Skocz do zawartości
IGNORED

Pieczenie placka


kalimorfa

Rekomendowane odpowiedzi

Schwarze Kuchen po polsku

 

 

PRZEPIS NA MURZYNKA Z POLEWĄ

 

Składniki:

 

2 szklanki mąki

kostka margaryny

1,5 szklanki cukru

4 jajka

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki wody

aromat rumowy

Margarynę, cukier, kakao i wodę dajemy do garnka i rozpuszczamy razem na małym ogniu, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Z powstałej masy odlewamy około 1/4 szklanki na polewę. a do reszty dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i aromat rumowy. Wszystko mieszamy dokładnie i wylewamy na podłużną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto polewamy odstawioną wcześniej do szklanki polewą.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/38993-pieczenie-placka/
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

 

80 dag mąki pszennej

25 dag margaryny

40 dag cukru

6 jaj

3/4 szklanki mleka

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce (brzoskwinie, jabłka, śliwki, truskawki) - według uznania

 

 

 

Mrgarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko.

Całość podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.

Na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wyłożyć białą część ciasta, niezbyt ciasno poukładać owoce i przykryć ciemnym ciastem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut.

Gotowe posypać cukrem pudrem.

Ciasto powinno długo zachować świeżość.

 

Naprawde smaczny :)

 

 

 

Ps. jak pisać tu to juz o wszystkim :)

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/38993-pieczenie-placka/#findComment-971466
Udostępnij na innych stronach

sernik pani Ani

:1,5 kg zmielonego sera białego

5 jajek

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

torebka "sernixu"

szczypta soli

1 kostka masła do posmarowania brytwanki

składniki mieszamy

sernik pieczemy w temp. 170-180 stopni przez 50 min.

jak wystygnie polecam dodać brzoskwinie

pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/38993-pieczenie-placka/#findComment-971552
Udostępnij na innych stronach

Jesli chodzi o pieczywo, to pozwólcie ze podam kolejny przepis.

 

 

Miękkie bułeczki maslane.

 

Składniki:

 

5 dag świeżych drożdży

60 dag mąki pszennej tortowej

ok. 5-10 dag mąki krupczatki

3 małe jajka albo dwa duże

6 dag masła

1/4 litra mleka

6 łyżek cukru lub 3 płaskie do bułek mało słodkich

szczypta soli

jajo do smarowania

trochę maku

 

 

Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ale nie gorącym! wysoka temperatura zabija drożdże) i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się prawie do rąk. Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.

Ja jestem nieco leniwa więc wyrabiam ciasto tylko do połączenia skłądników. Dlatego daję nieco więcej drożdży niż potrzeba na taką ilość mąki.

Cierpliwi mogą oczywiście użyć nieco mniejszej ilości drożdzy i trochę dłużej czekać na wyrośnięcie ciasta :)

Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki. Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.

Zostawić do podrośnięcia.

Wstawic po ok 2 godz. blachę z bułkami do piekarnika i ustawić temperaturę na 50 stopni z grzałką górną i dolną, a po 15 minutach na 200 stopni i piec aż bułeczki będą rumiane.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/38993-pieczenie-placka/#findComment-973158
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.



  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.