Skocz do zawartości
IGNORED

Jestescie ostatnia deska ratunku...

lenar_87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

na poczatek pragne przeprosic ze temat bedzie traktowal o sprzecie klasy hiper-lowest-end (w tym miejscu 90% forumowiczow pewnie konczy lekture owego tematu :P) ale tak to juz jest ze sytuacja materialna czlowiekowi nie pozwala na hulanie po sklepach, google nie pomagaja i zostaje ostatnia deska ratunku - odwolanie sie do wielkiej wiedzy braci forumowej audiostereo i uzyskanie jasnej i klarownej odpowiedzi.

Przechodzimy do problemu - budujac swoj maly systemik A/V/PC ostal mi sie na koniec zakup monitora. Chce czarna 19-nastke LCD... po dlugiej lekturze tematu i orientacji na rynku zdecydowalem sie na monitor komputerowy Gateway 1975W... dlaczego? Ponoc dobry i tani a zarazem ma zlacza D-sub i DVI-D. Ostatnie zdania sa tutaj bardzo wazne poniewaz: chcialbym do tego monitorka podlaczyc zarowno komputer jak i ... odtwarzacz DVD (pionek DV-300). Wypadaloby aby w tym miejscu zadac GLOWNE PYTANIE: czy istnieje mozliwosc podlaczenia komputera poprzez D-sub a odtwarzacz pod gniazdo DVI (kabelkiem DVI-Component takim jak np. w na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i czy bedzie to ustrojstwo dzialac jak nalezy? Prosilbym o umiarkowanie w krytykowaniu sprzetu, kabli i tym podobnych spraw. Chce uzyskac odpowiedz na proste pytanie - czy to zadziala.

Pytania dodatkowe: nie bede sie rozwodzil nad tym ze pokoje studenckie sa jakie sa, trzeba zyc w pewnej symbiozie i umiarkowaniu jesli chodzi o zabierana przestrzen zyciowa (stad tez takie a nie inne moje posuniecia w sprawie sprzetu) i tak sie zlozylo ze moje biurko ma szerokosc = 100cm... na tym maja sie zmiescic zarowno moje glosniczki ( specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz LCD... problem jest jeden... z wyliczen wynika ze po ustawieniu monitorkow w "odpowiedni" sposob i LCD pomiedzy nimi przestrzen jaka zostaje po bokach monitora to ok 5cm. ... zmierzam do tego ze pojawila sie u mnie obawa o stan matrycy i wplyw pola magnetycznego wytwarzanego przez glosniki na owa matryce. Zaznaczam ze monitorki ponoc sa "Magnetically Shielded"... Czy 5 cm odstepu pomiedzy sprzetem grajacym a pokazujacym wystarczy aby LCD utrzymac w stanie nienaruszonym?

Gratuluje wszystko dobrniecia do konca.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Jedrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40755-jestescie-ostatnia-deska-ratunku/

Wydaje się, że lepszym rozwiązaniem jest LCD z dwoma portami DVI, bo jakość obrazu będzie wyższa + o wiele mniej problemów z synchronizacją do sygnału wizji.

Czy przejściówka component->DVI jest konieczna? DVI i HDMI są zgodne, tak więc są szanse na to, że DVD z wyjściem HDMI da się bez żadnych konwersji (przez jakąś przejściówkę) podłączyć do monitora LCD.

Radzę te dwie rzeczy rozważyć (choć oczywiście jeśli zdecydowałeś się na określony sprzęt, to wszelkie rady nie mają już sensu :-) ). Wtedy pozostaje Ci liczyć, że przejściówka Component->DVI będzie dobrej jakości. W sumie skoro to PC, to nie lepiej zrobić cichszy PC i zaoszczędzić na DVD?

Pole magnetyczne nie powinno zaszkodzić monitorowi LCD. (oczywiście jakieś gignatyczne na pewno tak i to z wieloma sprzętami ;-), ale nie z takim mamy do czynienia).

Są przejściówki Component->VGA? Może to da lepszą jakość? W sumie będzie to więcej konwersji:

DVD -> Cyfra->Analog -> Analog->Cyfra -> Wyświetlacz

zamiast

Cyfra->Analog->Cyfra

Ale może konwersja Analog -> Analog i potem do cyfry w monitorze będzie lepszej jakości niż analog->cyfra w takim konwerterze? Ciężko mi stwierdzić. Zakładam tu, że ta przejściówka którą pokazałeś konwertuje analogowy sygnał wizji na cyfrowy, ale po spojrzeniu na aukcję to wygląda na analogowe DVI? W ogóle to w którą stronę to przejście? Czy to czasem nie zamienia sygnału z wyjścia DVI na sygnał do telewizora?

no to tak...

komputerek jest wyciszony (sluzy mi jako drugie zrodlo dzwieku obok odtwarzacza cd) ale dvd dostalem "w spadku" i chcialbym po prostu polaczyc obydwa urzadzenia (odtwarzacz i komputer) do monitora. Jesli chodzi o HDMI to z tego co sie orientuje ten odtwarzacz takiego wynalazku nie ma... ma tylko component i composite... wcale nie zalezy mi na najwyzszej jakosci (mam podlaczony dvd do bardzo starego telewizora samsunga crt 5m kablem za 10 zl i taka jakosc mi odpowiada... to nie tej klasy odtwarzacz dvd zeby babrac sie w dywagacje o jakosci) chodzi mi tylko o to zeby takie polaczenie po prostu zadzialalo i zebym przed zakupem mial 100% pewnosc ze podlaczenie jakie opisalem zadziala i bede mogl sie cieszyc obrazem nie tylko z komputera ale rowniez z odtwarzacza na monitorze lcd... a wiec jak powinno to zadzialac?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdjecie tylnego panelu pionka

Ukryta Zawartość

przepraszam za trzeci post z rzedu ale jeszcze dorzuce cos...

poprosze o jakis pomysl jak mozna podlaczyc komputer (wyjscia dvi jak i vga) i odtwarzacz dvd (wyjscia composite oraz component) do monitora (wejscia DVI i VGA) i najlepiej jeszcze podawac np. linki do aukcji na allegro z kabelkami takiego typu... wielkie dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.