Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość tyłów

Gość zoom

Rekomendowane odpowiedzi

zależy do czego potrzebujesz takiego ustawienia - jak do KD to na pewno powyżej centralnych (i zależy jak nisko siedzisz na fotelu), a jak do muzyki (DVD-A, SACD) to tyły powinny stać tak jak centralne i być tak samo oddalone....

Chyba wazniejszy niz wysokosc od ziemi jest kat glosnikow wzgledem ucha. Ja mialem na wysokosci 2 m od ziemi i odleglosci 3,5 m. Mysle ze przestrzen surroundow byla wtedy super. Teraz mam na wysokosci 130 cm i odleglosci okolo 2m. I wydaje mi sie ze im blizej glosnikow do sluchacza tym ta przestrzen staje sie gorsza. Jednym slowem teraz jest troche gorzej ale nie tragicznie.

pzodr.

Aha, a napiszcie czy macie glosniki po bokach glowy czy lekko z tylu czy calkiem za soba. Ja zauwazylem ze jak przesunalem je z pozycji po bokach glowy na pozycje gdzies metr za glowa ale rowniez po bokach, to slyszalnosc ich spadla w skutek czego musialem je podglosnic. Poczatkowo chcialem postawic kolumny w rogach pokoju a kanapa na srodku. Gdy tak zrobilem praktycznie surroundy staly sie nie do zlokalizowania i prawie nieslyszalne, wiec zaniechalem takiego rozwiazania i teraz mam jak przedtem kanape na srodku pokoju lecz surroundy metr za linia glowy i jest znacznie lepiej.

Gość zoom

(Konto usunięte)

dzieki za odpowiedzi. Oczywiscie , ze chodzi o ustawienie do KD a nie SACD lub inne, przecież forum jest oczywiste.

Pytam o odległosc od ziemi, poniewaz ze wzgledu na uwarunkowania, mam głosniki oddalone od ucha jakieś 100cm i jakieś 10 cm za uszami, zwrócone mam je w kierunku uszów.Teraz zastanawiam sie nad wysokością, dlatego pytałem.Jeszcze jedno czy jak dzwignę je na wysokośc jakieś 160 cm od ziemi , to czy mam je kierować w dół (robię sobie specjalną półkę pod nie) , czy raczej powinny być ustawione na przeciwko siebie???

>zoom

"...KD.... przecież forum jest oczywiste"

Kolego mniej jadu i więcej pokory, ciesz się że ktoś chce odpowiadać na Twoje pytania ...

a może powinieneś przenieść się na pl.rec.kino-domowe - tam będziesz miał KD i dresów do bólu

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Ja mam tylne kolumny ustawione na podstawkach o wysokości 100cm, analogiczną metodą jak kolumny główne, również skierowane w stronę słuchacza i w pokoju o pow. 12m2 udało się uzyskać bardzo dobrą spójność, po zmianie kąta odchylenia przejścia z przodu odbywają się bez słyszalnej przerwy po środku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.