Skocz do zawartości
IGNORED

Naj konfiguracja Creek jaką słyszeliście

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin - jesli w Wawie to np. Audiofil, ceny musialbym sprawdzic - komplet czyli interconnect (0,5m) i glosnikowe (bodajze 2,5m) kosztuje 1150 pln (modelu nie pamietam ale maja jeden). Ale podkreslam jedno - najpierw pozycz i posluchaj!! - to ze u mnie sie sprawdzily wcale nie musi oznaczac, ze beda najlepsze dla Ciebie.

Gość Sukin_Kot

(Konto usunięte)

Ja osobiście korzysatm z Creeka 5350 SE z Audio Physic Spark3. Uważam to za super połączenie. Lubie twardszy mocny dzwięk z fenomenalną przestrzenią i czarującą średnicą, dlatego połączenie z AP uważam za udane. Używam do tego kabli głośnikowych Fadel Stream.

o ile mi wiadomo z pan Nykiel urzeduje w Łomzy - moze tam masz blizej? A jesli nie to popytaj gdziekolwiek mieszkasz - sklepy nie chwala sie bardzo tymi kablami bo polskie - ale naprawde dobre :)

marcin we wroclawiu sa 2 sklepy, jeden to max zenada, a w drugim gosc nie chce nawet rozmawiac o kablach dopoki nie kupisz klockow za kilka patoli. powiedzial ze to nie sa konsultacje u niego, na kablach nie zarabiaja i nie bedzie nic mowil dopoki nie kupi sie sprzetu. PZDR

marcin, szukasz tego co ja, poczytaj pow wpisy, tu chyba pomoga kable VdH, chyba ze Cie stac na tego Nykiela :-).

Dam Ci znac jak u mnie zmienilo sie brzmienie, zamieniajac Ixos'a 103 na VdH The Second. Zreszta Kornik mial Bay C5 i wlasnie znalazl to czego szukales.

czolem

Najlepsza konfiguracja Creek? Nie był to 4330, ale blisko. P43 + dwa razy A43, CD też z tej serii, i podstawkowe Avance, z serii pomiędzy Omegą a Signature - więc pewno ś.p. Epsilony. O ile dobrze pamiętam, kolumny te przeszły dość dużą metamorfozę (zmiana przetworników), te, które tak zapadły mi w pamięć, to była pierwsza wersja, sporo droższa od drugiej.

Całość stała kilka lat temu na Audio Show, w pokoju firmy handlującej płytami CD. Brzmienie nie było wybitne wg ścisłych kryteriów audiofilskich, daleko mu było do hi-endu prezentowanego w wielu innych pokojach, ale miało w sobie to "coś". Naturalność, spójność, coś, co powodowało, że mimo oczywistych ograniczeń dźwięk urzekał wręcz, i obcowanie z nim dawało rzeczywiście dużą przyjemność.

Uhm, tego, prawie mnie poniosło. Pszprszm. Ale to naprawdę ŁADNIE grało ;)))

Rogus -> Słucham ich właśnie teraz. Mój pokój ma jakieś 12m2, a salon 16. Różnica nie jest wielka, aczkolwiek w mniejszym pokoju wymiatają lepiej. Powiedziałbym raczej - co kto lubi. Trzeba też kombinować z wytłumieniem.

Kabelki? Tara Labs: Prism 1100i, 3300i, RSC Reference Generation 2, RSC Prime 1000, Van den Hul CS122hybrid, Bandridge Profigold PGA3000, zwykłe kable :-) Póki co zostaję przy najlepszych Tarach, nie wiem, czy nie zostaną u mnie na zawsze:-)

=>okno

kup jeden z nich ale na litość boską nie bez odsłuchu :0 Ja już raz tak się załatwiłem, straciłem przez to 250 zł przy odsprzedaży (kable głośnikowe). Być może trafisz, a być może nie, moim zdaniem ryzyko jest spore. Jak posłuchasz parę dni wypożyczonego to będziesz miał pewność :)

=>kornik

jakby ci się chciało :) to mógł byś szrajbnąć coś w opiniach o Dynaudio. Z góry dzięki.

Wracając do Creeka, moje zdanie jest takie, że jeżeli kolumny nie mają zbyt wygórowanych wymagań co do wydajności prądowej to można mierzyć całkiem wysoko, a w międzyczasie zbierać na inny wzmacniacz (chociażby na Creeka 5350SE). Cieszą mnie wasze opinie na temat dobrego zgrania z Proac Studio 125 jak i Vienna Acoustic Mozart, gdyż też myślałem o tych kolumnach. Audiophysic chyba poza budżetem :(

=>Marcin

Słuchaj masz taką samą konfigurację (bez kabli) jak ja, jeżeli chcesz to uderz do mnie ma priva (mail w o mnie) w celu wymiany doświadczeń.

Pozdrawiam wszystich gorąco

Witam ale mnie podjarał ten temat. Kurde zmieniam wzmaka na Creek- a. Ciekawe jak zagrałby z moimi Phonarami Volume 2. Muszę to sprawdzić.Chyba, że ktoś z was juz słuchał takiej konfiguracji

Pozdr.

Znalazłem!!!

Dźwięk, o który mi chodziło! A już myślałem, że nigdy nie będę do końca zadowolony ze swojego systemu. Przesłuchałem mnóstwo kolumn i zawsze coś było nie tak. Raz przeszkadzała mi agresywna góra, innym razem cienki basik, wkurzające podbicie, zamulona średnica... uff, wybrzydzałem jak kapryśny rozpuszczony dzieciak.

Dziś, w ten jakże uroczy grudniowy wieczór, połączyłem kablami Tara Labs RSC Prime 1000 system, który grał już u mnie dobre trzy tygodnie. Nagle jak za dotnięciem czarodziejskiej różdżki zniknęły wszystkie niedoskonałości, które były dotychczas przyczyną częstego zgrzytania zębami. Dźwięk się otworzył, zabłyszczał i stał się jeszcze bardziej przejrzysty. O to chodziło!!! Dłużej się nie zastanawiałem, telefon w dłoń i od dzisiaj z dumą wpisuję w mój profil cały system. Nie muszę chyba dodawać, że jest to zestawienie co najmniej "warte posłuchania".

Muszę jeszcze trochę popracować nad akustyką swojego pokoju po tym, jak zrobiłem totalne przemablowanie. Cały sprzęt wylądował w zupełnie innym miejscu i efekty są, jakie są. Niemniej jednak zapraszam na odsłuch, w szczególności Creekowców:-) Dobierałem kolumny do wzmacniacza, a że ten wątek poświęcony jest mojemu kochanemu smerfowi...

Rogus -> Już wyszrajboliłem recenzję do HFiM. Zapraszam Cię serdecznie, bo jest czego u mnie słuchać, z Creekiem rzecz jasna:-)

Jozwa -> Jeszcze raz dziękuję za przemiły odsłuch. Bardzo mi się przydał w namierzaniu celu:-)

Pozdrawiam!

Rozradowany jak nigdy, KoRnik

=>Kornik

Cieszę się twoim szczęściem, o to właśnie chodzi, czyżby Święty Graal zdobyty ? :)

Wybrałbym się z chęcią, ale kurczę Kraków trochę daleko, a u mnie na zmianę praca, studia, praca, studia i tak wkoło Macieju :) (może przy okazji jakiegoś spotkania forumowiczów w Krakowie?)

Potwierdzasz to co wie już większość z nas, jak ogromne znaczenie ma właściwe okablowanie systemu, dzięki niemu może rozwinąć skrzydła, a my odlatujemy :)

Z tą recenzją trochę nie zajarzyłem, czy mają to opublikować ? Jak byś mógł to prześlij mi chociaż część twoich wrażeń na maila (w o mnie).

Pozdrawiam i gratuluję. (no i troszeczkę ci zazdroszczę :)

=> Kornik

Nie mów głośno, że znalazłeś system marzeń, bo zostaniesz wykluczony z klubu wiecznie poszukującego audiofila ;-)))

Przyjrzałem się Twojej konfiguracji i widzę, że nadszedł czas na zmianę źródełka.

Posłuchaj moich diabelskich podszeptów:

NAD 541i wprawdzie dobry, ale srebrny S300 jeszcze lepszy. A i Creek ma fajny odtwarzacz w ofercie, też się pięknie srebrzy, też zbalansowany... a jak się do Nadredaktora uśmiechniesz to może ci Krella KAV pożyczy, może się jeszcze gdzieś wala po kątach w redakcji. Albo jeszcze lepiej - proproś Nadredaktora, żeby ci dał przetestować kilka odtwarzaczy w przedziale 10-20 tys. Zobaczysz, że któryś u Ciebie zostanie.

Aha, i Kornik - jak już kupisz ten odtwarzacz, to nie wypada, żebyś miał tylko cyfrowe źródło. Widziałem fajnego Verdiera, i niezłego Clearaudio. A i topowy Transrotor grzechu warty...

To jak? Dalej twierdzisz, że możesz spać spokojnie?

;-))))))

Gutten -> Ech, musiałeś mi przypomnieć że to jeszcze nie koniec:-) Wiem wiem, ale tak się narazie rajcuję. Ja zresztą już wiem jak to teraz będzie...

Jakiś miesiąc buszowania w płytach, puste stojaki, sto tysięcy pustych pudełek na podłodze, przynajmniej trzy porysowane ofiary. Później jakiś mały niedosyt i nowy kabel sieciowy, jak tylko cosik w kieszeń wpadnie. Zmiana może być żadna, ale po pierwsze głód zaspokojony, a po drugie brak kasy w portfelu, czyli trzeba na coś zbierać. Hmm, a może tak jakiś elegancki stoliczek? Tak, to jest to! Na stoliczku będzie bardziej audiofilsko. Urodziny, imieniny, dzień dziecka (!) i stoliczek jest. W międzyczasie oczywiście tony gąbek, wytłoczek i innych dupereli na ścianach:-) Kurcze, Dynaudio nie zasilę w bi-ampingu, więc z dodatkowej końcówki nici. Tyle będzie zabawy, dumania i słuchania, aż w końcu pewnie wymienię ten kompakt. Także z klubu jeszcze nie wypadam, ale robię sobie przerwę. Zobaczymy jak długą, sam jestem ciekaw:-)

Rogus -> Kraków? Owszem, ładne miasto, ale ja mieszkam w Puławach:-)

Parmenides -> Zajrzyj w "o mnie"

Ja w temacie.

1. 2. AS. Z żoną słuchaliśmy zestawu Creek'a: wzmaka 5250SE, stosownego cd, kable Flatline i drugich nie pamiętam, (ale mam zapisane dokładnie modele) i Harbethy "7" na takich charakterystycznych standach. W przekroju trójkąt z wklęsłymi bokami. Grało to gdzieś na dole hotelu Sobieski. Zestaw pozostaje dla mnie do dziś referencyjnym wzorcem wspaniałego dźwięku dziś. Żałowałem tylko, że mnie na niego nie stać : (((

2. Potem to chyba ze 3 lata wstecz. Też AS. Budżetowy zestaw z Avancami Epsilon 910 mkII. Ładny, przyjemny dżwięk, przedniej jakości w kategoriach zestawów budźetowych (i trochę wyżej) trudny do pobicia. Wyjątkowo ładnie grały te kolumienki, bo klocki Creek'a lubię. W sumie to chyba kolumny zrobiły na mnie największe wrażenie w tym systemie. Sygnałowe za to kosztowały niestety majątek. (Drogie Fadele.)

3. Potem, hmm nie słuchłe niewiele 13. IX. '03 w Wa-wie z Eposami - nowa seria grała przyzwoicie, ale to jak dla mnie stanowczo za mało. Za to zestaw pal'a55 jest sympatyczny, za sprawą AE Ref. series II, no i kabli Nykiela, które wcale w zestawie Creeka nie miały szczebiotliwej, odstającej od reszty pasma góry, co mnie zaskoczyło, bo tyle razy ich słuchałem u siebie i w różnych zestawieniach, a tu proszę: po prostu klasa i b. db. skonfigurowany system.

Poszukujący swego 1. audiofilskiego systemu: w żadnym wypadku nie wolno Wam pominąć Creek'a.

Pozdrawiam fanów tegoż.

=) andrea

Witaj, jak tam Marek i chłopaki z NH, smucą jak zawsze? Czy przeszedłeś już na prawdziwego bluesa?

Szczerze mówiąc, czekałem, aż ktoś wskaże ten zestaw, tj. u Ciebie nr. 1. Za te pieniędze to był fantastyczny zestaw! Byłem wtedy, chyba 2 lata temu, zgodny co do jednego: otwarta, piękna średnica i wspaniała muzykalność Creeka to nie przesada. Grało to nadzwyczaj dobrze. Taki dźwięk powinien grać w domu, dla relaksu i dobrego odbioru muzyki.

Pozdrawiam serdecznie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.