swoje własne brzmienie... czysta głupota...

magnat, 30 Paź 2008, 15:57

>I co ta Yamaha charczy? buczy? szumi? jest nudna? może mocy ona nie miała ale czysto grała....

>

>Już jej dawno nie mam. Teraz posiadam rx797, pewnie dla Ciebie ona też jest nudna....

>Wy audiofile mówicie o różnicach w dźwięku jak widzicie sprzęt i jego cenę, a w ciemno to jest

>zwykła loteria - strzelacie i sami dokładnie, jednoznacznie nie widzicie różnicy tylko się do tego

>nie przyznajecie. Bo wzmacniacz za 10,000zł jest lepszy - czytaj - (mniej nudny) od wzmacniacza za

>1500zł?, bo cena jest większa i jaracie się tym? Tak samo mówicie że wzmacniacz ma swoje własne

>brzmienie... czysta głupota...-

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Po pierwsze Magnat zarejestrowałeś się na forum 22 dni temu a piszesz że już DAWNO nie posiadasz yamahy 361 więc jak dla mnie jest to mała wtopa :)

Po drugie 361 jak napisałeś w twoim "o mnie" jest słaba więc ja niczego nie będe jej zarzucał bo sam to zrobiłeś a teraz próbujesz coś odwracać pewnie kota ogonem

Po trzecie nie będę pisał że twoja yamaha "jest nudna" a zarzucanie mi takich bredni świadczy o tym że kompletnie nie zapoznałeś się z całym wątkiem może z połową ostatniej strony a to błąd !

Po czwarte TAK KAŻDY WZMACNIACZ MA SWOJE BRZMIENIE I TO NIE JEST CZYSTA GŁUPOTA i tego nie zmienisz bo to nie możliwe... przecież sam zmieniłeś rzekomo :) 361 na rx 797 i nie widzisz różnicy ? od razu Ci powiem że z biegiem czasu zmienisz zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.