Skocz do zawartości
IGNORED

Warto kupic Marantza SA-7001 KI

Rene Serato

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko!

Gostek sprzedaje podzespoly Marantza

Raz PM-7001KI

Raz SA-7001 KI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak cenowo chodza te SA-7001 KI

do ilu warto licytowac?

Posiadam juz Pm-7001 ale ten SA-7001 KI mnie korci,zwlaszcza ze mam starego Sony CDP-511 i mi cos nawala!

Pozdrawiam R.S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/41309-warto-kupic-marantza-sa-7001-ki/
  • 1 miesiąc później...

Czołem !

jestem 2 tygodnie po odsłuchach ww klocków Marantz'a.

Sprzęty odsłuchiwane:

1.Marantz PM 7001 KI, Marantz CD 7001 2 000 zł + 2 000 zł = 4 000 zł

3.Rotel RA 1072, Rotel 1068 lub 8 4 000 zł + 4 000 zł = 8 000 zł

4.Kolumny B&W 683, 2 700 zł x 2 = 5 400 zł za parę

5.potem B&W CM7 3 300 zł x 2 = 6 600 zł za parę

Muzyka testowa:

• C.Evora Kayah – Embaracao – rewelacyjna interpretacja i chrypa Kayah

• Ayo – Down on my knees – żywy muzycznie, interpretacyjnie i aranżacyjnie (nieźle zrealizowany kawałek)

Marantz 7001 – wzmacniacz + CD + B&W 83 (razem sprzęt: 9 000 zł)

Pojawia się jakaś detaliczność ale jest to raczej „metaliczność”. Basy wycofane, słabe. Dźwięk suchy, elektroniczny, zdigitalizowany, soprany ostre, mam wrażenie że jestem w środku jakiegoś syntezatora i słucham muzyki z sampli. Koszmarne wrażenie. Znam te kawałki z systemu dobrego barwowo i muzykalnego. Głos Kayah jest powalający, interpretacja lepsza od Cesarii! W tym systemie barwa wokalu robi ma mnie powalające wrażenie – Marantz nie ma o tym w ogóle pojęcia – barwa tego głosu NIE ISTNIEJE. Ale być może kolumny to osłabiają – po zmianie na B&W CM7 poprawa minimalna. Widać wyraźnie że z tej elektroniki nic się już nie wykrzesa. A co ciekawe po podpięciu CM7 do amplitunera KD Yamaha 1800 – dało to duży skok jakości dźwięku – oczywiście względny na poziomie kina domowego. Przy Marantzu nie dało to odczuwalnego wyraźnie efektu dźwiękowego.

Szczytem wszystkiego jest dla mnie sygnatura Kena Ishiwaty !!! Dopłaca się za nią około 800 zł i efekt końcowy jak wyżej opisałem. Sądziłem naiwnie że znak Kena coś znaczy (kiedyś tak było) – obecnie NIC TO NIE ZNACZY. Sprzedał się bożkowi mamony i marketingu. Kompromitacja marki i czysty bezczelny marketing.

przyszła kolej na ... wyższą półkę

3. Rotel 10xx + CM7 (cena sprzętu razem: 14 000 zł)

Padło więc podejrzenie że elektronika ogranicza dobre ponoć kolumny B&W …

Panowie nie chcieli podpinać Rotela 06 (wzmacniacz i CD). Podobno ten sam poziom co Marantz 7001. Zaproponowali Rotela ale o klasę(y) wyższego – 1072. Wzmacniacz + CD z CM7. Po minucie wiem już wszystko – nie mam co już szukać chyba w sklepach … Rotel odpadł. Dlaczego? Bas zaczął dudnić. Średnica sztywna, twarda „odmuzykalniona”. Soprany – tak jakby ich nie było. Ma większą szczegółowość, energię, słychać dużą energię – potwór wręcz ale BARWY i MUZYKALNOŚCI nadal NIE MA!

Na wyjście sprzedawcy reklamują Yamachę S2000 – wzmacniacz + CD ale to już pułap cenowy 11 tyś zł za oba klocki + kolumny (razem – 17 000 zł)!

pozdrawiam - reart

PS

jak dla mnie pozostaje przy moich muzealnych klockach z allego. Allegro to najlepszy sklep audio jaki znam ;-) za kasę rzędu kilku tysięcy można mieć dźwięk o niebo lepszy!

PS2

ciekaw jestem jak wrażenia innych forumowiczów ...

• 4 tygodnie później...

niestety w tym sklepie był głównie Marantz, Yamaha i Rotek + B&W. Ew Proac Studio 110. Na nich słuchałem Yamachy S2000 (CD+wzmacniacz). Wzmak waży ok 24 kg. CD nie mniej. Gabaryty budzą respekt. Jak to zagrało? Dobrze dość. Mocno, równo w paśmie, energicznie. Ale poprawnie. Bez czaru jaki znam z moich staroci. A z kablami całość kosztowała już 20 tyś zł. Pułap cenowy nie dla mnie. Ale generalnie nie ma się do czego przyczepić. Może basu nie za wiele ale Proac Studio 110 to przecież monitory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.