Skocz do zawartości
IGNORED

czy można naprawić kabel HDMI

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam zamurowany w ścianie kabel HDMI od DVD do projektora. Niestety w części końcowej kabla do strony DVD coś przestało stykać (może jakiś przewód się złamał, może wtyczka jest uszkodzona?) i obraz ma straszne zakłócenie, zielenieje. Gdy zginam kabel w określony sposób - obraz jest ok (czyli jak zakładam w takim zgieciu wszystko zaczyna stykać).

Czy istnieje jakaś możliwość naprawy kabla HDMI? Odcięcia częci kabla i zamontowania nowej końcówki? Inne opcje? Czy też mogę pożegnać się już z tym kablem? Na szczęście mam też puszczony kabel component więc nie ma aż takiego dramatu. Ale jednak ogranicza to moje pole manewru :(

Z góry dzięki za pomoc.

radziłbym delikatnie bardzo małym nożykiem -skalpelem zciąć zewnętrzną izolację , znaleźć uszkodzoną żyłę i spróbować ją naprawić (unikając cięcia wszystkich żył)

z całą pewnością może to być prosze od wymiany całej wtyczki

nie no co ty kto by to naprawiał :)...wymiana na nowy i po krzyku chyba że ktoś zakupił kabelek hdmi videofilski za ok 400zl to wtedy będzie kombinował z naprawą :D...albo tak jak ty wmurował go w ścianę i nie chce robić remontu na nowo :)...zwykle takie kabelki robią tak że są wtyczki nei rozbieralne i albo działa albo do kosza

• 6 lat później...

To panowie bzdury opowiadają - naprawiam takie usterki od 2 lat. Naprawa przewodów hdmi zamurowanych w ścianie a w zasadzie uszkodzonych wtyczek hdmi, połamanych, odciętych kiedy z drugiej strony wystają tylko gołe przewody. naprawasluchawek.com.pl/serwis.html

bez strat jakości dźwięku i obrazu również 3d. [email protected]

• 2 miesiące później...

bez problemu możesz zrobić to sam.

Co prawda musisz uzbroić się w lutownicę , nowy wtyk HDMI oraz cierpliwość.

Przewodu HDMI mają duża w sobie dużo mniejszych przewodzików które na malej przestrzeni trzeba ze sobą zlutować.

Dobra wiadomość jest taka, że jesteś wstanie zrobić to sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.