Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 905

mczaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z Was miał osobiste doświadczenia z tym ampli? Czy mieliście okazję porównywać go z konkurencją? Opinie w prasie zagranicznej są bardzo obiecujące, wnętrze również prezentuje się świetnie, trochę jak z innej bajki w odniesieniu do konkurencji z tego przedziału cenowego (denon 3808, yamaha 3800). Pytanie, czy ma to przełożenie na jakość dźwięku, a nie np tylko na wyśrubowaną moc. Co do samego wnętrza, to jest wg mnie porównywalne do najnowszego ampli denona za 20 tys (ma zdjęcia rozbierane na denon.pl). Owszem, nie jest tak efektownie i super-solidnie obudowane, nie ma tego porządku, ale np. kluczowa sekcja zasilania to prawie copy-paste. Generalnie nie widać, że jedno urządzenie kosztuje prawie 4 razy tyle co drugie, nie ma tu różnicy 2 klas. Również wyniki pomiarów w prasie niemieckiej są doskonałe, 5 x 200 watt przy 4 ohm to obiektywnie świetny wynik. Chętnie zobaczyłbym niezależnie pomiary w naszym Audio, ale z tego co widzę, onkyo w polskiej prasie nie występuje w ogóle (ciekawe czemu btw). Czekam na Wasze opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/40591-onkyo-905/
  • 3 tygodnie później...

Ja tez mam 875 i jestem zadowolony.

Różnica z 905 polega na tym, że 905 mam mozliwośc podpięcia sieci i pozwala podpiąć osobną parę głośników stereo i osobną do KD (nie mówię to ZONE 2,3)

Potwierdzam, że różnica pomiędzy 875 i 805 to kwetsia toru video. 875 ma inny procek - REON.

A zatem zakup sprzętu spośród w/w jest w istocie uzależniony od aspektów nie związanych bezpośrednio z poziomem i jakością odtwarzania dźwięku. Różnice to w istocie IMO same bajery.

https://www.audiostereo.pl/topic/40591-onkyo-905/#findComment-1051149

A czy mieliście możliwość porównania 875 z przyzwoitym wzmacniaczem stereo?

Co do tzw "funkcji sieciowych" to jest to fajna sprawa, tylko ma dwie wady: nikomu to nie jest potrzebne i najczęściej nie działa. Dla mnie to taka bzdura, dryfowanie w ślepą uliczkę. Podobnie jak tendencja do obsługi najlepiej 20 stref. Pewnie 1 promil użytkowników z tego korzysta. Wg mnie producenci powinni skupić się po prostu na dźwięku. I wygląda na to, że Onkyo w swoich topowych modelach na szczęscie to robi. Szczególnie 805 wydaje się cechować dobrym stosunkiem jakości do ceny.

https://www.audiostereo.pl/topic/40591-onkyo-905/#findComment-1051635

Witam,

Mialem 905 i 805 w domu na testach. Roznica w odsluchu audio JBL L890 + LC2 byla minimalna na korzysc 905 (stereo + DD i DTS). Wyzszy model interesowal mnie przede wszystkim torem video - 2 wyjscia HDMI to naprawde extra sprawa dla kogos kto ma 2 odbiorniki HD (praktycznie zaden inny ampli tego nie ma) + slynny Reon. O ile dodatkowe HDMI przydaloby mi sie bardzo o tyle skaler okazal sie minimalnie lepszy (na granicy percepcji) od elektroniki mojego 55" Sony KDS 1080p. Roznica w cenie pomiedzy 905 i 805 to 2300-2500zl i uznałem ze jest za wysoka w stosunku do mozliwosci. Oczywiscie ktos z innymi peryferiami (lepsze glosniki, zapoterzebowanie na moc, tv z gorszym skalerem) moze uznac ze warto. Mi jednak w 805 brakuje naprawde tylko tego 2go wyjscia HDMI (buuuuuuuu) a za zaoszczedzone pieniazki moge zakupic calkiem niezly wzmak stereo i "bi'ampnąć" z ampli dla kompletu stereo + kino domowe. Przesluchalem dzisiaj 4 X DVD-A Porcupine Tree + DVD-A Franka Zappy QuAUDIOPHILIAc... cisnie sie na usta tylko jedno - WOW!!!

Polecam i pozdrawiam / Cezarh.

https://www.audiostereo.pl/topic/40591-onkyo-905/#findComment-1052846

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.