Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery z konca 70' - Onkyo, Sansui

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Model 4270 jest dość drogi z tego względu,że to amplituner kwadrofoniczny.Na dodatek w drewnianej obudowie dość rzadko spotykany.Był produkowany w latach 73-78.

Trzeba się liczyć z wydatkiem ponad 1000zł,ale naprawdę trudno go znaleźć.

Poza tym płacisz za kwadro,którego przecież raczej nie będziesz wykorzystywał.

Ten konkretny ze zdjęcia sprzedał się za 355 dolarów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jest to nawet najwyższy model z tej serii.Bylo ich około dziesięć,a ten jest gdzieś po środku.

Moim skromnym zdaniem jeśli chcesz zmienić swojego 2230 na innego Marantza,to lepszym rozwiązaniem będzie zakup jakiegoś modelu z tej właśnie posiadanej przez Ciebie serii,tylko coś z wyższych numerów,np. 2270 i w górę.Różnica w brzmieniu będzie już zauważalna.Nie polecam natomiast serii SR,bo choć ładnie wyglądają,to niestety z dobrym brzmieniem niewiele mają wspólnego.

Jakbyś chciał wiedzieć coś jeszcze,to pisz na maila (w "o mnie").Pomogę w miarę możliwości.

Ukryta Zawartość

witam , ten amplituner kupiłem dla siebie nie na sprzedaż, na forum hifi wszyscy go odradzali ja zaryzykowałem, ma ktos doświadczenie z takim sprzętem, jak on gra wzmacniacz, sekcja tunera prosze o komentarz,pozdrawiam

Chciało by się powiedzieć "Jaki ten świat jest mały".

"Torbyd" !!! Skąd tu się tak nagle znalazłeś ??? Czy mogę tak nieśmiało zapytać ile masz zapłacić ? 400zł ? Czy tak ?

Jestem posiadaczem Marantza 2226 - sterofonicznego amplitunera, jak gra - specyficznie, moze mało szczegółowo, ale ciepło i spokojnie mu nie brakuje mocy mimo tylko 26W przy 8Ohm. Jest do niego podpiete DVD Yamahy 657, jako ze to jest drugi system dla drugiego pokoju z glosnikami Sonab OD11, jak widac wszystko prawie vintage. Najsmieszniej wyglada obok DVD Yamahy jak goliat i dawid - wszyscy dziwia sie co to za monstrum. A i dodam iz posiada calkiem dobry pre gramofonowy. Wiadomo mój to nizsza półka, wiec wyzsze modele to musza wymiatac, jesli sa oczywiscie w stanie idealnym, a o taki coraz ciezej, najgorsi sa domorosli grzebacze.

Ukryta Zawartość

post-1617-100003309 1170290418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Momok"- w moim Sony STR 6800 SD mocy napewno nie brakuje (jest to najwyższy model) ale za to brakuje czegoś innego, a mianowicie tzw. przestrzenności czy jak to zwał "powietrza', Jeśli chodzi o ten parametr to mój Radmor 5102 jest niedościgniony. Tak więc chyba trudno jest o wzmacniacz który by zaspokoił wszystkie nasze wymagania.

torbyd ->

he..he.. To my się Ciebie pytamy jak on gra ! No a tak poważniej,to zależy do czego chciałbyś go przyrównać.Jeśli do tych co miałeś typu Saba,Siemens,Technics,to napewno wrażenia będą pozytywne.

Widzę,że trochę już różnego sprzętu przeszło przez twoje ręce,więc na ten temat powinieneś mieć już jakieś zdanie.

Jak dojdzie,to skrobnij parę słów opinii o nim.

Ze swojej strony mogę powiedzieć,że według mnie te Pioneery (w przeciwieństwie do np.Marantza czy Sansuia) reprezentują typową szkołę japońskiego brzmienia,czyli "ostro i z przytupem".Nie powinno się do niego podłączać zbyt jasnych kolumn,bo dźwięk będzie przesadzisty.Ewentualnie poszukać kabelków,które ten efekt złagodzą.Oczywiście zależy co kto lubi - ja jednak wolę brzmienie na styl angielski.

Co do radia,to niestety amerykańskich wersji nie słuchałem - mogę mieć pewne obawy,ale być może zagra tak jak wersja europejska,czyli lepiej niż dobrze :))

Miałem okazję go słuchać spory czas temu w wersji 1050 (czyli 5580 na Europę),ale niestety reszta zestawu była mało highendowa,więc wrażenia też mogą lekko odbiegać od rzeczywistości.Sam posiadałem 1080,chociaż też dość dawno.

No właśnie.....

Teraz zaczynam rozumieć uwielbienie i żarliwe zachwalanie radmorów przez entuzjastów.

To właśnie to powietrze i przestrzenność które jest zdecydowanie najlepszą (i wybijajacą się na pierwszy plan)cechą dzwięku 51** powoduje takie wysokie oceny i brak obiektywizmu co do reszty brzmienia :-).

Jest to tym bardziej ciekawe że kluchowate, ciepłe wzmaki zazwyczaj nie grzeszą "powietrzem"......

kolumny mam canton gle70 obudowa zamknieta 26Hz-30kHz, cd to toshiba xr-z70 9 przymierzam sie do philipsa cd303 , ktos porównuje do radmora serii 51xx, zrobiłem ich kilkanaście. po pierwsze bardzo słaba separacja stereo tunera po drugie bardzo przejaskrawione tony niskie i wysokie9zniekształcone0 niektórzy to lubia ale bez przesady,wydaje mi sie ze nie ma co porównywać pioneera sx5580(1050) z radmorem to jest przepaśc , takie jest moje zdanie, mam nadzieje że je potwierdzę jak sprzet dojdzie do mnie. miałem kilka dni temu wzmacniacz rotela ra820 - mi sie nie podobało o niebo lepiej gra np rotelrx402 ampli starszego typu na kapeluszach sankena, pozdrawiam

A co sadzicie o tym amplitunerku.

Czy jest wart uwagi i ewentualnie do ilu moglby kosztowac?

Szukam czegos dobrego, niedrogiego do 250 zl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

torbyd, 17 Kwi 2006, 23:27

W pełni się zgadzam ,zwłaszcza co do tunera -mono i stereo to prawie bez różnicy.

Generalnie fajnie ale co nieco jest trochę śmiesznie powybauszane.

A oto moja kolekcja "Vintage" (resztę zamieszczę później)

Ukryta Zawartość

post-7746-100003274 1170290461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MRDOCTOR ->

Takiego Sansuia w dobrym stanie raczej nie kupisz za 250zł,chociaż niedawno poszedł na Allegro za 350zł i to była cena okazyjna.Rozmawiałem ze sprzedawcą i zapewniał mnie,że sprzęt jest w dziewiczym stanie.

Trzeba wyskrobać coś około 500zł,żeby nabyć jakiegoś przyzwoitego Vintage,który ładnie zagra - ale naprawdę warto,bo frajda jest potem nieziemska !

Nawet gdyby się nie spodobał,to można potem odsprzedać bez straty,bo z wiekiem nabiera wartości :))

torbyd ->

Pewnie jakby dobrze poszukał,to gdzieś na necie jest,a jak nie,to można niedrogo nabyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> torbyd

Serwisówkę do tego Pioneera powinni mieć też tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pobiera się katalog w DOS i sprawdza. Sprawdziłem - jest ale kontakt z programem w DOS, to jak podróż w przeszłość 8-)

Ukryta Zawartość

MRDOCTOR ->

Rotel RX 402

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka słów i jeszcze parę zdjęć tego Rotela

Ukryta Zawartość

A tutaj ten egzemplarz,którego nabył Torbyd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wracamy do zagadek ;-)

teraz cos trudnego, odszyfruje ktoś Was co do za produkt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.