Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki technokratycznie

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

dużo futra i mało inteligencji?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Widac ze mamy do czynienia z gburem i chamem

przejzales sie w lustrze czy co?

i nie pekło?

to słuchacze kabli obrzucaja tych logicznie myslacych inwektywami zamiast podjac dyskusje

generalnie widze analogie z dziecmi upierajacymi sie ze złudzenie optyczne jest prawda. jak Ci pokaze ekran na którym "widac" ze linie sa krzywe to bedziesz sie przy tym upierał pomimo ze proste przyłozenie linijki wykazuje ze linie sa proste a ty ulegasz złudzeniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

GuS to sa cytaty z ciebie:

GuS

o mnie | ignoruj | PW

stat: 25 / 75 / 0

31 Mar 2008, 16:53

Życie w kiblu spedzasz discomaniac ze ciagle pie...lisz o gównie? uwazaj bo tam zazwyczaj słaba akustyka

poczytaj sobie chocby wykłady dotyczące technik nagłasniania a potem oceniaj kto co słyszał i na jakiej podstawie wyciaga wnioski.

Nie podskakuj wasc bo ile w sieci uchodzi ci to plazem o tyle poza siecia byloby juz znacznie gorzej. Inwektywy mozesz stosowac w stosunku do kolegow z podworka. Argumentow braklo to teraz trzeba ublizac? W dupie mam wyklady na temat naglasniania. Naglasnialem wiecej imprez niz jestes w stanie policzyc. Od 13 lat pracuje w radiu poza dziennikarstwem i prezenterka przychodzi mi czasem robic plenery. Nie wyjezdzaj mi tutaj z teoria bo za mna stoi praktyka. Mozesz sobie pieprzyc ile tylko chcesz ale rob to z kultura, Czeresniak swietnie cie wyczul. Tylko takim jezykiem dociera. Coz kazdemu wg potrzeb.

Ukryta Zawartość

przewertujcie zakładki - tylko dokładnie.. są testy, porównania przewodów - pomiary R,L,C, i ich wpływ na przebieg charakterystyki

oczywiście ktoś to podważy że np. testy niewiarygodne, że pomyłki w obliczeniach itd. itp. ale... od czytania głowa nie boli, więc warto.

Ukryta Zawartość

Faktycznie sie z kolegą czeresniakiem dogadaliscie, ten sam poziom. Ty znowu cos o dupie... jakis fetysz?

dosyc mam obrazania mnie i innych sceptyków na forum

jak to jest ze zdblo u innych dostrzegasz a belki w swoim nie zobaczysz?

fajne to forum, można sobie wirtualnie po mordzie dać :)))

GuS, co tak naprawdę chcesz udowodnić - że nie ma drzewa na horyzoncie? Włóż okulary....

tak, fajne:)

mozna tez przedkładac odsłuchy nad pomiary, nawet jesli sie jest swiadomym ze kolo 40stki to juz 20kHz sie raczej niedosłyszy

mozna folderek reklamowy postawic na równi z prawami fizyki

mozna w koncu komus wytknac ze ma gowniany sprzet wiec sie nie zna i bredzi

mozna doradzic posiadaczowi kolumn za 2000 ze kabel za kolejne 2000 wysle jego system w kosmos i bedzie super

internet wszystko przyjmie.

i trolowac tez mozna. przeciez mialo byc technokratycznie - pomiary i wyliczenia.

a wy o odsłuchach, braku doswiadczenia i osłuchania, braku kasy na sprzet itd

jak technokratycznie i logicznie, to jest tak, że RLC absolutnie nie zapewnia jakości kabla.

Trudno określić wszystkie możliwe parametry kabla i jaszcze trudniej oddziaływanie wartości

tych parametrów na siebie nawzajem. Jest to szczególnie trudne, gdyż badanie ich wzajemnych relacji

odbywać się może wyłącznie na drodze odsłuchów. Dochodzi do tego jeszcze konstrukcja

środowiska odsłuchu. Logika wręcz podpowiada, że w takim przypadku muszą być RÓŻNE dźwięki,

zdziwiłbym się gdyby było inaczej.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

discomaniac z całym szacunkiem nie mówie o Twoim sprzecie ze jest gowniany ale Ty o moim sprzecie do sypialni TAK (a sluchałes go? - zaproponujesz lepszy w tej cenie?)

ani nie zwracam sie do Ciebie per "człowieczku"

discomaniak raczył napisac "czlowieczka ktory posiada gowniana wiezyczke Onkyo" w innym poscie zauwazyłes ze "bredze" i to nazywasz poziomem?

podłogi?

ps

"chamstwu nalezy sie przeciwstawiac siłom i godnosciom"

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Idziemy zbadac moj sluch? Wezmiemy swiadkow zeby bylo fair. Jest znacznie wiecej czynnikow wplywajacyh na fizjologie sluchu a proces starzenia sie organizmu jest najmniej z nich istotnym. A tak nawiasem mowiac nasz forumowy teoretyku jak to jest z tym slyszeniem 20khz? Ty doslyszysz? Bo zdaje sie ze ta granica jest zupelnie gdzie indziej nie przy 20khz. Zamiast opowiadac dyrdymaly i chromolic o folderach reklamowych idz posluchaj i przekonaj sie ze kabelki nie graja a nie tylko teoretyzuj bo sie osmieszasz. Szukasz uzasadnienia tworzysz wlasne durne teorie i nic z tego nie wynika bo nikt ci racji nie przyzna. Ludzie tutaj sluchaja zamiast pieprzyc dlatego maja gdzies to co gadasz. Jedynie ci ktorzy maja zerowe doswiadczenie lub bardzo nikle a w domu low endowe klocki jak kazdy kto zaczyna moga ci przyznac racje.

GuS, a po co to udowadniać?

Był u mnie ostatnio jeden z uczestników forum posłuchać kolumn które też posiada, ale nie jest zadowolony z dźwięku. Posłuchał, podobało się, grało zupełnie inaczej niż u niego - ale jak chciałem mu doradzić jak może poprawić dźwięk swojego systemu poprzez wymianę kabli, spojrzał na mnie jak na wariata i nie chciał zupełnie o tym rozmawiać, a zaczął jeszcze intensywniej protestować gdy chciałem szybko podmienić kable na inne żeby posłuchał różnicy...

On po najzwyczajniej WIEDZIAŁ że kable nie wpływają na dźwięk, a próba wyprowadzenia go z tego błogiego stanu wywołała reakcję ostrego sprzeciwu.

Przyznaj, że jesteś taki sam. Po co dyskutować o czymś, co według Ciebie nie istnieje?

Trudno określić wszystkie możliwe parametry kabla i jaszcze trudniej oddziaływanie wartości

>tych parametrów na siebie nawzajem.

tak dalece nie doceniasz nauki?

to powiedz jak skonstruowano kable które pracują w GHz? i jakos wszystko działa

a mierniki które mierzą pikoVolty

to łatwa wymówka ze nauka nie wyjasnia wszystkiego. tylko to pachnie sredniowieczem i inkwizycja.

wybacz ale to wcale nie było techokratyczne

technokratycznie to powinienes pokazac dwa kable o identycznych rlc zmierzonych dla wielu częstotliwosci (wykres 20Hz-20kHz) lecz różnych zmierzonych charakterystykach czestotliwosci (20Hz-20kHz). wtedy powstałoby pytanie co jeszcze wpływa na charakterystyke przenoszenia a czego nie wzielismy pod uwage.

gus ty masz za zadanie walke z gusłami.czy ty masz za punkt honoru zwrócic im te zainwestowane pieniadze.Wszystkim?czy mozna umierajacemu odbierac ostatnia nadzieje?Disco wie wszystko.Decki ma w małym palcu.Tyle tylko ze nie wie jak one działaja tak naprawde.Pomijajac krecące sie kólka.

Posłuchał, podobało się, grało zupełnie inaczej niż u niego -

przeciez mieliscie inna akustyke pomieszczenia odsłuchowego, jasne ze musiało brzmiec inaczej. u mnie tez inaczej brzmi w kazdym pokoju a w jednym to wogole nie brzmi tylko dudni.

a ja bym nie protestował, ja ciekawy swiata jestem;)

natomiast wiem juz ze niektore wymyslne konstrukcje tna wysokie i przesuwaja je w fazie wiec moze i słychac ale niekoniecznie sa to zmiany na lepsze.

kiedys modne byly takie niby telefoniczne (sprezynka) kable do gitar. chyba z racji tego ze elastyczne.

ale od pewnego czasu juz nikt ich nie chce.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

muls

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1131 / 1863 / 0

31 Mar 2008, 22:26

gus ty masz za zadanie walke z gusłami.czy ty masz za punkt honoru zwrócic im te zainwestowane pieniadze.Wszystkim?czy mozna umierajacemu odbierac ostatnia nadzieje?Disco wie wszystko.Decki ma w małym palcu.Tyle tylko ze nie wie jak one działaja tak naprawde.Pomijajac krecące sie kólka.

muls za malo mnie znasz zeby wysnuwac takie teorie. Nie wiem wszystkiego. Nikt nie wie wszystkiego.

Widze ze jak przyszlo do konkretow na temat sluchu ludzkiego i jak zaproponowalem ewentualne badanie to argumenty kolegi GuSa sie skonczyly:) Tak samo byloby gdyby posluchal normalnego systemu i zmienil Klotza na porzadny kabel dlatego tak bardzo chce tego uniknac.

>przeciez mieliscie inna akustyke pomieszczenia odsłuchowego, jasne ze musiało brzmiec inaczej.

oczywiście że musiało. Mam zupełnie inne źródło, inny wzmacniacz, inne kable oraz większe pomieszczenie.

Ale rzecz w tym że żeby zrozumieć nieznane zjawiska, trzeba je najpierw zobaczyć i zaakceptować a później można je badać i szukać naukowych podstaw.

Oto Twoje stwierdzenie z początku tego wątku: "juz prawie dalem sie skusic na sluchanie kabli ale w koncu inzynierski zmysl wzial gore i kazal policzyc". Więc o czym my tu właściwie rozmawiamy???

GuS,

Ten spór niestety nigdy nie zostanie rozwikłany, więc nie pozostaje nic innego jak pozwolic słuchającym kabli, zresztą nikt im nie zabrania, kupowac drogie kabelki i wierzyc w ich magię oraz nowinki techniczne poprawiajace brzmienie. A całej reszcie sceptyków pozwolic sluchac muzyki a nie techniki - lub na odwrot - wybór wg uznania i osłuchania.

GUS

Ja mówię o kablu w środowisku odsłuchowym.

Jest tam cd, preamp, amp, kolumny , po drodze ic i głośnikowe.

Proszę mi mówić o kablu zachowującym się w tym środowisku.

Co to znaczy wszystko działa? Tak samo gra?

Czy to, że miernik zmierzy wartość?

Proszę wróć do audio i powiedz mi dlaczego słychać różnice?

A słyszą ją ludzie na całym świecie. Słyszą też lampy, kondensatory.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

disco pisałem juz temu dawno.Jak widze te wasze recenzje decków- to mam takie marzenie.Zeby choc raz czegos was nauczyc i zebyscie choc raz zrobili pelna korekcje nagraniowa tasmy.To przestlibyscie pieprzyc.Ale to widze jest silniejsze niz nauka.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

muls 13 lat spedzilem w studiu i nie musisz mnie niczego uczyc. Obejdzie sie. A jesli juz to poprosze kogos innego zeby mi wyjasnil. Kalibrowac prawidlowo tasme tez potrafie bez wzgledu na to co ci sie wydaje.

albo inaczej.Jesli cos chce sie porównac to przynajmniej wtedy trzeba zachowac jakąs logike.Jeski wymagacie pewnej logiki pomiarowej to tym bardziej trzeba zachowac pewna logike odsłuchową.A nawet BARDZIEJ.A nie .Wy zmierzcie a my to mamy w dupie.Natomiast my słyszymy i wszystko mamy w dupie.Problem w tym ze wy sami nie wiecie co słyszycie.Ale co was to obchodzi.

Gość

(Konto usunięte)

marivs

>Ten spór niestety nigdy nie zostanie rozwikłany,

Skąd ten pesymizm ? Ten spór już dawno został rozwikłany: Audiofile nie słyszą kabli. Ślepe testy to udowodniły. Słyszą tylko własną wyobraźnię. I warto to wciąż powtarzać. I pogadać o dobrych kolumnach, czyli o czymś co ma faktycznie duży wpływ na dźwięk. Bo ludzie słyszą bardzo małe zmiany poziomu dźwięku, o 0,2 dB. Ale nie słyszą 40kHz, i nie słyszą zniekształceń mniejszych od 0,1% - to są fakty potwierdzone empirycznie.

pozdro

Paweł

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

muls

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1131 / 1869 / 0

31 Mar 2008, 22:50

disco ty umiesz prawidłowo ale nie wiesz co sie dzieje jak nie jest prawidłowo.A w dużej częsci tak jest.Ale juz mi sie niechce.porównujcie sobie.

Tak tak a ty muls wiesz co ja wiem a czego nie - niezle:D

muls, sęk w tym że antykablarze onanizują się na widok jakiejkolwiek wzmianki wygrzebanej w Internecie dowodzącej że kable nie wpływają na dźwięk, a całe tomy opinii na temat różnic w brzmieniu systemu pod wpływem kabi kabli najzwyczajniej puszczają mimo uszu.

W sumie jest to logiczne, bo i tak nie słyszą ;) Tylko nie rozumiem, po co im wówczas są potrzebne jakieś technokratyczne dowody?

GuS przecież policzył i na kartce wyszło mu że różnic nie słychać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mlb

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1540 / 1029 / 4

31 Mar 2008, 22:57

muls, sęk w tym że antykablarze onanizują się na widok jakiejkolwiek wzmianki wygrzebanej w Internecie dowodzącej że kable nie wpływają na dźwięk, a całe tomy opinii na temat różnic w brzmieniu systemu pod wpływem kabi kabli najzwyczajniej puszczają mimo uszu.

W sumie jest to logiczne, bo i tak nie słyszą ;) Tylko nie rozumiem, po co im wówczas są potrzebne jakieś technokratyczne dowody?

GuS przecież policzył i na kartce wyszło mu że różnic nie słychać.

Bardzo przytomny wpis.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.