Skocz do zawartości
IGNORED

Standy granitowe pod podłogówki

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie zamiast kolców pod granitami możesz dać coś np.z tej oferty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub kupić podobne w OBI albo w Castoramie.Zamontowane w czterech rogach płyt granitowych,w tym dwa kółka od czoła kolumn musiałyby być z blokadami,żeby lepszy dostęp był do tych blokad.

Wtedy możesz ustawiać jak Ci pasuje.

Dźwiękowo może nawet będzie jak z Wilson Audio Alexandria ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak wygląda tył kolumny...2 sporej średnicy bass refleksy...może z nimi też coś pokombinować hmm

Ukryta Zawartość

post-15558-100002367 1201279460_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje doświadczenia z płytami granitowymi i kolcami pod kolumnami - zarówno podłogowymi jak i monitorami - dowodzą, że "prawie wszystko ma wpływ". Ostatnio dla zabawy - na zasadzie ciekawości - wyciągnąłem spod kolumn, tzn. spod stendów, dodatkową płytę granitową. Zatem stendy zostały postawione bezpośrednio (tzn. i tak są tam kolce Spike2) na wykładzinie. Efekt? Przybyło troszkę "mięsa" w brzmieniu. Jednak dźwięk "przykleił się" do kolumn i szybciutko płyty wróciły na swoje miejsce. Ale oczywiście wszystko jest kwestią preferencji.

Zatem efekt zależy od konkretnego przypadku i po prostu trzeba kombinować i słuchać.

marcelinho24, próbowałeś przytkać BR gąbką może?

PS. Ta ładnie zabudowana Yamaha nie gotuje Ci sie czasami bez dostępu do świeżego powietrza?

Annawroc,

Sądzę, że wpływ miało jedno i drugie. Tzn. wyciągnięcie płyty grubej na 5 cm oczywiście ma znaczenie. Ale nawet jak o te 5 cm się "obniżyłem" z uszami, to i tak charakter dźwięku był po prostu inny. Bez "kamienia" dźwięk się przykleił do kolumn, stał się mniej przestrzenny, mniej "lotny", mniej czysty/klarowny. W sumie efekt podobny do zamiany np. lamp ECC82 we wzmaku z np. RTF na EH Gold.

Dla mnie też to jest ze sfery vodoo. Jednak temat ćwiczyłem już wielokrotnie z kolcami, stendami itp. I niestety nie ma prawidłowości stuprocentowych. Wszystko zależy od klocków i konfiguracji. Pamiętam, że wpływ kolców na dźwięk kolumn monitorów zależał np. o tego, czy miałem prowizoryczne stendy z drewna na jednej rurce, czy solidne stendy zrobione z granitowej podstawy (góra i dół) i z czterech rurek na stronę, wypełnionych śrutem ołowianym i piachem. Chodzi prawdopodobnie o sztywność i drgania. Niech wypowiedzą się Ci co wiedzą w tej technicznej kwestii więcej niż ja. Ja to biorę na słuch.

Ostatnio mój znajomy audiofil co zna swój system od wielu lat wsadził filc pod płytę granitową, na której stoją kolumny podłogowe. I też jest inaczej. Sam się temu dziwiłem - ale efekt zmiany jest.

Woy,

Poprosiłem znajomego o dokładne opisanie zmian wynikających z włożenia filcu. Nie pamiętałem bowiem dokładnie jego relacji. I jego ostateczne spostrzeżenie i wniosek jest taki: "Nic to nie daje. Indywidualny przypadek". Prawdopodobnie zatem inne kombinacje dokonywane razem z filcem - miały znaczenie. Zatem Twoje stwierdzenie, że stabilność sprzyja reprodukcji dźwięku jest trafne.

zoltar7 ---> tak to blackredwhite....czemu złe akustycznie?? ta witrynka szklana może jedynie zła bo tarabanią się filiżanki w srodku jak przycisne volume ale reszta chyba jest ok....a tak wogpole to nie polecam tych mebli...straszna tandeta...wiekle w życiu skłądałem mebli ale te napsuły mi i ojcu tyle nerwów ,że szkoda gadać...niektóre otwory sami musieliśmy wiercić bo ktoś w fabryce je po pijanemu wiercił :]...dostaliśmy 2 lewe elementy zamiast lewy i prawy ( pewnei ktos dostal dwa prawe :])...szuflady i półki pół dnia regulowania aby szpary były w miarę!!! równe...straszna tandeta...tylko dobrze na prospektach wyglądają....

A to bardzo dobrze, że mi piszesz, iż te meble BW&R to tandeta... ale są względnie tanie, a na zdjęciach wyglądają super. A niekorzystne akustycznie, bo mają bardzo dużo płaskich powierzchni... ale w dużym pomieszczeniu nie ma to aż takiego znaczenia.

Pozdr.

ps. kurde a miałem sobie kupić podobne meble... u ciebie to chyba kolor WENGE :)

no dywan pewnie tak ale nie mogę się doprosić aby rodzice coś w końcu wybrali i kupili ehh...muszę sam zamieszkać chyba :P.....z br nic nie robiłem bo nie mam za bardzo co tam wsadzić...nie mam takiego filcu...na razie czekam na dywan...zobacze efekty potem standy a na końcu będę chyba kombinował z br..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla ułatwienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zajżyj do mnie na alegro ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub napisz emaila na [email protected] jakie potrzebujesz podstawy z granitu

Ukryta Zawartość

obejż sobie moje standy

Ukryta Zawartość

post-18322-100001501 1202046935_thumb.jpg

post-18322-100001502 1202046935_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

u mnie możesz zamówić standy jakie chcesz

Ukryta Zawartość

post-18322-100002489 1211645821_thumb.jpg

post-18322-100002490 1211645821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.