Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny zestaw A/V -czy się sprawdzi

Tomasaki

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Niedługo zamierzam zmienić w końcu swój dotychczasowy sprzęt na nowy przy którym chciałbym zakosztować muzyki a nie tylko jej słuchać. Mam do wydania ok. 15k zł i salon otwarty na przedpokój o wielkości 30m2. Głównie słucham stereo (radio i CD) ale kiedyś planuję kupić projektor aby czasem obejrzeć jakiś film na dużym ekranie. Nie lubię wież i chciałbym mieć sprzęt w miarę minimalistyczny i dla tego zdecydowałem pójść w kierunku amplitunera i DVD. Wiem, pogodzić kina domowego z stereo się nie da i aby to jednak uzyskać trzeba pójść na pewien kompromis. Po lekturze niezliczonych postów postanowiłem wejść w taki zestaw:

Marantz DV 7001

Marantz SR 7002

który mam nadzieję zapewni mi przyzwoitą jakość dźwięku.

Zastanawiam się także nad wyborem odpowiednich głośników które by ten Marantz napędził i które pasowały by brzemieniem do oczekiwanej przeze mnie neutralności tj. nie uwydatniania góry ani dołu (chcę uniknąć żyletek na uszach i dudniącego basu) oraz ciepła bo muzyki słucham głównie rocka.

Wytypowałem wstępnie takie 3 zestawy bez suba:

1.

Dynaudio Focus 110

Dynaudio Focus 220

Dynaudio Focus 200C

2.

B&W CM7

B&W CM1

B&W CM Center

3.

ACOUSTIC ENERGY AELITE 3

ACOUSTIC ENERGY AELITE 1

ACOUSTIC ENERGY AELITE 7 CENTRE

Jeszcze niczego nie słuchałem bo praktycznie niemożliwe jest znaleźć w Warszawie salon gdzie z tym Maranzem mógłbym porównać brzmienie kilku z tych głośników.

Wizualnie najbardziej podobają mi się CM7, ciemne drewno, prosty nienarzucający się kształt – o coś takiego mi chodzi bo muzyki słucha się też oczami (musi to też jakoś wyglądać).

Czy ten Maranz to dobry wybór?. Jakie powinienem do tego dobrać głośniki, czy jakieś z tych ww. lub zupełnie inne.

Wybór jest trudny dlatego proszę osoby mające za sobą odsłuchy z tym sprzętem o jakieś komentarze.

Pozdrawiam

Tomek

Napisałem Ci wiadomośc na PW.

Ja mam Marantza + Dynaudio. Jestem więcej niż zadowolony. Znam też dobre połączenia Marantza z B&W.

AE bym sobie odpuścił.

Pozdrawiam,

peperoni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.