Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to zabrzmi: CA 640 + KEF iQ7 SE?

spot

Rekomendowane odpowiedzi

To, co nowe to jest w środku. Z tego co wiem to powiększona komora głośnika basowego i lekko zmodyfikowania zwrotnica. Z zewnątrz oznaczenie na kolumnach i na pudłach iQ7 SE.

Teraz są one opisywane nie jako 3-drożne, ale jako 2,5-drożne.

Teraz zakres opisywany jest nie 40Hz - 40kHz, ale 36Hz - 40kHz.

Frip: napisałeś "dac 1543i e88cc no i GC" - masz na myśli lampizację z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy coś innego? Jak oceniasz sprzęt po przeróbkach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...

No dobrze... Ale co z gramofonem? :) Inwestuję od jakiegoś czasu w winyle, ale trzeba się zastanowić co! Myślałem o budżecie ok. 2000 zł. Pierwsze, co mi doradzono w salonie to Pro-Ject Xpression III. No i przedwzmacniacz... Pro-ject czy CA? Macie jakieś doświadczenia, sugestie?

>Witam też mam 640c grało nie zle ale po dodaniu daca 1543i e88cc no i GC na końcu to całkiem co

>innego

zdaję sobie sprawę, ze trochę czasu upłynęło od wpisu fripa, ale myślę, że warto podzielić się pewnym spostrzeżeniem odnośnie jego wypowiedzi dotyczącej modyfikacji ca.

otóż po wymianie dac-a, to z pewnością całkiem co innego. tylko, że 640c ma zaaplikowanego jednego z najlepszych dac-ów jakie istnieją - wm8740 wolfsona. dźwięk psuje cała reszta. dlatego najlepszym rozwiązaniem w przypadku całej rodziny odtwarzaczy ca opartych na tym dac-u jest lampizacja. przepis na to opisany jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . jeśli ktoś ma do tego smykałke, może sobię tę modyfikacje zrobić sam za grosze. ja zapłaciłem za swoją 600 zł. było to najlepiej wydane 600 zł odkąd inwestuję w audio. różnica w brzmieniu in plus nie jest zauważalna - ona jest KOLOSALNA. poprawie ulega absolutnie każdy aspekt brzmienia. nie będę się licytował o ile klas cenowych. powiem tylko, że 2 dni temu byłem z moim ca540c v.2 na odsłuchach kolumn w warszawskim "audiofilu". nie wspominałem o tym, że ca jest modyfikowany, między innymi dlatego, że wcześniej zamieniłem parę razy kilka słów na temat sprzętu z człowiekim prowadzącym ten sklep. o samej marce ca nie miał zbyt dobrego zdania. podobnie myślał też o wszelkich modach. w związku z tym byłem ciekaw jego reakcji. no cóż - facet był niewątpliwie poruszony :D. na tyle, że to z jego inicjatywy posłuchalismy jeszcze 2 odtwarzaczy z przedziału 6-11 tys. po tych odsłuchach poruszony był jeszcze bardziej. potem zajrzał sobie do środka, bo nie bardzo byłem w stanie mu powiedzieć co tam siedzi (poza typem lampy) i enigmatycznie stwierdził, że poszukiwanie odtwarzacza na jakiś czas z pewnością mam z głowy. zgodziłem się z nim z przyjemnością.

reasumując - w ca 540c v.2 i 640c Z PEWNOŚCIĄ nie warto inwestować w wymianę dac-a (ów), wzmacniaczy operacyjnych itp. lampizacja jest tańsza i po prostu daje absolutnie niesamowity efekt. na tyle niesamowity, że słychać go po pierwszych dwóch taktach dowolnej płyty. poważnie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Musze wypowiedź kolegi potwierdzić, mam zrobione to samo, dzwięk poszedł ostro do przodu jeżeli chodzi o jakość w każdym aspekcie.

Ciekawi mie własnie co bedzie jeśli porównam go z firmówkami, do jakiego przedziału mój CD bedzie walczył??

Myśle powoli co bedzie gdy mi się zajedzie mój CA, ma już trochę godzin pracy za sobą.

Ciekawy jestem jak ma się w porównaniu z NAD S500 lub Arcam 192.

Moze ktoś porównywał??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.