Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer + Audigy. Pomocy!

kamillod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Problem z racji posiadanego przeze mnie sprzetu nie jest audiofilski, ale ponieważ na forach stricte komputerowych nie potrafię znaleźc pomocy, próbuję tu. Licze na fachową wiedze pasjonatów audio :).

Na początek konfiguracja. Komputer z VISTA 64bit, karta dźwiękowa Audigy 2 ZS Gold, sterowniki Creative Sound Blaster Audigy series Vista Driver 2.12.0002 (próbowałem tez kx i 2.15 modded) i głosniki Genius SW-HF 5.1 5000.

Problem. W uproszczeniu nie gra subwoofer. Głośniki do karty podpinam 3 jackami, kabel kończy się wtyczką 9-pin din. Na karcie wyjścia line 1 (podpięty kabel oznaczony jako głosniki przednie), line 2 (podpięty kabel oznaczony jako głosniki tylne) line 3 (podpięty kabel oznaczony jako subwoofer/centralny) - zgodnie z instrukcją do karty i głosników (próbowałem wszelkich mozliwych podłączeń pod te 3 gniazda, także z zastosowaniem przejsciówki zmieniającej kanał centralnego na subwoofer).

Objawy: w windowsowym panelu sterowania dzwiękiem można przeprowadzić test głośników - i wszytsko gra jak trzeba (zakładam więc, ze woofer i karta są sprawne). 5 głosników reaguje odpowiednio, gra równiez subwoofer. Niestety nie gra przy odtwarzaniu filmów, w grach i przy muzyce (niezaleznie od gry i playera). Doinstalowałem Audigy Audio Console i Audigy Speaker Settings (zgodnie z radę z innego forum). Tu próbowałem właczac bassredirection - bez efektu (tzn z efektem - mniej basów wydawały satelity, subwoofer jak nie grał, tak nie gra).

Ciekawostka - Consola dzwięku Creative'a równiez pozwala przeprowadzić test głosników. I tu coś niezwykłego - kanał prawy front gra na własciwym głośniku, wszystkie pozostałe kanały - na przednim lewym (reszta głośników milczy). Czy ktos ma jakikolwiek pomysł co mozna spróbować z tym zrobic, aby ożywić subwoofer?

https://www.audiostereo.pl/topic/40722-subwoofer-audigy-pomocy/

Podłączone masz dobrze, sprzęt działa. wywal całe durne oprogramowanie SB, zainstaluj jeszcze raz sterowniki do karty i sprawdź. Od dłuższego czasu staram się nie używać tego ich zaśmiecającego softu.

Albo zainstaluj sterowniki kX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .. ja korzystam tylko ze stereo (SB Audigy), ale myślę, że 5.1 będzie również lepsze od oryginalnych sterów SB.. powodzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.