Skocz do zawartości
IGNORED

Dual 1214 i Dual 430 - usterki, naprawa

bart-sim

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jest to mój pierwszy post, to na wstępie witam wszystkich.

Skierowała mnie do Was potrzeba zaciągnięcia opini ludzi znających się na rzeczy i niestety w sprawie niedziałającego sprzętu.

Tak więc. Niedawno zakupiłem 2 gramofony: Dual 1214 i Dual 430. Oba wyposażone w wbudowane wzmacniacze 2x6w. Niestety sprzedawcy okazali się być nieuczciwi, gdyż sprzęt miał być rzekomo sprawny w 100%. Oto kilka danych każdego z gramofonów i objawy usterki:

Dual 430

wzmacniacz: HS 28

wkładka: CDS 660

co jest nie tak: działa tylko jeden kanał, pomimo wbudowanego wzmacniacza bardzo słaby sygnał (pomógł trochę przedwzmacniacz gramofonowy Vivanco), dźwięk bez głębi i barwy (choć to może wina uszkodzonego zawieszenia igły), w środku wszystkie układy nie wskazują na jakieś zwarcie lub przepalenie.

Dual 1214

wzmacniacz: HS 39

wkładka: Dual 650

co jest nie tak: tu sprawa gorsza, brak jakiegokolwiek dźwięku na głośnikach; w środku widoczne przegrzanie jednago z 2 elementów, który wygląda jak mały radiator na trzech przewodach (przepraszam za słownictwo, ale nie znam się zbyt dobrze); poza tym odlutowana masa z jednego wyjścia głośnikowego. bezpieczki ok, reszta "wygląda", że działa.

Sam raczej nie dam rady tego naprawić, dlatego szukam pomocy tutaj, lub jeśli znacie kogoś z Górnego Śląska kto mógłby to naprawić to proszę o kontakt.

Proszę, nie piszcie, że mam sobie poszukać w archiwum podobnych postów, bo to robiłem. Spędziłęm kilka godzin, czytając różne rzeczy, ale konkretów nie znalazłem. Jeśli Wy znajdziecie to prosze o link.

Mam nadzieję, że coś mi poradzicie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/39181-dual-1214-i-dual-430-usterki-naprawa/

CDS 660 System

Keramiksystem mit spezialer Dual Schnappbefestigungauch mit Schellacknadel lieferbar

Jak w info , Wkładka ceramiczna (może piezzo) z igłą do płyt szelakowych a wiec raczej mono i 78RPM

Z racji krótkiej trwałości mógł ją szlag trafić m czuła na wilgoć ,stąd znieksztalcenia

Dzięki za odpowiedzi.

Dziasiaj może oglądnie je jakiś elektronik, więc może będę wiedział więcej. Jak tylko gramofony wrócą (naprawione lub nie) wrzuce kilka fotek.

Pozdrawiam.

Ok, wkładka mono, ale wzmacniacz ma wyjścia na 2 głśniki i z obu powiniem wychodzić sygnał na głośniki, czyli musi być coś nie tak w układzie przed- lub samego wzmacniacza.

Niemniej dziękuję za te info. Niestety z językiem niemieckim u mnie krucho.

Tak przy okazji, to narazie ze stron o gramofonach Dual znam tylko tą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli znacie innę i nie jest to problem, to podajcie odnośniki.

Dzięki z góry i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witajcie.

Wracam do tematu moich dwóch gramofonów Dual. Wczoraj odebrałem je z naprawy i wynik jest 1:1..

Model 430 jest sprawny. Uszkodzona była wkładka (lub igła), ale na szczęście znalazła się identyczna. Teraz wszystko gra czysto, w pełnym paśmie, a wbudowany wzmacniacz pomimo niedużej mocy daje wystraczająco wysoki poziom głośności, by urządzić małą "domówkę" :)

Jeśli chodzi o model 1214, to tu jest gorzej. Jeśli przyjdzie Wam kiedyś kupować sprzęt na allegro, a sprzedawcą będzie niejaki "hanterr" to zastanówcie się min. 2 razy. Według tego sprzedawcy sprzęt w pełni sprawny to taki, w którym jest uszkodzona wkładka, a z wzmacniacza wymontowano podzespoły jak np. układ prostowniczy..

Ponieważ z odbudową wzmacniacza byłoby dużo "zabawy" i szukania części, pominięto felerny układ i obecnie sprzęt działa jako sam gramofon bez stopnia wzmocnienia sygnału.

Hmm działa lub będzie działał, jeśli uda mi się dobrać jakąś wkładkę. I tu mam do Was kolejną prośbę.

Instrukcja do tego modelu gramofonu mówi:

"Any piezoelectric pick-up with a weight of 1-10 gms and 1/2" mounting centers can be mounted in any unit.

A magnetic cartrigde with a min. tracking force of 2 p can also be used in a unit with four-pole motor."

No i teraz tak..

1. Czy każda wkładka montowana "na dwie śrubki" będzie pasować?

2. Co znaczy określenie: tracking force of 2 p ?

Poniżej zamieszczam zdjęcia adaptera wkładek z tego modelu:

Ukryta Zawartość

post-17931-100001972 1201617703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobrze- masz głowkę (headshell) umożliwiajacą zalożenie wkładki z rozstawem śrub mocujących1/2 : 12,7 mm.Jeśli masz wzmacniacz z wejsciem MM proponowałbym zainwestowanie we wkładkę choćby AT95 i poznanie brzmienia "oczko wyżej". Możesz również pozostac we wkaldkach piezzo Duala i być w minionej epoce ;-).Skoro wzmak nie działa przejdź na poziom MM. Będziesz miał porównanie .

Chodzi prawdopodobnie o 4 pinowe wyprowadzenie do połacznia z przejściówką ,a nacisk z uwagi na prowadzenie ramienia (mało precyzyjny mechanizm .min 2 g.aby igła dobrze siedziała w rowku.

Dzieki za odpowiedź.

Na chwilę obeną nie mam wzmacniacza z wejściem MM. Mam natomiast przedwzmacniacz gramofonowy Vivanco. Więc myślę, że narazie nim się posłużę.

Poszukam zaproponowanej wkładki, ale jakbyście mogli to polećcie mi jeszcze jakieś, bym ewentualnie mógł w czym wybierać :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.