Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 504 - poprawa parametrów i ...

spagat

Rekomendowane odpowiedzi

Biorac za punkt odniesienia jako zazwyczaj wystarczajace popularne rozw. zas czyli 1 uzw. sym. , jeden mostek i 2x10000uF/dwa kanaly przyjmujemy ze stala czasowa rozladowania kondensatorow wynosi pewna maksymalna wartosc spowodowana przez prad pobierany do obciazenia . Poniewaz w ukladzie dual mono prad rozladowania baterii kondow na kanal jest dwa razy mniejszy dlatego dla utrzymania tej samej stalej czasowej rozladowania wystarczy 2x mniejsza pojemnosc czyli 2x4700-5600uF/kanal.Oczywiscie 2x10000uF /kanal raczej nie zaszkodzi.

Artuch, normalnie gdyby nie Twoje zainteresowanie tym tematem to byśmy stali w miejscu i sobie tylko gdybali... Dziękuję!

Więc, aby ułatwić łączenie masy, zamieszczam jeszcze raz poprawione jakościowo zdjęcie spodniej części płytki. Mam nadzieję, że to dużo wyjaśni i ułatwi.

czekam na dalsze instrukcje. Tylko proszę jeśli można to z opisem jak dla elektryka, a nie dla elektronika (łopatologicznie), sukces zależy od zrozumienia.

Później postaram się jeszcze coś dorzucić co znajdę w swojej dokumentacji.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To rysunek z instrukcji serwisowej, z dokładnym rozmieszczeniem elementów i ułożeniem ścieżek, jakość nie powala, ale to jest skan z neta, jakbym miał taką serwisówkę, jakość byłaby dużo lepsza.

Postaram się jeszcze umieścić schemat, ale nie wiem czy ma to sens, można umieszczać tutaj bardzo małe pliki o kiepskiej jakości. Coś wymyślę.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moją Diore już mam :D

Model ponaprawczy, wymienione niektóre kondy oraz końcówki mocy na STK 4044V (podróbki). Narazie nie rozkręcam jej, dopiero na weekendzie, bo tymczasowo brak czasu, wstepnie zacznę szukać elementów na podmianę.

Ukryta Zawartość

post-18089-100000453 1202912692_thumb.jpg

post-18089-100000454 1202912692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyżej jest płytka pokazana od strony mozaiki, teraz niżej zamieszczam od strony elementów.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensatory wymienione na Kendeil 4700 63V, takie jak tu:

Ukryta Zawartość

post-18089-100000448 1202912766_thumb.jpg

post-18089-100000449 1202912766_thumb.jpg

post-18089-100000450 1202912766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Buhahahahaha, fakt niezaprzeczalny, nie ma lekko, ale jak ktoś uważnie czyta to sie połapie ;).

Szukam schematu w dobrej rozdzielczości, zeskanowałbym swój oryginalny, ale mam zbyt mały skaner.

Pozdrawiam.

Kurka wodna, jakby ktos znal obsluge programu np Eagle do projektowania PCB to by sie nowa plytke zrobilo z nowym prowadzeniem masy wg Artucha. A zamówić taka płytkę to już nie tak duży koszt, myśle ze 20-30zł nie wiecej by to kosztowało... te oryginalne to podobno przy przelutowaniu bardzo sciezki odpadaja, spotkalem sie z opisem ze gnija...

Co do brzmienia wzmachola to w piatek odslucham jeszcze jeden z nieco wyzszej polki wzmacniacz (cenowo) i zapodam opinie...

Fakt! Te płytki zostawiają wiele do życzenia - to papier - jakby tak zrobić płytki na szkle, lub jakimś dobrym laminacie...

Jak już wcześniej powiedziałem, z kosztami się przy tym projekcie nie liczę, nawet niech kosztuje 50zł i tak bym kupił, jeśli miałoby to sens i wiadomym byłoby, że na nowej płytce jest lepiej.

Wracając do tematu, umieszczam świeżo zeskanowany schemat tej płytki. Mam nadzieję, że jakość będzie wystarczająca:

Ukryta Zawartość

Artuch - jeśli jakieś pytania lub niewiadome są dotyczące schematów lub sprzętu to śmiało zadawaj, będe wklejał dane z instrukcji serwisowej i schematów.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

spagat

mozesz np zeskanowac jeden kanał i bez zasilacza, wtedy będzie mocniejsze powiększenie i będzie widać podpisy ;)) lub przynajmniej koncowki mocy na tym schemacie bez zasilacza...

mam kilka fotek przedwzmacnaicza, widok z gory, moge powrzucac teraz lub pozniej...?

Witam!

Podepnę się. Chcę poszukac porady, jak pominąć w torze filtry regulacji barwy. Chcę jedno z wejść przerobić tak, aby sygnał pobiegł bezpośrednio z potka na końcówkę. Czy jest ktoś, kto wie, co i gdzie preciąć?

pozdrawiam!

raczej musisz bezposrednio z wejsc na wzmacniaczu podciagnac kabelki do potencjometru a na samej plytce preampa odciac to wejscie... ale niewiem czy na stale podlaczenie jednego wejscia dobrze wplynie na masy wewnatrz wzmacniacza.... bo korzystanie z przelacznika wejsc a zarazem ominiecie preampa to problem...

Sorry.Koncowka ma wzmocnienie 170 V/V czyli jeszcze gorzej dla zbierania wszelkich zaklocen.

Ponizej schemat wewnetrzny STK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta stabilizacja pradow zrodeł pradowych jak pisalem wczesniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z plytka spoko . Patrze i mysle. dopiero na tych dobrych fotach ladnie widac . okazuje sie ze zrobili masy w gwiazde osobno dla kazdego kanalu tak ze w pewnym sensie nie jest zle ale nalezaloby wykonac solidny mostek pomiedzy punktami centralnymi mas kanalow . Ja bym obstawial na "szyne " z blachy miedzianej do ktorej po srodku podpielo by sie kilka rzeczy. Mecza mnie rowniez te stabilizatory +-15V bo wisza na jednym kanale co powoduje niesymetrycznosc obciazenia zasilaczy mocy oraz podlaczenia do masy ukladu albo inaczej -gdzie by sie ich mase nie podlaczylo to zawsze bedzie troche żle.Optimal to by bylo gdyby mialy osobne uzwojenie trafo lub swoje trafo wtedy nawet mozna by je wcisnac na plytke pre.W razie potrzeby zasilacz sterowania (cyfrowki) mozna przezucic na pre . Jego polaczenie z masa ukladu na plycie koncowek do szczescia nie jest potrzebne

To może się da tak zrobić? Te układy stabilizatorów dać z innego trafa (jakiś malutki toroid, lub płaszczowy), albo z tego trzeciego uzwojenia trafa oryginalnego. Nie zapominajmy, że mamy dużo możliwości biorąc pod uwagę fakt, że albo będą dwa trafa Diory połączone równolegle (wtedy można z drugiego trafa dać zasilanie na te stabilizatory, a pierwsze niech napędza proca i stand-by), albo będzie robione trafo na zamówienie pod konkretne parametry (wtedy możemy sobie zażyczyć wszystko). Mnie jednak podobałby się sposób z osobnym trafem do zasilania stand-by i tych stabilizatorów 15V.

Teraz proszę o wypowiedzenie się na ten temat - nie jestem elektronikiem - napisałem jak ja to widzę, a czy poprawnie, to Wy już musicie sprawdzić.

Pozdrawiam

Artuch, jak myslisz trafo 4x34V 300VA będzie wsam raz? Tak żeby nawet nie upalało podróbek STK'ów i pasowało pod kolumny 6R ;)) A może 4x32V ... ? Chcę dowiedzieć się już teraz wstępnie o ceny takiego trafa....

dzis troszke szkole sie od podstaw w eagle, wiec cos na poczatek... ale potrzeba mi rady jak poprowadzic te sciezki od psu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jestem przewrażliwiony, ale chyba temat schodzi na zły kierunek...

Jak na początku tematu zaznaczyłem, chciałbym sprawdzić jak będzie grała Diora, kiedy się usunie wszystkie nieprawidłowości i wrzuci komplet lepszych jakościowo części, ale widzę, że temat podąża na extream tuning.

Nie mam nic przeciwko temu, ale boję się, że w pewnym momencie projekt będzie tak ambitny, że nie uda się go zakończyć...

Więc moja prośba: Panowie! Małymi kroczkami i powoli, ale do celu, nie od razu Rzym zbudowano.

Jeśli jestem przewrażliwiony, to przepraszam, ale naprawdę chciałbym ukończyć ten projekt z powodzeniem.

Pozdrawiam.

Ja także, jednak na pomysł zrobienia poprawionej plytki od nowa wpadlem po wpisach Artucha, oczywiście jak niebędzie poparcia to zaprzestane ten projekt. Docelowo chciałem zmienić tylko prowadzenie masy i ewentualnie drobne poprawki, np. dodatkowe miejsce dla malych 100nF w zasilaniu ;) nic wiecej... noi martwi mnie slaba jakosc oryginalnej plytki... a juz takiej chyba nie da sie dostac nowej...

Najgorzej zaprojektować. Znam osobę co zrobi płytkę bardzo tanio (koszt około 40-45zł z przesyłka za jedna sztuke).

Ale wczesniej można juz powoli zmieniać elementy, np wziąść się wkońcu za te kondensatory, te malej wartości można zastapić mocno chwalonymi Silver Mica (sa na allegro) ;)

Na tym skończyłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym to zrobił tak:

Najpierw zakończyć projekt na oryginalnej płytce, jest tam dużo miejsca i możliwości, w trakcie realizacji projektu wyjdą różne problemy (wielkość części, ich dostępność, itd), zawsze łatwiej na starej płytce to robić. Prowadzenie mas ma nam podpowiedzieć Artuch, zróbmy to na początek prętem miedzianym, lub jakąś blaszką (to nie jest ważne). Jak już to wszystko zacznie prawidłowo działać (ze strony elektrycznej) to zostanie dopasowanie elementów pod dane ucho słuchacza (nas), po tym zabiegu kiedy dźwięk będzie nas cieszyć i będziemy czuli, że to jest to co chcieliśmy osiągnąć, można się brać za projektowanie płytki pod daną grupę elementów. Bardzo możliwe, że na tej płytce będzie trzeba umieścić coś z innej płytki (problemy wielkości i umiejscowienia we wnętrzu wzmacniacza). Wydaje mi się, że ta kolejność, przy takim projekcie jest prawidłowa, ale ja się nie znam, mogę się mylić. Po prostu idąc w tym kierunku projektów płytek będzie 16... i dopiero ta końcowa będzie odpowiednia.

Pozdrawiam.

w sumie masz racje ;)) mowiles ze masz spis wszystkich elementow na tej plytce, masz spis wszystkich wartosci kondensatorów? mozna by cos wstepnie wybrac do zamowienia... ja swoj wzmacniacz bede rozbieral po weekendzie bo jeszcze musi grac do tego czasu...

Jeśli chodzi o kondensatory elektrolityczne, to proszę:

C503 4,7uF/25V

C504 4,7uF/25V

C505 100uF/63V

C506 100uF/63V

C507 100uF/16V

C508 100uF/16V

C511 100uF/63V

C512 100uF/63V

C517 10uF/63V

C518 10uF/63V

C521 1uF/63V

C522 1uF/63V

C523 10uF/63V

C524 10uF/63V

C601 4,7uF/25V

C602 47uF/16V

C603 220uF/25V

C604 47uF/16V

C605 220uF/25V

C606 100uF/6,3V

C607 100uF/25V

C612 2200uF/16V

C615 4700uF/63V

C616 4700uF/63V

C617 4700uF/63V

C618 4700uF/63V

C621 100uF/63V

C622 1uF/63V

Mam nadzieję, że o to Ci chodziło i Ci to pomoże.

Pozdrawiam.

co do kondensatorow, wstepnie bede szukal w takiej kolejnosci:

Sanyo OS-CON WG, SP, SC

Elna Cerafine, Silmic (I,II)

Nippon Chemicon KZJ, KMG, KMH.... i inne

Panasonic FC, FM

Rubycon

lista tyczy sie malych wartosci kondow, te zasilajace to bedzie ciezko... chcialbym te Kendeil'e znalezc ale wiekszej pojemnosci (10 000uF) bo sa dobre...

po wlasnych doswiadczeniach oraz troszke opinii w kilku miejscach tak widze to w tej diorze ;)) moze cos wpadnie jeszcze innego cenionego, ale to uz ciezko...

a przedewszystkim trzeba wywalic te pomaranczowe ceramiczne, to zawsze najbardziej kaszani dzwiek, wstawi sie za nie te Silver Mica z allegro (uzytkownik mustangica sprzedaje je) ;]

Pozwoliłem sobie zaktualizować Twoją listę ;) niestety nie wszystko nadal udało mi sie odczytać.

C502 100pF

C503 4,7uF/25V

C504 4,7uF/25V

C505 100uF/63V

C506 100uF/63V

C507 100uF/16V

C508 100uF/16V

C509 100pF

C510 100pF

C511 100uF/63V

C512 100uF/63V

C513 100pF

C514 100pF

C515 1nF

C516 1nF

C517 10uF/63V

C518 10uF/63V

C519 100pF

C520 100pF

C521 1uF/63V

C522 1uF/63V

C523 10uF/63V

C524 10uF/63V

C525 100nF

C526 100nF

C601 4,7uF/25V

C602 47uF/16V

C603 220uF/25V

C604 47uF/16V

C605 220uF/25V

C606 100uF/6,3V

C607 100uF/25V

C610 220nF

C611 220nF

C612 2200uF/16V

C613 220nF

C614 220nF

C615 4700uF/63V

C616 4700uF/63V

C617 4700uF/63V

C618 4700uF/63V

C621 100uF/63V

C622 1uF/63V

100pF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pewniak

1nF

Ukryta Zawartość

100nF

Ukryta Zawartość

220nF

Ukryta Zawartość

47uF 16V

Ukryta Zawartość

100uF 16V

Ukryta Zawartość

na ten moment tak to widzę...

wymiana tych 4ech małych wartosci (100p-220n) znacznie poprawi gorne pasmo, az mnie dreszcze na sama mysl przechodza ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.