Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o Pomoc!Kino domowe, odtwarz dvd,

andronikus82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałym kupić sobie zestaw kina domowego, ale zupełnie się na tym nie znam. Proszę nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo już sporo godzin tu spędziłem, a samo nazewnictwo mnie już przeraziło. Mój pokó to 19m2 kwadratowy. Mam telewizor Panasonic LCD.

Na kino chciałem wydać w sumie 5000zł.

Jednak będę kupował wszystko stopniowo i chciałem zacząć od odtwarzacza dvd.

Zależy mi na porządnym sprzęcie.

Czy możecie mi coś polecić, co będzie miał nie za duże kolumny?

Co myślicie o zestawie: Harman Kardon HS250?

lub: Harman Kardon HS500?

Może jednak warto kupować różne części innych firm, żeby skleić coś super?

Dodam, że zestaw kina domowego bęzie również służył do odtwarzania muzyki, mp3 itd.

Byłbym wdzięczny za pomoc, dziękuję bardzo i czekam na podpowiedzi.

Pozdrawiam!:)

Witam,

Kilka pytań, jaki posiadasz TV ?, bądź jaki będziesz chciał kupić i co na nim uzyskać ?

Jakie mają być te kolumienki małe coś w sytlu Harmana, czy może małe i drewniane.

Możesz kupić cały zestaw nawet z małymi kolumnami, w dobrej cenie :), napisz co chcesz uzyskać, może jaki wygląd albo kolorystyka.

Pozdro.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Myślę, że z powodzeniem można skompletować coś ciekawszego niż wymienione przez Ciebie all-in-one H/K.

Podłączam się do prośby o podanie większej ilości szczegółów (oczekiwania, upodobania co do dźwięku) jeśli będę w stanie postaram się pomóc.

Witam:)

Mój telewizor to:

PANASONIC LCD 32LX60P.

Może nie jest jakiś super, ale w zupełności mi wystarcza. Sygnał z kablówki jest słaby, ale mam też cyfrę + i jest ok, szczególnie kanały HD.

Pokój nie jest zbyt duży(19m2-kwadrat), a najfajniejsze miejsce na dwa głośniki(na ścianie, na przeciwko telewizora) to 33cm długości, także wyższe nie mogą być. Chyba, że będą jakieś stojące na ziemi wysokie, ale nie za szerokie. Ogólnie zależy mi, żeby nie zajmowało to wszystko dużo miejsca.

Bardziej pasowałoby mi, gdyby głośniki były z ładnego drewienka, ale ten H/K też mogą być.

W innym pokoju mam wieże Piano Craft E-400 + subwoofer firmy Fidek Sound Master i jestem bardzo zadowolony z dźwięku.

Zależy mi na dźwięku przestrzennym i basach, aczkolwiek zaznaczam, że nie jestem audiofilem.

Kolorystyka-chyba wolałbym jasne lub ciemne drewienko, ale całe czarne też mi nie przeszkadzają. Jasne kolory poza drewnem odpadają.

Na początek może chciałbym skupić się na odtwarzaczu dvd. Jeżeli mam do wydania 5000zł to za bardzo nie wiem ile mogę na niego przeznaczyć. Byłbym wdzięczny za pomoc. Chyba te lepsze odtwarzacze(firmy)nie bawią się w nagrywarki itd., zresztą nie wiem czy będzie mi ona potrzebna. Weźcie pod uwagę też to, że będę też dużo słuchał muzyki na tym sprzęcie, bez włączania tv.

Dzięki, Pozdrawiam:)

Zatem, zaproponuje tobie zestawik nie zajmujący wiele miejsca. Głośniki Tannoy HTS 100 dobrze wykonany z subtelnym dzwiękiem a elektronika to Onkyo TX-SR605 i DV-SP405 w czarnym kolorze wygląda rewelacyjnie.

Amplituner jest naprawde rozbudowanym urządzeniem z potężnymi i wydajnymi wzmacniaczami. Posiada HDMI w najnowszej specyfikacji 1.3a, obsługuje wszystkie kodowania obrazu, wbudowany system pomiaru pomieszczenia Audyssey załatwia wszystko. A zapomniał bym jest także opcja multiroom możesz nagłośnić niezależnie drugie pomieszczenie ( np: możesz sie podłaczyć do swojego PianoCrafta w drugim pokoju i słuchac nagrać lecących z amplitunera).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje się, że wszystko fajnie wygląda i opinie o sprzęcie też dobre. Dzięki bardzo za pomoc:) Tylko widzę, że z tymi głośnikami jest ogólnie chyba trudna dostępność. Uważasz, że cały zestaw nadaje się również do słuchania muzyki(czasem dużo głośniej)? Będzie fajne nagłośnienie?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Myślę, że w tej cenie można pozwolić sobie na coś bardziej w stronę makrodynamiki.

Ponieważ nie określone zostały bardziej szczegółowe wymagania co do dźwięku pomyślmy o w miarę możliwości uniwersalnym systemem.

Mając na uwadzę przestrzeń i bas mój typ to:

elektronika Harman/Kardon, lub Denon

głośniki JAMO seria E7, ewentualnie E6

Najprostszy amplituner H/K, model 132 to wydatek rzędu 1200 zł.

Denon 1508 lub starsze modele, ale z nieco wyższej półki można zakupić w podobnej cenie.

Zestaw Jamo E6/E7 w zależności od konfiguracji i serii ok 3 tyś

Tu znajdują się wybranie opinie o serii E7:

http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=4067

post-681-100009083 1203885826_thumb.jpg

a co powiecie na zestaw:

Amplituner - Onkyo - TX-SR605

Odtwarzacz DVD - Onkyo - DV-SP405

Głośniki - TANNOY Mercury F1,F2,FC, Zestaw 5.0

wielkość głośników pasuje.

?

Miałem te Tannoye i byłem w miarę zadowolony. Za tą cenę to niezły wybór.

Amplitunera nie znam, ale osobiście polecam H/K, mam w tej chwili już drugi model i z obydwu byłem bardzo zadowolony.

Jeśli chodzi o DVD, to dlaczego nie blu-rey? Za tysiąc można już mieć najtańszego Samsunga.

Nie rozumiem czemu za droga, przecież te odtwarzacze nad którymi się zastanawiasz nie są wiele droższe.

Taki zestaw Tannoya z subwooferem to koło 2 tysięcy, zostaje 3 na ampli i dvd, tak więc nie wiem czy warto od razu porywać się na lepsze głośniki.

Może da się cos taniej albo lepiej, ale ja kupowałbym

Harmana AVR 247 (2500zł w niezbyt tanim sklepie)

Samsung Blu-rey 1400 (999 na allegro)

Plus Tannoy Mercury M1, 2 i MC

Może zabraknąc kasy na sub, ale jak dobrze poszukasz to zmieścisz się w budgecie

Tylko płyty Blu-ray są bardzo drogie.

Czym się różni taki odtwarzacz dvd od tego onkyo, poza tym, że odtwarza płyty blu-ray?

sorki, ale za bardzo się nie znam. Czyli H/M staiwałbyś jakościowo wyżej od Onkyo?

Płyty w końcu stanieją, a DVD oglądane na takim odtwarzaczu będą wygladały lepiej niż na zwykłym.

Czy H/K jest lepsze od Onkyo to już kwestia gustu, mi bardziej podobało się brzmienie H/K

Ciekaw jestem tylko kiedy te płyty stanieją...

Tylko czy przy moim tv 32calowy panasonic lcd warto kupowac dvd blu-ray...

Weź pod uwagę również to, że będę na tym sprzęcie słuchał muzyki, radia itd.

Teraz to już nic wiem, co warto kupić w tej cenie:)

powiedzmy, że zdecydowałbym się na te 5 głośników, czyli Tannoy Mercury F1, F2 i FC

Teraz tylko do tego:

Amplituner - Onkyo - TX-SR605

Odtwarzacz DVD - Onkyo - DV-SP405

czy:

Harman Kardon amplituner AVR 247

Harman Kardon odtwarzacz DVD 27

Chyba, że faktycznie warto kupić dvd blu-ray (ale nie jestem przekonany)

Wyszukałem na ceneo.pl i wyszło mi, że

TANNOY 2 X F 1 H/K - AVR 247

TANNOY 2 X F 2 + H/K - DVD 27 = 5459 zł

TANNOY FC

natomiast

TANNOY 2 X F 1 ONKYO - TX SR605

TANNOY 2 X F 2 + ONKYO - DV-SP-405 = 4885 zł

TANNOY FC

Pewnie dojdzie do tego z 200zł za kable, może gdy zamówię wszystko w jednym miejscu dostanę jakiś rabat.

Nie jest powiedziane, ze DVD musi być tego samego producenta co amplituner, ja używam Pionka 585 i jestem bardzo zadowolony, DVD Harmana nie charakteryzowały się wybitna trwałością.

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.