Skocz do zawartości
IGNORED

Nauka gry na gitarze!

chris77

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Pewnie są wśród was gitarzyści, mam pytanko czy pomoglibyście mi podnieść moje umiejętności. Korzystam z takiej stronki do której później podam linka z której uczę sie tabulatur, niestety nie odpowiadają one rzeczywistości lub ja nie potrafie zgrać ich z konkretnym utworem. Znam kilka piosenek Nirvany, ale nie potrafię zagrać ich całych od początku do końca. Może macie jakieś porady fajne stronki z tabulaturami i ćwiczeniami a może chcecie ze mną pograć lub udzielić mi lekcji? (mieszkam w gdyni)

https://www.audiostereo.pl/topic/39269-nauka-gry-na-gitarze/

he he w podstawówce chodziłem na DOBRY kurs (3 lata) teraz uczy się mój dzieciak- samymi tabulatorami..

miła rzecz, ale naprawdę warto zainwestować w podręcznik, który uczy od początku, struna po strunie palec po palcu, najpierw jak chwytać pojedyńcze nuty, potem proste akordy, "klasycznie"

jest multum nawet niedrogich takich podręczników, choćby przedpotopowe ABC gitary - Józefa Powroźniaka

i nowsze z płytami, filmikami i innymi ułatwieniami

he he miła rzecz- to hobby, powodzenia!

Znam akordy ale nie potrafie nauczyć sie całej piosenki, tabulatury mi nie pasują do rzeczywistości:)

Chciałbym grać choć troche jak ten młodzian cały kawałek urozmaicony, nie dwa chwyty na krzyż jak teraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ze swej strony polecam gitara i bas (przynajmniej stare numery sprzed 5 lat). Ćwiczenia: Wojtka Hoffmanna (Turbo), Steve Vai, Joe Satrianiego, szkoła Pettruciego, styl i ćwiczenie Marty Friedmann (dawniej Megadeth). Polecam jak najwięcej prób za słuchu. To nic, że nie wychodzi od razu. Jak grasz z tabulatur z sieci to zawsze ufaj własnemu słuchowi - wiele jest źle spisanych.

Pozdrawiam i życzę owocnych ćwiczeń.

Zgadzam się z przedmówcą. Najwięcej dają ćwiczenia "ze słuchu". Jeszcze więcej lekcje u dobrego nauczyciela, który nauczy Cię kilku zagrywek i opowie o podstawowych skalach. To ostatnie pomaga zwłaszcza w improwizacji - jeśli zdecydujesz się rozwinąć pasję.

Zapomniałem dodać link do strony forum magazynu gitarzysta - znajdziesz tam troszkę odpowiedzi na Twoje pytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To moim zdaniem najlepsza strnka z tabami, bierzemy się do nauki w takim razie

Ukryta Zawartość

Jak chcesz jako tako grać to co najmniej 3h dziennie (dni powszednie i święta i weekendy :) ). Jak z zespołem to polecałbym ze 4 -5 h grania (1-2 w tygodniu :) ). I radze nie patrzeć na taby tak cały czas tylko uczyć się grać ze słuchu, taby wypaczają naukę :).

>Basill

Z czasem grania zgadzam się. Z tabami nie do końca. Niektórych zagrywek nie nauczysz się inaczej, bo nawet przy graniu ze słuchu (które gorąco polecam) człowiek nie może wyzbyć się pewnych schematów. Wiem tak rodzi się własny styl, ale powiedzmy sobie, że to można powiedzieć dopiero o zaawansowanych wymiataczach ;)

Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus metronom i dużo wolnego czasu.

Granie cudzych utworów na razie sobie daruj, przynajmniej do czasu aż zaczniesz rozumieć co i dlaczego oni grają.

No i słuchaj dużo gitarowej i nie tylko muzyki.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.