Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnikowe magnesy alnico.

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw czemu te magnesy są tak lubiane? Czy chodzi o dużą efektywność głośników z tymi magnesami, czy pozytywny wpływ na dźwięk?

Czy magnes może wpłynąć na jakość dźwięku?

Co do siły tych magnesów to mam kilka z rozwalonych głośników i są strasznie słabe, nie mają siły utrzymać własnego ciężaru jak przyczepi sie je do blachy. Ferryty są dużo silniejsze. Nie wspominając o neodymach.

https://www.audiostereo.pl/topic/44163-g%C5%82o%C5%9Bnikowe-magnesy-alnico/

Tak można rozszyfrować skrót: Aluminium_Nikiel_Cobalt To jest AlNiCo

Nie w sile sztuka ,a raczej w masie.

Dodatkowo inaczej indukuje się strumien magnetyczny, inne są wymagania technologicze przy magnesowaniu wstępnym.Neodym i ferro to zupelnie inna sprawa.Nie bez znaczenia jest zmniejszenie właśnie masy ,przy wymiarach głośnków starej generacji.Do pobudzenia cewki wystarcza zwykle mniejszy prąd.Zbyt duży daje objawy uboczne (zniekształcenia) Dlatego stosowane byly w ukladach lampowych z wyjściamu transormatorowymi.

A czy teraz są produkowane głośniki z magnesami alnico?

Np. ostatnio znalazłem w necie, że magnesy alnico są produkowane.

I chyba tannoy w swoich konstrukcjach z najwyższej serii prestige stosuje alnico, ale nie jestem tego pewien.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.