Skocz do zawartości
IGNORED

Newbie pyta o najlepszy setup zestawu

bartur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

Właściwie mam do Was pytanie z pogranicza STEREO i KD, ale ponieważ głównie tyczy odsłuchu muzyki - puszczę to tutaj. Mam dosyć budżetowy zestaw Onkyo - DV-SP405 i TX-SR505. Gra mi to wszystko na zestawie Tannoy HTS-200. Pytanie moje do Państwa jest następujące:

Czy w przypadku takiej "klasy" elementów - będzie miało jakieś znaczenie, czy stereo puścimy po digital coaxialu (czyli słuchac muzyki w trybie DVD), czy też lepiej dodatkowo użyć stereo interkonektu 2 x chinch i podłączyć do wejścia CD? Pytam o to, ponieważ wyczytałem, że jeżeli DAC jest lepszy w odtwarzaczu to lepiej jest polegać na nim, niż na tym w ampli. Jak może być tutaj?

Druga sprawa - ustawiając "pure audio" w ampli, na kolumny idzie tylko L/P, bez sygnału subwoofera, co niestety w przypadku HTS200 nie jest szczęśliwym rozwiązaniem bo bardzo brakuje dołu. Ponieważ subwoofer oprócz dedykowanego wejścia z ampli ma również możliwe wejście z głośników L/P, pomyślałem że zapnę do tych zacisków wyjścia głośnikowego zestawu B z amplitunera i na czas odsłuchu muzyki będę "B" włączać, ewentualnie zmostkuję głośniki i sub na zaciskach "A". No i kwestia, czy to w ogóle może zagrać, i po wtóre jak subwoofer zareaguje na jednoczesne podpięcie gniazda sub-out i zacisków z kolumn L/P?

Czy wierzyć ustawieniom Audyssey, który po przejściu setupu wykrywa przednie głośniki i center jako "large" (!!) oraz ustawia crossover na 100Hz? Czy nie powinienem przestawić tego na "powszechnie zalecane" 80Hz, aby uniknąć rozmywania przestrzenności?

Pozdrawiam

BArtur

https://www.audiostereo.pl/topic/42027-newbie-pyta-o-najlepszy-setup-zestawu/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.