Skocz do zawartości
IGNORED

Panas plazma 42pv71 a deinterlacer w DVD

Matchay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu jestem użytkownikiem Panasonica 42pv71 (plazma). Mam już leciwy model DVD Pioneer 454, bez Progressive Scan itp. Z ostrości i kolorów odtwarzacza jestem bardzo zadowolony, jednak jedyne co mi czasem trochę przeszkadza, lub też inaczej ujmując - nie obraziłbym się, gdyby było lepiej, to jakość deinterlacer'a plasmy. Pomijam problem zielonych kantów szybko ruszających się obiektów; chodzi mi raczej o ten niepokój i nieostrość krawędzi, co bywa czasem męczące, przy szerokich planach z dużą ilością ruchu (np.: Władca Pierścieni).

Zastanawiam się, czy nowszy odtwarzacz DVD (typu Panasonic S52) byłby w stanie coś poprawić i zaoferować lepszy deintlacer niż Panasonic 42pv71. Ma ktoś w tym względzie doświadczenia? Na zagranicznych forach czytałem głosy, że ten Panasonic ma dość dobre algorytmy deinterlacingu i ciężko w normalnej klasie DVD (= używane do 400-500 PLN) znaleźć coś co polepszy ten aspekt obrazu.

Pozdrawiam,

Matchay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kup nowszy S53 jest teraz w nizszej cenie. Ja dzisiaj odebralem mojego S100 obraz rewelacyjny,tylko trudny do dostania wczoraj obdzwonilem 10 sklepow. Fajny w Panasłonikach jest Viera Link mozna wszystko ustawic pilotem od Tv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno odtwarzacz będzie lepszy, przede wszystkim dlatego, że płyty DVD Video z materiałem wziętym z filmu mają przeplot tego rodzaju, że można spokojnie łączyć kolejne klatki w pełne i uzyskać obraz bez żadnych artefaktów.

Jeśli materiał pochodzi ze źródła z przeplotem, trzeba użyć bardziej złozonych algorytmów i od nich zależy jakość wynikowa obrazu.

Tak czy siak, na pewno skorzystasz z odtwarzacza progresywnego DVD.

Jeśli znasz eng:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego DVD zrobi to lepiej? Bo materiał na płycie ma odpowiednie flagi, które mówią odtwarzaczowi, jak usunąć przeplot. TV tego nie wie, poza tym ma już obraz zniekształcony przesyłaniem po analogu.

Barthezz, 24 Sty 2008, 15:28

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kup nowszy S53 jest teraz w nizszej cenie. Ja

>dzisiaj odebralem mojego S100 obraz rewelacyjny,tylko trudny do dostania wczoraj obdzwonilem 10

>sklepow. Fajny w Panasłonikach jest Viera Link mozna wszystko ustawic pilotem od Tv.

A po co ten Panasonic ma HDMI? bo doczytałem się czegoś takiego:

Obsługiwane standardy: PAL 625/50, PAL 525/60, NTSC

Ja mam podobnie opisane w Panasonicu s-295 i oznacza to ni mniej ni więcej,

że nie ójdzie tym złomkiem obraz w rozdzielczościach 720 i wyższych.

Czy możesz to potwierdzić Barthezz?

Bo jeśli tak, to powalony wybór na tę chwilę....

Ukryta Zawartość

Poczytałem, dzięki za wskazówki. Racja! Źródło (=odtwarzacz) musi wiedzieć dużo lepiej od TV jak ładnie złożyć pełną klatkę, bo pracuje na materiale źródłowym. TV, choćby i z bardzo dobrym algorytmem, pracuje na już zniekształconym analogowym sygnale.

Ale ale, tyle teoria; a praktyka? Robił ktoś tutaj testy na tej plaźmie w rzeczonej kwestii i może się jednoznacznie wypowiedzieć? Czy różnica jest zauważalna?

Pozdrawiam,

Maćko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.