Skocz do zawartości
IGNORED

Balans w NAD C315 przy cichym graniu

krzychu-

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za info, bo 1 raz mam styczność z takim wadliwym potencjometrem, no i boję się co będzie dalej. Naprawdę nie chciałbym stracić kontroli nad regulacją siły głosu w NADzie 372 ;) Może to być niebezpieczne dla otoczenia, zwłaszcza porą nocną ;)

Można próbować go reanimować np wd40 ale na jak dlugi okres to pomoże to licho wie.

Podejrzewam, że koszt nowego to kwota rzędu okolo 150 zł plus koszt wymiany, no chyba, że wymienisz sam.

Ja sobie darowalem całą tą operację, sprzedałem jako uszkodzony.

WD-40? Napewno? A nie jakiś specjalnie dedykowany do styków np. Contact Spray? Zanim wymienisz potek, kup w sklepie elektronicznym jakiś spray do styków i DELIKATNIE spryskaj. Jeśli przyczyną jest kurz itp., powinno pomóc.

Gwoli wyjasnienia: o ile różnice między kanałami PRZY NAJNIŻSZYM poziomie głośności można uznać za cechę wrodzoną niedrogich potencjometrów, a tyle taka przypadłość podczas głośniejszego grania jest wadą i kwalifikuje potek do wymiany.

zwolennik łagodności

Lenam ma racje, u mnie tuż za pierwszą działką obydwa kanały grały już rowno, gdyby ta "nierówność" była cały czas bez wzgledu na wychylenie gałki to bezwzglednie potek do wymiany.

Na forum bez problemu można odnależć kilka wątków dot. tych problemów (przypadłosć dość częsta wśród NADów)

Dokładnie forumowicze opisują metody reanimacji, co i jak i jakim "siuwaksem", jak bedę miał chwilę koło południa to odszukam i powklejam linki. Gorąco pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgodnie z ty co obiecałem, załaczyłem. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

U mnie jest to samo, zawsze zaczyna od prawego kanalu dopiero kiedy podglosnie slychac lewy i dzwiek sie wyrownuje.Tylko ze wzmak to Linn Intek, juz raczej pelnoletni.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam

Mam pytanie do posiadaczy wzmacniacza NAD C315BEE. Mianowicie mam ten model ale niestety uszkodzony. Po włączeniu wszystko się zapala ale cisza w głośnikach. I pytanie czy po załączeniu w waszych wzmacniaczach słychać charakterystyczne pstryknięcie??? Bo u mnie cisza zapalają się tylko diody na panelu przednim a pstryknięcia:)nie słychać tak jak by nie załączało końcówek. Może poradzicie coś - co może być nie tak?? Z góry dzięki za jakieś info.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.