Skocz do zawartości
IGNORED

czy temperatura szkodzi kondensatorom?

zulus

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie poddaję modyfikacją wzmacniacz słuchawkowy Xiang Sheng 708B. Na wyjściu ma tanie elektrolity 150uF. Postanowiłem je wymienić na kondy Jatzen Audio. Niestety nie przewidziałem, że kondensatory, które kupiłem wielkością przypominają puszkę redbula. Po rozsunięciu płytek i innych zabiegach jestem je wstanie zmieścić w odbudowie niestety się nagrzewają od lamp(są ciepłe ale nie gorące). Co może być skutekiem takiego nagrzewania? Czy dźwięk będzie przez to gorszy?

https://www.audiostereo.pl/topic/43985-czy-temperatura-szkodzi-kondensatorom/

Kondom zawsze szkodzi wysoka temperatura - ale jeśli są cieple tylko to nie masz się o co martwić. Jednak powinieneś sprawdzić w specyfikacja jaka mają dopuszczalną temperaturę (pewnie znacznie przekraczającą to co osiągają u ciebie. Reasumując - nie powinieneś się raczej obawiać.

Słucham tylko muzyki.

Temperatura kondensatora elektrolitycznego wpływa na jego żywotność i rezystancję szeregową. Żywotność zmniejsza się w przybliżeniu dwukrotnie na każde 10 stopni wzrostu temperatury. Jeżeli przykładowy kondensator ma żywotność 2000 godzin przy temperaturze 80 stopni, to jego żywotność w temperaturze 60 stopni wynosić będzie 8000 godzin i 32000 godzin przy temperaturze 40 stopni. Rezystancja szeregowa znakomitej większości kondensatorów elektrolitycznych spada ze wzrostem temperatury. Trudno jednak orzec, czy zjawisko to w danym układzie będzie szkodliwe, czy korzystne. W przypadku dużej długości doprowadzeń kondensatora, a zatem stosunkowo znacznej ich indukcyjności, większa rezystancja szeregowa kondensatora może tłumić oscylacje pasożytnicze.

Witam

Widzę że wszyscy którzy odpowiedzieli załozyli że nowe kondensatory też są elektrolitami, a typu kondensatora nie podałeś. Po wielkosci podanej przez ciebie zakładam że bedą to jdnak jakies poliproyleny, w tym przypadku nie masz się co martwić.

Pozdrawiam Romek

>Witam

>

>Widzę że wszyscy którzy odpowiedzieli załozyli że nowe kondensatory też są elektrolitami, a typu

>kondensatora nie podałeś. Po wielkosci podanej przez ciebie zakładam że bedą to jdnak jakies

>poliproyleny, w tym przypadku nie masz się co martwić.

Dokładnie są to kondensatory poliproylenowe. Z tego co piszesz to oznacza, że w zrost temperatury nie wpłynie negatywnie na kondy a co z dźwiękiem?

Witajcie Ludzie !

Czytajcie Ludzie, co zadający pytanie napisał: na wyjściu są tanie elektrolity 150 uF, a tu widzę dywagacje na temat polipropylenowych, ktoś stwierdził, że takie tam są.

W przypadku niezbyt mocnego nagrzewania (ciepłe 35 st, nie gorące 60 st.), olewamy problem. Druga rzecz, czy

warto zmieniać no name na Jantzen; wydaje mi się, że Jantzen to też produkt niskiej jakości, w odróżnieniu od Jansen (inne ceny i jakość), mogę się mylić, to mnie proszę poprawić, walę z pamięci,

a z tą już nie najlepiej.

pzdr

Hmm coś mi ta sytuacja przypomina...

Acha, tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

>warto zmieniać no name na Jantzen; wydaje mi się, że Jantzen to też produkt niskiej jakości, w

To ciekawe stwierdzenie, może Jantzen Audio nie są to z najwyższej półki ale stwierdzenie, że są niskiej jakości to chyba lekkie nadużycie :)

Aspio - wybacz :) ale to ty masz problemy z czytaniem :D przeczytaj do końca raz jeszcze :D i dopiero pisz :)

Co do Jentzenów - to one takie złe nie są - oczywiście mówię o serii z-cap , ba powiem śmiało że silvery ocenię bardzo wysoko (mam i używam). Oczywiście nie są to kondy miary Audio Note.

A reszta tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

>Co do Jentzenów - to one takie złe nie są - oczywiście mówię o serii z-cap , ba powiem śmiało że

z-cap? Jak kupiłem Cross-Cap nie mogłem znaleźć 150uF innej serii. Czy to oznacza, że Cross-Cap to badziewie?

koobal

Myślę,że zwracając się do aspio i pouczając go, żeby czytał, masz na myśli nick apasio, czyli mój.

Pouczanie mnie, żebym czytał, w sytuacji, gdy przekręciłeś mój nick, po prostu Cię zwyczajnie kompromituje.

Ponadto, ja zwróciłem uwagę, że założyciel tego postu wyraźnie napisał: elektrolit.

Radzę: przeczytaj uważnie jeszcze raz ten temat.

pzdr apasio

Więcej luzu:) za przekręcenie nicka przepraszam. Swoją drogą, pouczać to ty zacząłeś, ja sie do twojego "nurtu" wypowiedzi tylko wpasowałem - co najwyraźniej ci nie odpowiada.

Słucham tylko muzyki.

Właśnie niektórym Paną tylko WYDAJE się, że kondensatory Jantzen Z-Cap Denmark to produkty niskiej wartości czyt.( z niskiej półki). Tylko mam pytanie do nich, czy te " opinie " sa bynajmniej podparte odsłuchami, testami badź na jakiej podstawie wyciągają wnioski? W tej chwili właśnie odsłuchuje Superiory i potwierdzają się wszystkie stwierdzenia z n/n testu.

Opinie ale w tłumaczeniu na polski. Należy szukać przez google.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję porównanie cen Mundorfów silver/ gold i Jentzenów Superior - poniżej: a o różnicy w dźwięku nawet nie piszę bo jej nie ma !!! bynajmniej ja nie słyszę - jest tak jak w reklamie .. bo po co przepłacać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cyt:

"Jantzen Audio Silver Z-Cap /.../

Dźwięk: Bardziej przejrzysty od tańszych

Superior Z-Cap, oraz bardziej szczegółowy."

Tjaaa... Już z tych słów wynika że ten "test" jak najbardziej był ślepy...

Coś takiego to w .... można sobie...

Ciekaw jestem kto w końcu jako pierwszy odważy się opublikować (naprawdę) ślepy test kondensatorów...

mam kondy i Audio nota i z-cap silver , Audio note grają lepiej, ale na pewno nie na tyle aby usprawiedliwić różnicę w cenie. Moje zdanie jest takie że Jentzen Z-cap silver to po prostu świetny kondensator a stosunek cena/jakość w porównaniu do innych kondów (AN, MUNDORF, itp) plasuje go w ścisłej czołówce.

Słucham tylko muzyki.

pedro311, jeżeli możesz to podaj mi uzasadnienie twojego komentarza. Wybacz ale nie rozumiem Twojej irytacji - bynajmniej nie wynika ona z cytatu. Jeżeli masz ochote to zobacz ponownie link:

Ukryta Zawartość

I zastanów się czy faktycznie test był mało obiektywny? Bo nie podejrzewam, żeby co do pozostałych kondensatorów też nie był ślepy.

Ukryta Zawartość

Czy przypadkiem z kondami nie jest tak jak z kabelkami zasilającymi :) Póki co wzmacniacz zmodyfikowałem ale nie wiem czy jest poprawa wydaje mi się, że jest ale to może być autosugestia(może właśnie o to chodzi ;) Niestety nie mam takiej pamięci, żeby stwierdzić, że sprzęt który grał bardzo dobrze gra jeszcze lepiej. Niedługo zawiozę go do kumpla który ma taki sam przed przeróbkami i dopiero będę mógł porównać a właściwie to chyba nie ja tylko kumpel ponieważ moje ucho jest mało analityczne.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.