Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmienić JBL E90 na JBL L880?

Joku

Rekomendowane odpowiedzi

Na kabel jeszcze czekam

Sprawdzałem E60 oraz E80 (dzięki uprzejmości znajomego z DA).

Stwierdzenie jest proste: E60 są ostre na górze i dół mają nijaki, E80 całe pasmo w sumie OK lecz w stosunku do E90 basik mają mniejszy i chyba wolniejszy.

Niestety w dalszym ciągu nieznalazłem w okolicy (dziura Częstochowa) L880 aby je przetestowac.

Może ktoś z Was wie gdzie mógłbym je wypozyczyć choćby na 1 dzien do odsłuchu?.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

W Częstochowie mieszka mój kolo co ma jbl ti6k :))

E80 są zdecydowanie szybsze niż E90, ale tez trzeba do nich odpowiedniejszego pieca (z uwagi na trudniejszą impedancję)

Witam ponownie.

Udało sie poprawic jakość basu na JBL E90, odsunąłem troszke więcej paczki od ścian bocznych i tylnej i poprawiła sie kontrola niskich:)

Tak więc zmiana na L880 się oddaliła.

bas refleks nie jest do odprowadzania ciepla z wnetrza kolumn, w innych kolumnach producent daje w komplecie zatyczki z gabki ktore sluza do zatykania wylotu bas refleks. Zwykle maja one zastosowanie gdy dysponuje sie malym pomieszczeniem odsluchowym np. Poszukaj miekkiej gabki zatkaj otwory i posluchaj jak brzmi bas, powinien wydawac sie słabszy ale na pewno bedzie bardziej kontrolowany

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ja zatykałem skarpetami (na szczęście czystymi) - ważne żeby powietrze nie przedostawało się przez wylot - gąbka obojętnie jaka, grunt żeby sztywno siedziała. Koniecznie postaw te E90 na kolce i jakieś kamyczki spróbuj - na serię E ma to bardzo duży wpływ wg mnie na +

Moje stoją na 5cm granitach i oczywiscie na kolcach. Teraz musze wyjść ale jak wróce to pokombinuje z pochyleniem kolumn i zatkam te "dziury".

A nawiasem mówiąc Xti100 poszły już dawno:(

dla ciekawostki nigdy nie zatykalem swoich E80 bo nie bylo potrzeby, jednak pozytywne rezulataty przynioslo przysloniecie otworu bas reflex w subie ES250. Bas wydaje sie jakby krotszy, bardziej twardy a przede wszystkim szybszy. Chcialem tym poprawic jakos brzmienia w odtwarzaniu muzyki i mi sie udało na +, polecam rozne kombinacje w waszysch systemach

joku

jakie kolce masz wkrecone u siebie? to są te syfiaki ktore JBL dalo nam w komplecie czy masz inny patent?

ja tez i wyglada to tak.....

mysle o zakupie jakis marmurow, moze masz jakies sprawdzone zrodelko?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Również próbowałęm zatykać z ciekawości burczybas w serii E, ale nie przyniosło to dobrych rezultatów. Moim zdaniem takie zabiegi, zmieniają strojenie obudowy i jesli producent tego nie przewidział, wpływa to fatalnie na dzwięk. Druga sprawa to na oko, zmieniła się odpowiedz impulsowa membrany, która po zatkaniu br. bardzo dziwnie pracowała (np. w subie E250).

u mnie zatkanie wylotu bylo tez podyktowane malym pomieszczeniem (17m2) tak wiec chcialem go troche też "przydusic". Nie zauwazylem zadnych nieprawidlowosci w pracy suba. To zadne złudzenie ale teraz zdecydowanie gra lepiej

fatalnie.... to ma jedynie pluszowy misiak ktorego tam wsadzilem, po prostu idealnie pasowal wymiarem, wystaje mu tylko dupka, tak wiec nie tylko, gąbki, skarpety zdaja egzamin:)

wojeknachmej---z tego co widzę wykręciłeś całkowicie gumowe stopki z E 80 i dałeś inne tulejki z gwintem.

Wklej kilka fotek jak wygląda to od spodu.

Moje kolce z E 100 są z nietypowym gwintem zwykłe M6 nie da się wkręcić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.