Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha może Denon może Onkyo...?...

olos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od pewnego czasu zamierzam nabyć sprzęt do kina domowego. Biorę pod uwage trzy firmy Yamaha RX-V 740 RDS, Denon AVR- 1804, Onkyo TX- SR 601 i troszeczke jestem w kropce. Różnice w cenie są niewielkie, wyposażenie i moc podobne. Który wybrać? Może ktoś ma któryś z tych amplitunerów. Każda opinia mile widziana. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4407-yamaha-mo%C5%BCe-denon-mo%C5%BCe-onkyo/
Gość quickmaster

(Konto usunięte)

ja mam dokładnie ten sam problem, chodze po sklepach i szukam najlepszego wyboru. Jak na razie wygrywa w tym Onkyo 601, najcieplejsze z całej trójki , Denon meczy słuch po kilku minutach, a Yamach to po prostu zyletka, nie dla mnie. Z tym ze ja słucham stereo w 805 a w reszcie ogladam filmy, wiec raczej kupie Onkyo, szkoda tylko ze nie ma na Allegro po dobrej cenie jak np Denon

Gość yamayczyk

(Konto usunięte)

drodzy Panowie, czy ktoś nie zapomniał o kolumnach i nnych "peryferiach", można sobie gdybać ten cieplejszy, tamten potężny, inny ładny. Ja osobiście w cenie do 8 kzł kpl nie widzę konkurencji dla yamahy, wszystko zależy od tego co z nią tworzy zestaw, i oczywiście od osobistych preferencji słuchowych osobiście polecam dosyć mocne końcówki yamahy np.rxv 440 + kolumny Avance omega 509,501+centr+sub.

powodzenia

"drodzy Panowie, czy ktoś nie zapomniał o kolumnach i innych "peryferiach", można sobie gdybać ten cieplejszy, tamten potężny, inny ładny"

to nie jest gdybanie to są fakty!

"Ja osobiście w cenie do 8 kzł kpl nie widzę konkurencji dla yamahy"

to jest właśnie gdybanie!!!

"osobiście polecam dosyć mocne końcówki yamahy np.rxv 440 + kolumny Avance omega 509,501+centr+sub"

yamaha 440 nazywasz dość mocną końcówką??? bez komentarza

Podejżewam że masz właśnie ten zestaw dlatego też go polecasz i dlatego też uważasz że nic po za Yamahą się nie liczy, ja mimo wszystko radzę spojżeć na sprawę bardziej obiektywnie!

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

witam,

Tez mialem podobny problem, w koncu wybralem Onkyo 601 i jest bardzo zadowolony jedynie dziwi mnie troche ze dopiero przy glosnosci okolo 50 robi sie dosyc glosno (kolumny JBL XTI) czy to jest normalne?

Pozdrawiam

Stan

oj z tymi mocnymi koncowkami Y-440 to troche przesady. W ostatnich testach porownawczych miala w swojej klasie niemalze najslabsze koncowki (ale calkiem niezly dzwiek).

xajas

www.jaschiks.com

"...Biorę pod uwage trzy firmy Yamaha RX-V 740 RDS, Denon AVR- 1804, Onkyo TX- SR 601 i troszeczke jestem w kropce..."

jesli do tego ma dolaczyc odpowiednie DVD to zdecydowanie wybralbym set Denona,

jesli juz masz DVD to Denona albo Onkyo.

xajas

www.jaschiks.com

Proszę o pomoc w doborze kolumn do amplitunera Pioneera VSX-C301-K. Nie dysponuję zasobnym portfelem, więc zastanawiam się nad kupnem zestawu kolumn (niekoniecznie z głośnikiem basowym), chociażby Pioneera S-V230-W (ale większość osób odradza głośniki Pioneera), ewentualnie któryś z zestawów Kody 701, 702, 705 lub Eltaxa Universe lub Discovery

"jedynie dziwi mnie troche ze dopiero przy glosnosci okolo 50 robi sie dosyc glosno (kolumny JBL XTI) czy to jest normalne?"

jak najbardziej normalne. Onkyo ma trochę inaczej zbudowaną skalę głośności. Połowę mocy osiąga dopiero przy wartości 70, dzięki takiemu zabiegowi bardziej optymalnie można nastawić głośność przy cichych odsłuchach! Najłatwiej sprawdż to podłączając onkyo do tv, a następnie zwiększzmniejsz głośność, na tv pokaże się skala, wtedy zobaczysz że przy wartości 50 ampli. będzie grał na 1/4 mocy.

pozdrawiam

DENON - PRZEWAGA DZIĘKI TECHNICE !

DANE TECHNICZNE

AVR-3803 to najnowszy 7.1 amplituner Denona. 7.1 oznacza że AVR-3803 wyposażony jest w 7 końcówek o mocy 150W każda. W stosunku do swojego poprzednika, modelu AVR-3802, posiada zwiększoną ilość wejść i wyjść AV, układ konwersji sygnału wideo i rozbudowane funkcje wielostrefowe. Końcówki wykonano z solidnych tranzystorów MOSFET, płytki przedwzmacniacza zawierają stopnie wstępne na dyskretnych elementach. AVR-3803 aż ocieka od nowości. Zaawansowanie zatosowanych komponentów, jakość wykonania oraz jakość brzmienia stawiają AVR-3803 w rzędzie topowych urządzeń Denona za niespotykaną, w tej kategorii sprzętu, cenę. Po kolei: Układ do obróbki cyfrowych sygnałów to najnowszy Hammer Head SHARC Melody 100 Analog Devices, charakteryzujący się ogromną prędkością wykonywania operacji oraz marginalnym poziomem popełnianych błędów. A jest co liczyć, bowiem w AVR-3803 zastosowano pełną wersję Dolby Digital EX i DTS ES. 4 przetworniki cyfrowo analogowe mają rodzielczość 192 kHz / 24 bit. 7.1 kanałowy DD EX jest kompatybilny również ze zwykłymi nagraniami z kompresją AC-3, potrafi je także odtworzyć na wszystkich ośmiu kanałach. Poza DTS-ES pracującym wersjach Discrete, Matrix i NEO:6 dodano układ Auto Surround. Discrete 6.1 potrafi dekodować odpowiednio zapisane płyty, „dyskretna” forma oznacza, że każdy z kanałów jest niezależnie obrabiany i wzmacniany (oczywiście w ten sposób musi być zarejestrowana płyta DVD). Matrix natomiast odkodowuje informacje dla tylnych kanałów centralnych z sygnału dla bocznych kolumn efektowych. Z kolei NEO:6 służy do słuchania na siedmiu głośnikach stereofonicznych nagrań. W urządzeniu znalazł się również dekoder DTS 96/24, pozwalający na osiąganie dźwięku o najwyższej jakości z pełni ruchomym obrazem. W tej sytuacji dekoder Dolby Pro Logic II to już standard. Warto zwrócić uwagę na znany do tej pory z najdroższych modeli Denona tryb Pure Direct, wyłączający obwody cyfrowe przy pracy z źródłami analogowymi a analogowe przy pracy w trybie Digital. Jakość dźwięku znancząco poprawia słynny i niespotykany dotąd w amplitunerach układ AL24, zwiększający rozdzielczość konwencjonalnych źródeł cyfrowych. AVR-3803 zaskakuje imponującą ilością wejść i wyjść. Poza, umożliwiającym pracę w przyszłych formatach, 8-kanałowym wejściem analogowym na zewnętrzny dekoder, w AVR-3803 zwiększono liczbę wejśc audio (do 7), wideo (do 7) i cyfrowych (do 7). Doadno też wyjście cyfrowe (razem są 2). Pełne wykorzystanie formatów DVD-A i SACD możliwe jest dzięki rozszerzeniu pasma przenoszenia oraz poprawieniu dynamiki urządzenia. Jednym z najważniejszych udogodnień jest konwersja sygnału wideo na format komponent wideo (Y/Pb/Pr). Pozwala to na podłączenie różnych źródeł (TV, VCR, konsole) różnymi rodzajami kabli (kompozyt, S-VHS) i wysłanie sygnału wizyjnego do monitora najlepszym możliwym rodzajem połączenia - komponent wideo. Oczywiście amplituner dysponuje też takimi wejściami. Zapewnia to doskonałą drogę dla sygnału progresywnego skanowania z lepszych odtwarzaczy DVD Denona (DVD-2800 mk II, DVD-3800, DVD-A1). Pasmo akceptowanego sygnału wideo to 100 Mhz - najlepszy z możliwych wyników. Pełnię możliwości funkcjonalnych amplitunera podkreśla sterowanie drugiej strefy niezależnym sygnałem audio i ewentualne jego wzmocnienie przy pomocy wzmacniaczy normalnie obsługujących tylne głośniki efektowe. Ta mozliwość, znana z poprzednika, została wzbogacona o wejście i wyjście sygnału zdalnego sterowania oraz o gniazdo 12V, pozwalające sterować, akcpetującycmi taki sygnał, urządzeniami. Uniwersalny pilot zawiera kody większości urządzeń AV dostępnych na rynku, można więc szybko przystosować sterownik do obsługi wszystkich domowych komponentów. Jeżeli użytkownik posiada coś bardzo egzotycznego, sterowanie również nie powinno sprawić kłopotu, bowiem pilot uczy się sygnałów podczerwieni. Wszystkie klawisze są podświetlane a łatowść obsługi poprawia wyświetlacz LCD.Najważniejsze cechy:- 7 x 150W- Całkowicie dyskretna konstrukcja wszystkich wzmacniaczy mocy- Dekoder Dolby Pro Logic 2- Dekoder DTS 96/24- DDSC-Digital- Dekodowanie DTS-ES i Dolby Digital EX- Konwertery C/A audio 192 kHz, 24-bit- Tryb Pure Direct- AL24- Auto Surround- Duże kondensatory nowej generacji- 8 kanałowe na zewnętrzny dekoder dla potrzeb DVD-Audio lub SACD- 5 stopniowa regulacja odcięcia wyjścia subwoofera- Wejście audio: 8-kanałowe- Wejścia audio analogowe: 10 + PHONO (MM)- Wejścia audio cyfrowe: 5 optycznych, 2 koaksjalne- Wyjścia audio 'pre-out': Front L/R, Center, Surround L/R, Surround back L/R, Subwoofer- Wejścia video: 2 komponentowe, 6 kompozytowych, 6 S-Video- Wyjścia video: 1 komponentowe, 3 kompozytowe, 3 S-Video- Tryb 7 Channel Stereo- Cinema Equalizer- Możliwość współpracy z formatami wysokiej rozdzielczości nowej generacji- Możliwość konfiguracji 2 strefowej (5+2 kanałów)- Ikonowe wyświetlanie funkcji na ekranie- Pamięć 40 stacji AM/FM- Funkcja RDS- Dostępne kolory: czarny, złoty, srebrny

[obrazekLUKASZ-76138_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No tak, dzięki... Co do tego opisu powyżej to niestety ten model musi poczekać, może w przyszłości. Narazie muszę się zadowolić 1804. Choć wiem że to jest bardzo porządna maszyna. Do Denona mam przody TDL RTL 3, centralnego szukam tej samej firmy ale będę musiał kupić innej np. te co tył ( M2 ), czyli z Tannoya. Chyba że jest jakaś alternatywa za tą kase? Acha, jeszcze subwoofer B&W 600. Większego nie potrzebuje ze względu na wymiary mego pokoju ( 15 m/kw ) choć i tak wydaje się za mocny. Pozdrawiam

DENON - PRZEWAGA DZIĘKI TECHNICE

DANE TECHNICZNE

W kinie domowym nie chodzi tylko o to by zdekodować dźwięk na pięć kanałów i odpowiednio go wzmocnić, rzecz także w tym by w urządzeniu zawrzeć wiele przydatnych funkcji. Właśnie, słowo „przydatnych” pada w tym miejscu nieprzypadkowo. Nie sztuką jest wyposażyć amplituner w dziesiątki elektronicznych zabawek (słyną z tego przecież plastikowe mini wieże), chodzi o to by pomysły funkcjonalne zrealizowane przy pomocy dostępnej elektroniki rzeczywiście dały użytkownikowi wrażenie, że mamy do czynienia z prawdziwym sterownikiem systemowym. Denon AVR-1804 jest urządzeniem, w którym Dolby Digital, DTS i DPLII to dopiero początek umiejętności urządzenia. Rozbudowano przede wszystkim systemy dekodowania, DD do rozszerzonego formatu Dolby Digital EX a DTS do DTS-ES. Takie skomplikowane aplikacje możliwe są dzięki wyposażeniu AVR-2802 w szósty wzmacniacz – każda z końcówek systemu 6.1 może oddać 125W! Potężnym muskułom towarzyszy doskonały mózg a jest nim 32-bitowy, inteligentny procesor SHARC wyprodukowany przez Analog Devices. Liczba operacji wykonywanych przez układ umożliwiła zaprogramowanie skomplikowanych algorytmów pozwalających na dekodowanie rozszerzonego DTS w Discrete 6.1 i Matrix 6.1 a stereofonicznych sygnałów w NEO:6 Surround. Działanie AVR-2802 można także rozciągnąć na inne pomieszczenie wyciągając zeń niezależny sygnał liniowy dla drugiej strefy (multisource). Naturalnie wzmacniacze urządzenia zostały przystosowane do pracy z nowymi standardami dźwięku, świadczą o tym wejście 5.1 na zewnętrzny dekoder (źródła wielokanałowe) oraz szerokie pasmo przenoszenia i duża dynamika, wszystko po to by optymalnie wykorzystać DVD-Audio.Dostępny jest w wersji czarnej i srebrnej. Najważniejsze cechy:• 125 W x 6 (6 ohm) • Całkowicie dyskretna konstrukcja wszystkich 6 wzmacniaczy mocy • Wzmacniacz jednokanałowy SB dla dźwięku Surround 6.1 i 2 kanałowe wyjście dla dźwięku Surround 7.1 • Wysoko wydajne, specjalne tranzystory • Układ DSP wysokiej jakości • Dekodowanie DTS-ES Discrete 6.1 • Dekodowanie DTS-ES Matrix 6.1 • Dekodowanie DTS NEO:6 Surround • Dekodowanie Dolby Pro Logic II • Dekodowanie Dolby Digital i Dolby Digital EX • Kinowa korekcja częstotliwości • Tryb 5-CH/6-CH Stereo • Konwertery C/A audio 96 kHz, 24-bit • Regulowana częstotliwość zwrotnicy • Współpraca z źródłami DVD-Audio i SACD • 6 kanałowe wejście dla DVD-Audio i SACD • Przełączanie przednich (L,R) głośników A/B • Funkcja Multi Source • Wysokiej jakości, uniwersalne gniazda głośnikowe dla wszystkich kanałów • Wysokiej klasy gniazda komponent wideo • Ikony wyświetlania funkcji na ekranie • Personal Memory Plus • Programowalny pilot zdalnego sterowania • RDS (Radio Data System) z Radio Tekstem • Pamięć 40 stacji AM/FM

[obrazekLUKASZ-76224_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bilantus jesteś przedstawicielem firmy horn czy co??? to nie jest forum o charakterze reklamowym, takie wpisy tylko niepotrzebnie wydłużają wątek, lepiej napisz coś od siebie a poniżej zamieść link do strony dystrybutora firmy denon.

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

chcesz mi powiedzieć że sam to napisałeś? a może raczej przpisałeś?

Zapraszam na stronę horna opis zarówno 1804 jak i 3803 jest identyczny jak twój.

Piszesz na temat, ale takie informacje pytający powinien sobie sam sprawdzić, równie dobrze można by do każdego pytania o sprzęt dołączać długi opis techniczny, mi się to wydaje bezsensu. Wystarczy podać linka do strony.

Pozdrawiam

Nawiasem mowiac to jest juz AVR-3805 (nastepca 3803). Ja nie bede wklejal zdjecia ;-)

Ukryta Zawartość

Ale czy to jakas specjalna rewelacja to nie wiem... jakos mnie nie przekonal do wymiany z 3803.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.