Skocz do zawartości
IGNORED

Remont - Ustawienie głośników 5.1, 6.1?

merlin2005

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie remontu mieszkania a co z tym idzie jak najlepszego rozmieszczenia głośników. Dużo poczytałem i teraz przyszedł czas aby zasięgnąć Waszej rady.

Posiadam amatorski zestaw KD. ONKYO HTS 501 POP -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W załączniku rozrysowałęm przykładowe rozmieszczenie głośników. Proszę o wskazówki, porady dotyczące rozmieszczenia.

Zastanawiam sie nad rezygnacją z głośnika tylnego centralnego - jakoś wydaje mi sie ze lepiej wszystko brzmi bez niego ? :)

Scianka na kolor fioletowy za glosnikiem przednim lewym bedzie dobudowana. Pokoj jest czesciowo otwarty i byloby widac glosnik od tylu.

Bradzo prosze o opinie. Jestem w trakcie kłucia scian także jeszcze prawie wszystko moge poprzestawiać.

--

Pozdrawiam

Merlin

post-9558-100004693 1208693548_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie lepiej będzie jak zamienisz tyły na dipole w 7.1 i przesunita kanapą do przodu. Dipole wiesza się ok 50cm nad głową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam ww zestaw i nie mam mozliwosci w tym momecie ze wzgledow finansowych dokupic cokolwoiek. Chyba ze bylaby to kota max 400zl. Takze bardzo prosze o ustawienie wyzej wymieninego sprzetu.

Myślę, myślę i może takie ustawienia będą lepsze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl o tym aby dać kanapę na ścianę "zachodnią", LCD na "wschodnią", czyli cały sprzęt przekręcić o 90 stopni w prawo. Szerokość bazy w porównaniu z odległością tył - przód wydaje mi się zdecydowanie za mała w ustawieniu jakie proponujesz, dodatkowo przy takiej odległości jak teraz od kanapy do TV to potrzebujesz przekątnej co najmniej 50" ;)

Czyli nie zmieniając układu pokoju a ustawiając tylko głośniki nic z tego nie wyjdzie? Szkoda bo już w sumie w tej chwili nie mogę aż tak bardzo przerobić pokoju :(

• 4 miesiące później...

ostatnio podłączylem do ampli Yamaha 457 dodatkowy glosnik (czyli teraz 6.1)

Tylko jest problem. Bo filmy sa nagrane z dolby digital 5.1 . Ampli wyswietla dolby digital. I dzwiek jest tylko 5.1. Glosnik dodatkowy jest cichy.

Moze jakies ustawienia to zmienią?

KOpyt25, 5 Wrz 2008, 13:21

>ostatnio podłączylem do ampli Yamaha 457 dodatkowy glosnik (czyli teraz 6.1)

>Tylko jest problem. Bo filmy sa nagrane z dolby digital 5.1 . Ampli wyswietla dolby digital. I

>dzwiek jest tylko 5.1. Glosnik dodatkowy jest cichy.

>Moze jakies ustawienia to zmienią?

Czy twój amplituner nie ma możliwości "miksowania dźwięku" do rozszerzenia EX? Trylogia Gwiezdnych Wojen mają standardowo Dolby Digital EX. DTS ES mają Gwiezdne Wrota i Terminator 2.

Niektóre efekty z tylnego centralnego są trudne do określenia, chociażby moment w którym endoszkielet wali prosto we z plazmówki. Słyszę wtedy jazgot karabinu w tylnym centralnym i jest on w tym momencie najgłośniejszym odgłosem.

odsuń kanapę o tylnej ściany tak daleko jak się da.Możesz wtedy wykorzystać tylną ścianę. Mozęsz wtedy pomyśleć o jej zagospodarowaniu. Tył będzie wtedy bardziej słyszalny i naturalny. Ja testowałem na wyścigu podów i tak wylądowałem prawie na środku z kanapą.

Gość ata77

(Konto usunięte)

jezeli plyta nagrana jest w 5,1 to ampli rozdzieli sztucznie na 7,1 albo odtworzy 5,1. Ja u siebie tez podlaczylem 6,1 i w nagraniu 5,1 apli miksuje tylne dajac impuls dla dodatkowego tylnego c.

Moim zdaniem najlepszym ustawieniem jest gdzie fronty masz rostawione, tyl to 2 dipole i boki to 2 dipole, kanapa przesynieta lekko do przodu. Skalibruj ampli bo bedzie bajzel i dudnienie. Mozesz pokompinowac z subem bo w tym ustawieniu moze dudnic - kwestia pospacerowania z nim po pokoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.