Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki + kable + wzmacniacz ~~ 1500 zł

p_rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne info o Opus Audio...

"stoją na kolcach (kolce mają swoje podstawki)"

"Wzmacniacz. Miałem Denon-1560 - było mało średnicy i trochę ostro (ale bez przesady) Teraz mam Onkyo 7090 (wymienione okablowanie wew i kondensatory) i jest super. Generalnie mocny wzmak z piękną średnicą. Na pewno lepiej Marantz (używka) niż Denon.

Do napędzenia są dość łatwe - nie mniej jednak mocno na nich słychać różnice klas wzmacniaczy (to nie są Kody ani Tannoye). Kolumny były robione dla mnie na zamówienie w firmie Argos w Bydgoszczy, jednak pod hasłem Opus. Argos produkuje tylko głośniki w obudowach z kompozytu i za dużo większą kasę. Nic nie było naprawiane, mają 2 lata."

Jakiś komentarz? :)

... ja (laik) jestem jak na razie na 80% na tak (choć pewne wątpliwości nadal mam) (choćby nieufność wobec nieznanych mi osób) - dlatego szukam potwierdzenia na forum.

Witam wszystkich.

Nie chciałem wcześniej pisać na forum, bo się zaraz głosy podniosą, że prywatę uprawiam.

Zaznaczam, że piszę opinię o tych głośnikch wyłącznie na prośbę autora wątku.

Postaram się w miarę obiektywnie wskazać plusi i minusy kolumn.

Brzmienie mocno zależy od wzmaka. Z Denonem 1560 było mało średnicy, ale o tym, że to sucho brzmiący wzmak pisali inni na tym forum. Z Onkyo7090, którego mam obecnie jest świetnie: bas krótki, nisko schodzący (Władce Pierścieni - Moria - nie potrzeba suba. Ilość basu i jakość jest zadowalająca). W Death czy Control Denied jak również w Andromedzie słychać każdą ze śceiżek gitar, basu czy perkusji. Nie ma problemy z wyłowieniem poszczególnych instrumentów. Średnica to najsłabsza strona tych kolumn aczkolwiek winę za to ponosi trochę realizacja płyt z Metalem. Katie Melua materializuje się w pokoju i na tej płycie nim czego zarzucić średnicy - piękny głos wokalistki króluje w brzmieniu. Wysokie - brzmienie blach zbliża się do neutralności, wysokie są dość mocno zaakcentowane, ale nie wybijają się nad resztę pasma.

Scena - wychodzi na boki poza linię kolumn. Ścena kreowana jest w głąb linii głośników. Lokalizacja większości instrumentów na płycie Naima nie stanowi problemu (jak chodzi o scenę to głównie zależy to od pomieszczenia).

Głośniki muszą stać jakieś 20-35 cm od ściany. Bass refleksy można zawsze zatkać.

Moje kolumny porównywałem (na Denonie 1500AE i NAD 372) z B&W 603, Epos M22, JmLab 726V, Mission M33i, Wharfdale 9.5 Generalnie lepsze były Eposy, potem lekko JmLaby i B&W ale nie w każdym aspekcie brzmienia (nie było sensu kupować tych kolumn za taką różnicę w cenie), Mission i Wharfdale jak dla mnie - poza konkurencją.

Pozdrawiam.

individual, 23 Sty 2008, 22:16

>Witam wszystkich.

>

>Nie chciałem wcześniej pisać na forum, bo się zaraz głosy podniosą, że prywatę uprawiam.

>Zaznaczam, że piszę opinię o tych głośnikch wyłącznie na prośbę autora wątku.

Potwierdzam.

I chwała Ci za to. Wielkie dzięki.

PS: Komentarz innych? Ocena?

Pozdrawiam.

individual, 23 Sty 2008, 23:20

>Tesla (Vifa miała zbyt rozlazły bas) + Seas na górze

mam nadzieje, że to nie taka tesla hehehe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

p_rafal

nie doceniasz tesli! :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Nawiązując do tytułu wątku , mam dla ciebie idealną ofertę.

Zmieścisz się w założonym budżecie i będziesz miał ogromną frajdę z tego sprzętu.

Mianowicie :

1.NAD 3020 koszt około 350 pln - to model który rozsławił imię firmy

2.NAD 502 cd - koszt około 200-400 - bardzo przyzwoity cd player

3.kolumny - zostanie ci z budżetu około 900 pln - moje typy to :

Kef q1

b&w seria 600

Mission stara poczciwa seria 70

Jeżeli skierujesz swój wzrok na brytyjski eba-y to kupisz ten sprzęt za grosze.

Na rodzimych aukcjach taki sprzęt opisywany jest jako hi-end i żądają za niego śmiesznie duże pieniądze,relatywnie duże.

Mam jeszcze dla ciebie dygresja odnośnie okablowania. W elektronice z założonego budżetu kable nie dadzą ci nic porucz powiedzmy lepszego wyglądu.Poczytałem wpisy kablo - maniaków z tego forum - zanosiłem się salwami śmiechu.

Najgorsze jest to (i to już nie jest śmieszne),że właściciele Technicsów "nie mam nic do marki" lub innej taniej lub leciwej elektroniki kupują kable z wyższej pułki , następnie wypisują jak to kable NIE DZIAŁAJĄ - niektórzy są wręcz oszukani.Nie idź tą drogą. Do takiej elektroniki w zupełności wystarczą ci przewody z miedzi ofc za złotówkę od metra.

Ukryta Zawartość

jestem posiadaczem tych kolumn... w detalu kosztowły swego czasz 1100 Euro - tu masz za 290Euro, a bywają za 200... i na twoim miejscu rozważyłbym to... To piekny dzwiek i design z który polubisz :) pozniej powoli jakiś używany wzmacek i cd...

Ukryta Zawartość

Dużo stracę na dźwięku (i co? ) jeśli kupię do mojego pokoju monitory za jakieś 900 zł ? (używane/nowe) ?

... bo raczej głośno muzyki nie słucham, a z podłogówkami cięzko (ceny)....

>>>>>>Jakie monitory ewentualnie moglibyście polcić do cięższych brzmień i większego (czyli taki jak mój) pokoju?

... wiem, że nie będzie basu który wprawi w drgania meble, ale raczej w ten sposób muzyki nie słucham.

... doszedłem do wniosku, że jakieś porządne monitory chyba zaspokoją moje potrzeby.

Ogólnie - dlaczego podłogówki do takiego pokoju a nie podstawki?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

czy zamiast podstawek za 900 zł lepiej już kupić np. nowe Koda 702 / Wafle Crystal 40 / Wafle Diamond 9.4 / Tonsil Siesta / Tonsil II Maestro 180 ?

PS: Wolałbym chyba jednak nowe kolumny... jakby się dało :)

>czy zamiast podstawek za 900 zł lepiej już kupić np. nowe Koda 702 / Wafle Crystal 40 / Wafle Diamond 9.4 / Tonsil Siesta / Tonsil II Maestro 180 ?

PS: Wolałbym chyba jednak nowe kolumny... jakby się dało :)

A kupisz Siesty za 900zl? Bo jesli tak to juz warto sie zastanowic.

Ewentualnie Wafle Diamondy ale nie Crystale.

owe podloglowki za 1000zl to ciezka sprawa , zwlasczza do tego metrazu.

cześć

są teraz na aukcjach trzy genialne podstawkowce, kolego drogi nie kupuj nowoczesnego chłamu z supermarketu

Ukryta Zawartość

a tu jeszcze lepsze

Ukryta Zawartość

albo te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plus dzielony telefunken któremu nic nie można zarzucić oprócz wyglądu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do 25 m2 podstawkowce będą raczej za małe w kwotach o jakich mówisz. Słyszałem jedne małe podstawkowce, które byłyby idealne - ale w Shanghaiu ich cena to było ponad 14000PLN. Niestety nie pamiętam ich nazwy:(

Jak już podłogówki - to jednak kup używane, nowe w tej cenie to sprzęt z najniższej półki. Jeśli kolumne głośnikowa razem z marżami, Vatem kosztuje 450 zł - tyle co porządna średniotonówka to nie można oczekiwać super dźwięku.

W takim pomieszczeniu możesz oczekiwać, że gałka wzmacniacza będzie wskazywała "późniejszą" godzinę niż w małym i podstawkowce mogą zacząć się dusić co spowoduje kompresję w dźwięku.

>owe podloglowki za 1000zl to ciezka sprawa , zwlasczza do tego metrazu.

... gdybym wydarł jeszcze 400-500 zł ? (na cały zestaw) byłoby już w czym wybierać?

Mógłby ktoś dać propozycje (modele) wzmaka + kolumn w tym budżecie?

... i czy byłoby lepiej niż np. na Koda 702?

Pozdrawiam.

PS: jestem dobrej mysli odnośnie tego "dofinansowania" hehe

no gość się uparł na jakieś Kody...

jak myślisz poważnie swoim audio to bierz sie za te Jamo d570... U nas kosztowały w sklepach 4500zł... to już nie jakaś chińska popierdziawka za ziarnko ryżu, tylko prawdziwy dzwięk... zastanów się, bo w takiej cenie 1200 zł naprawde warto wskoczyć na dobrą półkę brzmieniową... a są nowe.

Brum, 25 Sty 2008, 12:33

>no gość się uparł na jakieś Kody...

>

>jak myślisz poważnie swoim audio to bierz sie za te Jamo d570... U nas kosztowały w sklepach

>4500zł... to już nie jakaś chińska popierdziawka za ziarnko ryżu, tylko prawdziwy dzwięk... zastanów

>się, bo w takiej cenie 1200 zł naprawde warto wskoczyć na dobrą półkę brzmieniową... a są nowe.

1. Phoebe II to nie są Kody

2. Nie chcę Koda.

3. Tylko problemem jest fakt, że są z Niemiec. Po niemiecku się nie dogadam za bardzo / transport. Chociaż fakt, cena atrakcyjna...

heh, znalazłem swój aktualny "sprzęt" grający.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat Phoebe II vs Mimas?

Przy Phoebe II --> wymagają podobno lepszej elektroniki -> zostanie mi około 500-600 zł na wzmacniacz... ale czy do rocka są okej? I czy to nie będzie za mało (elektronika) ? Dodatkowo, dowiedziałem się od AA, że kable za min. 50 zł /mb.... żeby grały dobrze.

Mimas --> Nie są aż tak wymagające, zostaje mi około 900-1000 zł na wzmak. Mają więcej mięcha na basie i cieplejsze są.

Która opcja byłaby lepsza? (chodzi mi o jakość dźwięku)?

Co Wy byście kupili w takim przypadku?

p_rafal.

Dla mnie Phoebe sa zdecydowanie lepsze, maja to cos . Mimasy tego nie maja ale...sa bzpieczniejszym zakupem.

Tylko nie rozumiem wywodow cenowych - przeciez Mimasy sa drozsze od Phoebe...?

Sluchalem obu tych kolumn akurat na budzetowym sprzecie. Phoebe maja piekna srednice, czytelne wysokie, sporo detali, dzwiek sie ladnie rozchodzi, basik pomrukuje w tle.

Mimasy z kolei maja zmatwiony dzwiek ale potezniejszy choc tez tutaj nie mamy do czynienia z Altusowym ale nadal kulturalnym brzmieniem.

Co do kabli - zagraja i na ProCabie za 5zl, na poczatek takie nie beda zle, pewno ze jak kupisz jakies za 50zl/m bedzie chyba lepiej (powinno) ale na razie chyba lepiej jak wydasz wiecej na wzmacniacz.

>Tylko nie rozumiem wywodow cenowych - przeciez Mimasy sa drozsze od Phoebe...?

Chyba Cię nie rozumiem / lub Ty mnie.

Mimasy są droższe?

Jak kupię Mimasy, które są tańsze, zostanie mi więcej $ na wzmak i będę go mógł kupić lepszego. Przy Phoebe II zaś, zostaje mi 300 zł mniej (bo dokładnie tyle są droższe od mimasów)...

I nie wiem, czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupić tańsze kolumny + porządny wzmak :)

Jak masz mało kasy na wzmacniacz to posłuchaj rady artPaw'a. Ja też kiedyś posłuchałem i nie żałuję, teraz mam stary ale bardzo dobrze grający wzmacniacz. Jak go kiedyś porównałem z Pioneerem A-450, to okazało się, że UHER jest znacznie lepszy, pomimo że mniej kosztował... Nawet jego stan techniczny był lepszy pomimo wyraźnej różnicy wieku.

P.S.

Nie jest konieczne wydanie kupy kasy na to aby cieszyć się dobrej jakości dźwiękiem. Idąc w drugą stronę, wydanie kupy kasy wcale dobrego dźwięku Ci nie zagwarantuje.

Pozdrawiam

Marcin

marcin316, 26 Sty 2008, 09:13

>Jak masz mało kasy na wzmacniacz to posłuchaj rady artPaw'a. Ja też kiedyś posłuchałem i nie

>żałuję, teraz mam stary ale bardzo dobrze grający wzmacniacz. Jak go kiedyś porównałem z Pioneerem

>A-450, to okazało się, że UHER jest znacznie lepszy, pomimo że mniej kosztował... Nawet jego stan

>techniczny był lepszy pomimo wyraźnej różnicy wieku.

No dobra, ale co lepiej by było wg. Was?

Phoebe II + wzmak do np. 600 zł?

Czy Mimas + Wzmak do np. 900 zł?

... bo czytałem, że phoebe II powinno mieć raczej dobrą elektronikę.

... i że mimas ma więcej mięcha - co by mi chyba odpowiadało - rock/metal.

PS: a które są bardziej dynamiczne?

PS2: a co by było gdybym wziął Phoebe II + ten telefunken? Grałoby to dobrze?

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.