Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki + kable + wzmacniacz ~~ 1500 zł

p_rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słuchałem tych kolumn więc na ich temat się nie będę wypowiadał.

W pierwszym wpisie piszesz, że podłączysz to do komputera. Uważam, że jeśli w najbliższym czasie nie planujesz zakupu CD (albo dorównującej CD karty dźwiękowej, pomijam już mp3, nawet 320 kB/s) to im "dokładniej" grające kolumny kupisz tym mniej będziesz miał radości ze słuchania muzyki... przynajmniej tak mi się wydaje.

Phoebe to naprawde dobrze grajace kolumny i prawde mowiac ja w ostatecznosci podlaczylbym do nich swojego Rotela bo po prostu zasluguja na wiecej.

Gdybys mogl kupic Phoebe + wzmacniacz za 900zl to bym polecil taka konfiguracje ale w tym wypadku ciezko Ci bedzie o dobry wzmacniacz a jesli faktyczne bedziesz muze puszczac z komputera to juz w ogole. reasumujac najlepiej samemu przesluchaj.

Phoebe sa lepsze od Mimasow ale wymagaja lepszej elektrioniki, Mimasy z kolei maja bardziej rozbudowany dol i wydaja sie mi cieplejsze. Dynamiki zadnym nie brakuje, sa rytmiczne, do twojego duzego pokoju i slabszego wzmacniacza bralbym raczej Mimasy a jak zakup na dluzszy okres to Phoebe.

Witam ponownie :)

Zastanawiam się ciągle nad Mimas II (1000 zł) vs Phoebe II (1300zł) oczywiście i jedne i drugie + transport.

Mimas II, "lekko obite", zdjęcia poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy może coś się stać tym kolumnom z biegiem czasu? Że np. po kilku latach rozeschną się? Rozpadną? Czy te pęknięcia mogą mieć wpływ na dźwięk?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Dostałem zdjęcia Phoebe II. Stan super, nic tylko brać... tylko...

Nadal nie wiem czy będę usatysfakcjonowany ilością basu. Bo niestety tamte Mimas II odpadają... ze względu na swój stan.

Krótko - czy przy Phoebe II i dobrym wzmaku i dobrym źródle, "poczuję" bas? Pokój 20-25m^, sporo skosów. (dla niewtajemniczonych)...

Słuchał ktoś może Rocka/ Metalu na owych kolumnach?

Proszę o opinie/ pomoc.

Pozdrawiam.

moje zdanie na temat Phoebe juz znasz - dla mnie jak na rock i 20-25m2 to basu bedzie malo, po prostu, przydalby sie jeszcze jeden glosnik niskosredniotonowy albo jakies kolumny z wiekszym basem.

kopaczmopa, 31 Sty 2008, 21:59

>moje zdanie na temat Phoebe juz znasz - dla mnie jak na rock i 20-25m2 to basu bedzie malo, po

>prostu, przydalby sie jeszcze jeden glosnik niskosredniotonowy albo jakies kolumny z wiekszym basem.

A jakieś inne propozycje do 1300 +/- ?

Ludzie, przecież nie kupie sobie Tonsila :E

jeden gośc mi polecił Celstion F 38 - ale co z tego, skoro ich nigdzie nie ma używanych...

Za 1300 myślę, że juz da się coś znaleźć.. Tylko co?

Bo mając tyle kasy (dla mnie to sporo hehe), chyba nie kupię sobie tonsili....

PS: 1300 na kolumny ;d na wzmak zostaje około 700 :)

Pozdrawiam.

Vectory pewno bylyby najlepsze, najbardziej audiofilskie ale nie wiem czy Ci przypasuja, jakie z tych nie kupisz bedziesz raczej zadowolony, Missiony powinny byc energiczniejsze od Tannoy, te z kolei nieco przyjemniejsze w brzmieniu, bardziej "plumkajace":)

Dostałem ofertę JBL XTi 60...

Iceman > ale ja nie chcę znowu też łomotu w pokoju. Przy małych głośnościach też ma być ładnie. Nie chcę altusów :E

PS: Mission vs Vector... zobaczę jeszcze.

Mission - droższe nówki

Vector - bez maskownic, tańsze, paskudne z wyglądu, ale nie wiem czy nie zagrają lepiej.

... Póki co, Mission bardziej do mnie przemawia.

PS2: Co to za JBL'e?

Pozdrawiam.

Jeśli chcesz Mission to poszukaj starszych - chyba 702 czy 701 jakoś tak się nazywały, takie z białym głośnikiem. Miałem je kiedyś, rewelacyjnie sobie radziły w dużych składach a i basem potrafiły uderzyć. Nie wiem natomiast czy KEF do rocka to będzie to o co Ci chodzi. A z tym subem to mówiłem poważnie, najlepiej jakiś w zamkniętej obudowie, żeby tylko sobie mruczał czasami ale nie robil lomotu.

te M34i maja 2*16,5cm zdaje sie, niektorzy wola je od starszej serii jako ze graja bardzioej otwarcie , inni mniej. Mi jak odsluchiwalem nawet sie podobaly, wzialem 33ki bo mam mniejszy pokoj, do wiekszego34ki beda dobre i tanie,jesli uzywane w bardzo dobrym stanie mozna dostac za 1000 zl to warto IMO. Do tego jakis porzadny wmacniacz do 1000zl i naprawde bedzie dobrze, to uniwersalne kolumienki. KEFY 5tki moga byc nudne do rocka.

Niedawno tez byly AA Hyperion II za 1300-1400zl , cos takiego powinno byc tym czego szukasz:)

Oto co się dowiedziałem od Studio 16 HZ:

>>Vector mają bass-reflex z tyłu ,maja dokładnie dwa tunele bass-relexu ,zatem można kształtowac ilość basu poprzez zatkanie jednego z tuneli.

Maja kolce w standardzie i podkładki pod kolce.

Polecam dobre wzmacniacze tranzystorowe do nich:Rotel,Marantz PM68,PM 7000,itp. Przyda się takze dobry CD.

Użyte głosniki to Vifa (wysokotonowy),oraz Gradient produkowany dla Intertechnika.

Żeby cieszyć się bardzo dobrym dźwiękiem to to najlepszym wzmacniaczem będzie Rotel. Marantz tak ale nie 6010,dobry Marantz to PM 68,PM7000.

Nady sa fatalne-odradzam .Nad to kult i historia z lat 80tych i wówczas te modele były znakomite. Jeżeli Denon to modele PMA 925, 725, 735 i nowsze 1500....

Witam ponownie :)

Wygląda na to, że kupię/zamówię (pewnie dzisiaj) Mimas II.

Teraz pozostaje kwestia doboru okablowania i ... wzmacniacza :)

Znalazłem takie:

NAD 3155

NAD C320BEE

Nad C320

Nad 314

Rotel RA-820BX4

PS: Co to jest "synergia" czy coś takiego? Jest to "spasowanie" kolumn i wzmacniacza dźwiękowo, że po prostu bdb ze sobą brzmią?

Pozdrawiam. :)

annawroc, 10 Lut 2008, 10:18

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

hehe, dzieki :)

Czy ROTEL - RA-971 za 850 zł [nie MK II] (nie za drogo?) zagra ładnie z Mimas II ?

Miał ktoś podobne zestawienie / ewentualnie słuchał / słyszał opinie ?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

hmm cholera wie...Mimasy maja raczej konturowy basik, tak samo jak i Rotel, to kawal dobrego kloca ...tylko ciekawe jak sie skompensuje z Mimasami. Jedno jest pewne wysokie wiinny byc mocne i rozkrecic Mimasy pod tym wzgledem,.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.