Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do Totemów

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Witam,

Chciałem spytać kolegów o opinię. Jaki wzmak lampowy napędziłby moje Totemy Forest ( 86db skuteczności real, 8 Ohm, łatwe minimum przy 6.4 Ohm ) w 30-metrowym pomieszczeniu ? Nie mam dużych doświadczeń ze wzmacniaczami lampowymi, obecnie korzystam z bardzo mocnego tranzystora (system jak w "o mnie" ) ale korci mnie, żeby spróbować lampy. Na razie słuchałem moich kolumn z największą integrą JJ ( tzw. wóz strażacki ) i było tragicznie - przelewający się bas, który był wszędzie, a wyżej tona mułu. Trochę się zraziłem, ale może jest jakaś nadzieja na dobrze grającą lampę z moimi kolumnami we w miarę sensownych pieniądzach (tak do 10-12 kzł).

Mam też ochotę poprzeć polskich producentów, nie wiem czy Delta Studio, Amplifon WT-40, monobloki Pana Maćka (nie jestem pewien ile to kosztuje, ale chyba dość drogo?) czy nawet niedrogi Lorelei mogłyby tutaj zdać egzamin ?

Z góry dzięki za opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/41762-lampa-do-totem%C3%B3w/

BlueMax!

Koniecznie "uderz" do forumowego kolegi o nicku Lucmaster!

To jego temat i, jako że przemiły z niego człowiek, na pewno podzieli się z Tobą własnymi przemyśleniami i doświadczeniami!

Pozdrawiam

Panowie co w z tym problemem ja mam lampę SET na 845 która napędza podobnej skuteczności kolumny i radzi sobie z nimi jak chce

W tej cenie można już kupić Monobloki Pana Maćka na gm 70 a one będą pomiatać takimi kolumnami.

Słucham tylko muzyki.

Koobal

sorry ale MPM-y są za dobre na te kolumny, to wzmaki dla finezyjnych avalon eidolon, szkoda ich potencjału na dynaudiowską siermiężność (kiepski impuls drivera, który potrzebuje prądu i energii w stylu mocnego i szybkiego Push-Pull-a)... Te kolumny są bardzo dziwne, może Mcintosh tranzystorowy MA6850, choć nie będzie już góry spectrala, no way...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dzięki za opinie. Z moich (skromnych) doświadczeń wynika, że Americano może mieć sporo racji. Trudno...

Co do MPM, to trochę sobie w międzyczasie pooglądałem i poczytałem i jednak one odpadają ze względu na rozmiary, ciężar, "poręczność" oraz ilość wydzielanego ciepła. Co do Delty, to bardziej myślałem o tej na diabełkach, jest ona też o 10W mocniejsza...

Jeżeli chodzi o Spectrala, to świetne wzmaki, ale ja z mojego tranzystora jestem baardzo zadowolony i nie sądzę, żeby mozna tu było osiągnąć wielki postęp. Jedyny możliwy postęp - to lampa. Jedyny z nią problem jest taki, że zupełnie mnie nie pociąga wymiana kolumn :-) No i MIT-ów, bo do Spectrala też są specjalne modele... A i słyszę, że i pre. Coś mało kompatybilna ta końcówka.

Pozdr.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Oczywiście w powyższym wpisie odnosiłem się do pierwszego posta Americano. Drugiego jeszcze nie było jak pisałem i oczywiście się nie zgadzam co do "dziwności" kolumn. Ale nie o kolumnach ten wątek...

Pozdr.

BlueMax

zawsze polecam Air-Tight ATM-2, jak uda się kupić... Wymieniłeś Cayina A-88T, ale znacznie lepszy jest A-100T i też może się sprawdzić podobnie jak Air-Tight

PS. driver jest "ala" dynaudio, w każdym razie ten sam charakter, nieprawdaż?

"(tak do 10-12 kzł)."

>BlueMax

chcesz zamienic swoja koncowke na lampe?? i ma ciagnac Totemy? za 12kzl? z zachowaniem tego co dawala koncowka + cos jeszcze? hmm...

moze sprobuj jakis duzy Accuphase, w stylu a50, tylko to nie ta cena, ale czy da wieksze zmiany do Pliniusa? Czy probowales w systemie jakies pre lampowe? dopadla Ciebie szajba czy cos innego nie pasuje? ;-))

americano, 11 Kwi 2008, 13:57

>Koobal

>sorry ale MPM-y są za dobre na te kolumny, to wzmaki dla finezyjnych avalon eidolon, szkoda ich

>potencjału na dynaudiowską siermiężność (kiepski impuls drivera, który potrzebuje prądu i energii w

>stylu mocnego i szybkiego Push-Pull-a)... Te kolumny są bardzo dziwne, może Mcintosh tranzystorowy

>MA6850, choć nie będzie już góry spectrala, no way...

tak, z "kiepskimi" kolumnami zagrają jak pitu pitu... a z kolusiami odpowienimi jak wybóch jądrowy ;D

jestem fanem MPMów ;)

ABs

zgadzam się co do accuphase A50, jest to GENIALNY wzmacniacz, jednak $$$

Matthew

jestem zdania, że kolumny bez dedykowanego, wysokiej klasy głośnika średniotonowego to nie jest Hi-end (z nielicznymi wyjątkami). Jak może być przetwarzany zakres ok. 1-2kHz (bardzo, ale to bardzo istotny) jesli przeważnie gra tam jakiś siermiężny midbas o beznadziejnej odpowiedzi impulsowej... I tak okazuje się, że do przysłowiowych SF Extrema (dwudrożnych podstawkowców jakby nie patrzeć) należy zapinać końcówki Gryphona Antileon w klasie A żrące jakieś abstrakcyjne ilości prądu (co z tą przyrodą będzie?), żeby wydobyć maksa z takich kolumn właśnie poprzez lepszą kontrolę skrajów podziału. Zupełny bezsens. A i tak średnicy takiej jak z magnetostatycznej wstęgi ew. mangera czy ceramicznego accutona się nie wydobędzie za Chiny Ludowe... A nawet średnicy takiej jak z Daytona RS52AN za $41.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

ABs: Czy probowales w systemie jakies pre lampowe? dopadla Ciebie szajba czy cos innego nie

>pasuje? ;-))

Nie, nie próbowałem chociaż miałem ochotę parę razy. Poza tym właściwie wszystko mi pasuje oprócz źródła, tylko mnie taka szajba dopadła, wiesz jak to jest ;-) Ostatnio słuchałem kilku fajnych systemów na lampie i grało to pięknie. Inny świat. Dlatego tak mnie tknęło i się chciałem spytać co koledzy na to. Sory za zawracanie głowy ;-)

Ale przy okazji się dowiedziałem, że SF Extrema są słabe... Choć to kolumny, z których słyszałem jeden z dźwięków mojego życia (fakt, że z Gryphonem właśnie LOL). No, ale może mało słyszałem. Elektrostatów nie lubię (słyszałem ;-).

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

"(tak do 10-12 kzł)."

Zauważyłem, że słuchając fajnych systemów na lampie człowiek nabiera przeświadczenia, że każda lampa jest lepsza od każdego tranzystora, a przecież to g.. prawda, to znaczy złudzenie. Lampa po prostu czaruje tak, że człowiek traci głowę i głupie myśli mu do niej przychodzą ;-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Pps.

ABs: Czy probowales w systemie jakies pre lampowe?

A jakie polecacie spróbować "(tak do 10-12 kzł)" ;) Absolutnie zależy mi, żeby system nie stracił obecnej przejrzystości i równowagi. Od pre lampowego oczekiwałbym tylko (a może aż) dodania blasku i otwartości na górze oraz lekuchnej słodyczy i gładkości na środku. Natomiast od dołu lepiej, żeby się takie pre trzymało z daleka, bo teraz jest idealnie ;-)

>BlueMax

dla mnie super wpasowal sie Sonic Frontiers SFL2 (full XLR na lampach), w zasadzie bedzie to razem z kolumnami element nie do ruszenia, na cale zycie. Sluchalem jeszcze u siebie Bata vk 30 albo 50, nie pamietam, zagral poprawnie, bez magi i rewelacji, i AN chyba 2.1sig, zagral bardzo gesto z poteznym basem i syropiasta fizjologiczna srednica, lekko wycofana gora ale otwarta, wlasnie z blaskiem, troszke brakowalo mi szybkosci i zwiewnosci.

Sprobuj cos wypozyczyc ot tak dla sprawdzenia u siebie, moze inni cos jeszcze dorzuca...

Twojej koncowki nie slyszalem, ale z tego co czytalem to chyba nie bedzie twoj najslabszy element w systemie, i jak chcesz probowac z lampa to Totemy bedzie trzeba rowniez sprzedac, ja postawilbym wlasnie na pre i pozniej cdp, jak szajba nie odpusci ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.