Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wymiana różnicówki wpłynęła na dzwię

Xirmat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

>Rafalelektronik "Złym rozwiązaniem jest np.: danie jednej różnicówki na wszytskie obwody w domu."

Zgadzam się z Tobą, lepiej rozdzielić obwody i dać więcej "różnicówek".

Pzdr.

stary bej

mam nowa istalacje remont rozbudowa , do budynku dochadza cztery kable , uziemienie jest robione przy budynku

mam klopot innego rodzaju , mam za duze napiecie siegajace 232- 240 w zaleznosci od fazy

i mam klopot z buczacymi transformatorami , w innych instalacjach :praca , znajomi takowe zjawisko nie wystepuje w tym samym sprzecie

dam zdjecie mojej skrzynki

moj domek segmencik pochodzi z lat 60tych i wydaje mi sie ze gdzies po drodze , cos sie pierniczy z tym napieciem

troche sie spiesze , ale siade wieczorem wrzuce fotke

ew napisze cos wiecej

pozdr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tylko interwencja u dostawcy energii, przyjadą pomierza i powinni przepiąć na transormatorze.

Może znajomi mają zasilanie z innego trafa i dlatego u nich jest OK.

Ale tak czy inaczej pomierz dokładnie to napiecie żeby nie było obciachu.

Zgodnie z przepisami napięcie w Polsce wynosi 230V+/-10% czyli ma mieć wartość od 207V do 253V maksimum. Mówimy tu oczywiście o wartości skutecznej napięcia.Dlatego zakład energetyczny raczej nic z tym nie zrobi bo według przepisów jest w normie. Wartość maksymalna (amplituda) napięcia w sieci energetycznej wynosi ok. 325V. Ja mam u siebie w domu 237V i nic złego ze sprzętem się nie dzieje. A buczące transformatory to na pewno nie powód napięcia sieci. Bardziej prawdopodobne jest to że blachy które tworzą rdzen się poluzowały i wpadają w drgania.

stary bej, 17 Lip 2008, 17:57

mam w domu takie cos nad drziami i przy liczniku

wydaje sie ze mam podwojna roznicowke

czy to nie jest nadmiar szczescia?

>radioelekrtonik

trafa w sprzetach sa to toroidy wiec raczej na obluzowanie blach bym nie stawial

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13141-100009370 1216370213_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Z tego co widze masz dwie różnicówki, 3-fazową i 1-fazową, szczęścia nigdy dość -:).

Natomiast jeśli chodzi o trafa w sprzęcie to mogą brzęczeć, nawet toroidy jak sa kiepskiej jakości -:(

stary bej, 18 Lip 2008, 11:01

czy moge wyrzucic te dodatkowa ostatnia w szeregu na zdjeciu ?

bo akurat zasila moja pracownie gdzie mam swoj sprzet odsluchowy

chcialbym maksymalnie uproscic droge zasilania

a moze pokusic sie o podciagniecie osobnej lini specjalnie pod sprzet audio

prosto od licznika z pominieciem skrzynki nad drzwiami

raczej tych firm audio nie podejrzewam o slaba jakosc toroidow

moze wsadzaja jakies dlawiki lub inne ustroje ktore brzecza w sytuacji , kiedy np

jest slabe uziemienie , lub jakosc zasilania budzi zastrzezenia

tak jak wspomnialem te same urzadzenia nie wydaja glosu w innych instalacjach

u mnie jest to okresowe i nasila sie lub ginie w zaleznosci od pory dnia

ale czesciej jest niz znika

czy naprzyklad slaba jakosc linii N moze byc przyczyna nieprawidlowego dzilania

urzadzen elektr?

kiedys przed rozbudowa mialem taki przypadek ze sasiad majstrujac przy swojej skrzynce

/zabudowa szeregowa/pozbawil mnie N i pojawilo sie napiecie siegajace 300v w gniazdkach

dlatego zazyczylem sobie u pana instalatora przy nowej instalacji zeby takich niespodzianek nie bylo

tw najchetniej pociagnolbym oddzielna linie zasilania mojego segmentu od slupa z pominieciem pieciu sasiadow , ale nie jest to proste , chyba?

Słabe N nie powoduje brzęczenia urządzeń. A jak masz na dodatek instalacje trófazową, to nie tym się przejmuj, a tym że jak N Ci się upali to będziesz miał na urządzeniach napięcie międzyfazowe, które może spalić urządzenia.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Michal stabro, temat założony przez Xirmata i nie wiem czy dokonując kolejnych wpisów nie robimy fo pa, czyli pewnej niegrzeczności odbiegając od tematu głównego i skupiając się na zapewne ważnych, ale Twoich problemach.

Wydaje mi się (wg. posiadanej przeze mnie wiedzy) że zastosowanie, lub nie, w instalacji elektrycznej zabezpieczeń jakimi są wyłączniki różnicowo-prądowe, nie powinno wpłynąć w żadnym aspekcie na brzmienie systemu.

Odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytania po zgodzie autora tematu, ewentualnie nowy temat?.

Zapytajmy Xirmata co sądzi o prowadzonej dyskusji?

Pzdr.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Obwód elektryczny musi być zamknięty, aby mógł popłynąć w nim prąd, a zero ochronne i robocze nie zabezpieczone bezpiecznikami , jak to się kiedyś zdarzało w starych instalacjach sieciowych, tylko bezpośrednio połączone z odbiornikiem.

Rafalelektronik

przepraszam za przekrecenie twego nicka

wydaje mi sie ze roznicowki zabezpieczaja mnie przed napieciem ponadwymiarowym

Stary bej - nie roszczę żadny pretensji do takiego rozwoju wątku.

Ja swoją zmianę usłyszałem, dzisiaj zaaplikuję jeszcze listwę sonus oliva wraz z przewodami sieciowymi i zmienię kable głośnikowe na Atlas Hyper 2 - mam nadzieję, że zakończę na tym poszukiwania na jakiś czas ;-)

Xirmat

dzieki

co zatem , jaka usterka lub wada mojej instalacji elektr moze byc przyczyna

brzeczenia transformatorow ?

pomijajac kwestie wadliwosci sprzetu?

moze pewien rodzaj sprzetu jest wrazliwy i brzeczyw w pewnych sytuacjach czytaj niedoskonalosciach

naszej kochanej sieci energetycznej?

Spali spali :P Ja nie mówi o upaleniu się przewodu PE tylko o PEN lub N. Jeśli upali się PEN lub N to na nim od strony odbiorcy nię będzie już potencjału zerowego tylko napięcie asymetri spowodowane tym że prądy w fazach nie są równe. Tylko w przypadku symetrycznej pracy, to jest jeśli przez każdą faze będzie pobierany ten sam prąd to potecjał PEN lub N bedzie tzw. sztucznym zerem i nic się nie stanie. A jak prądy w fazach nie są równe to na tym upalonym przewodzie będzie napięcie asymetri.

I według nowych przepisów można rozłączać tor N w sieciach TN-S i TN-C-S.Tylko należy instalować wyłączniki które najperw rozłączają przewody fazowe(L1, L2, L3), a później neutralny, a załączają w odwrotnej kolejności (czyli najpierw N) aby właśnie nie dopuścić do powstania napięcia asymetri na przewodzie N. Nie wolno umieszczać zabezpieczeń, wyłączników itd. w torze przewodu PEN (ochronno-neutralny) w sieciach TN-C. PE jest przewodem ochronnym i w nim w żadnej sieci nie wolno montować zabezpieczeń, wyłączników itd. Dla przypomnienia w sieci TN-C mamy instalacje 2 przewodowe(jedna faza: L, PEN)i 4 przewodowe(3 fazowe: L1,L2,L3, PEN) i w nich nie wolno przerywać zera( ochronne i robocze są 1 przewodem). W TN-S mamy 3 przewody(1 faza: L, N, PE) i 5 przewodów( 3 fazy: L1, L2, L3, N, PE). W TN-C-S robimy przed różnicówką podział PEN na PE i N i to N później już możemy zabezpieczać. Tylko PE musi być nie zabezpieczony.

Jak masz koło 270-280 lub jeszcze więcej to jak najbardziej N ma albo słąby styk, albo wogole nie ma połączenia z N sieci zasilającej.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

SORRY że dopiero teraz, byłem trochę zaabsorbowany innymi sprawami.

Dzięki Xirmat, ja zawsze twierdziłem że forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać, ale są ludzie (tu nie piszę o Was) którzy tylko potrafią wszczynać spory, a co gorsze obrażać.

Michal stabro, rozumiem że instalację robi Ci elektryk posiadający uprawnienia SEP ?.

Jeśli tak to nie sądzę że masz coś nie wporządku z instalacją elektryczną, choć nie mogę jednoznacznie wyrokować, ale jak zabezpieczenia są dobrze podłączone i w gniazdkach sieciowych pomiar napięcia wykazuje właściwe wartości (te 230-pare volt, a nie 390 volt, czyli międzyfazowe) należało by uznać że wszystko OK.

I tak odnośnie i skrótowo co do Twoich wcześniejszych zapytań, tak trochę od końca;

1)Zasilenie Twojego "rancho" ze słupa z pominięciem sąsiadów - jak najbardziej możliwe, pobór energii równoległy z innymi użytkownikami, ale wiąże się to z KOSZTAMI i uprawnieniami przeprowadzenia, zazwyczaj w ziemi, kabla z trafa, instalacja skrzynki rozdzielczej przed licznikiem do Twojej posesji etc.

Warto bo wtedy jesteś niezależny i nikt Ci nie będzie grzebał w Twojej skrzynce.

2)Sąsiad majstrujący przy swojej skrzynce prawdopodobnie przełączał przewody, podejrzewam że jeśli tak było i miałes te 300pare wolt na gniazdach to jednak masz zasilanie własnie z tej skrzynki.

Punkt 1) zatem bardziej powinien byc brany pod uwagę.

3)O słabej jakości linni N, ale bardziej fachowo, zera roboczego, ochronnego zapomnij TO JEST PODSTAWA BEZPIECZEŃSTWA TWOJEGO I CZŁONKÓW RODZINY.

4)Uziemienie- zazwyczaj jakieś wielkie "melo", wiadro zakopane w ziemi od którego pociągnieta jest bednarka naokoło budynku, w instalacji jaką masz przwidzianą do eksploatacji UZIEMIENIE powinno być wyeliminowane, gdyż pomiędzy UZIEMIENIEM A ZEROWANIEM występuje RÓŻNICA POTENCJAŁÓW.

5)Przez to że od sąsiada masz pociągnięty kabel, nie wiadomo jakich urządzeń on używa, a niektóre mogą być źródłem zakłucen sieci.

6)"a moze pokusic sie o podciagniecie osobnej lini specjalnie pod sprzet audio prosto od licznika z pominieciem skrzynki nad drzwiami" możesz pociągnąć osobne zasilanie do pokoju odsłuchowego, ale i tak musi ta instalacja byc poprzedzona bezpiecznikami, lecz biorąc pod uwage wcześniejsze punkty może to byc strata czasu, materiału i nakładu pracy

Rafalelektronik, jak będzie niesymetria napięcia 3fazowego, przy tym przypadku o którym mówisz, to zawsze powinien zadziałać wyłącznik termiczny, je sie też stosuje.

Uff...pzdr.

Zanim wybije to najpierw spali te urządzenia. Przeciązenia nie są wyłączone od razu. Przeciążenia mają być wyłączone do 1 godziny. A teraz jeszcze tak wyjasnie co sie stanie jak upali się zero. Wyobrazmy sobie że do 1 fazy mamy włączony czajnik, a do drugiej wieże. Normalnie obwód zamyka się faza1-czajnik-zero, faza2-wieża-zero. Upaliło się zero. Mamy obwód faza1-czajnik-wieża-faza2. Rezystancje tych odbiorników są różne (czajnik ok 30omów, wieża np.:460omów). Są więc one teraz połączone w szereg na napięcie międzyfazowe 400V. Całkowita rezystancja obw. ok 490omów. Liczymy prąd wychodzi ok. 0.8A. Prąd jest jednakowy w całym obwodzie więc na wieży odłoży się napięcie ok 375V, a na czajniku 25V. Więc najpierw spali się wieża. stopi się izolacja uzw. pierwotnego wieży, więc wieża będzie robić za zwarcie i tym sposobem zrobił się obwód faza1-czajnik-faza2, liczymy znowu prąd, wyszedł jakieś 13,5 A. i teraz na czajniku odłoży się napięcie 400V, co spowoduje spalenie czajnika. Teraz rozumiecie co się dzieje jak zero robocze będzie przerwane gdzieś w tablicy??

Kolego "stary bej". Wydaje mi się że nie sledzisz nowy przepisów. N jest fachowo, a nie zero. N znaczy neutralny i nie służy do ochrony. Do ochrony mamy PE czyli jak się go zwie przewód ochronny. Nie prawdą jest że uziemienie w postaci bednarki powinno się zlikwidować. Na tym "zero" jest napięcie bo jest przewodem roboczym i prąd płynąć przez ten przewód wytwarza na jego rezystancji spadek napięcia.I jest to co najwyżej kilka woltów. Znasz układ sieci TT?? Tam jest do gniazdek właśnie odrębne uziemienie z bednarki na przykład.I w TT nawet trzeba zabezpieczyć bezpiecznikiem i faze i "zero". I nawet jest wzór aby wyliczyć wartość rezystancji tego uziemienia aby był spełniony warunek SWZ( samoczynnego wyłączenia zasilania).

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Rafalelektronik masz całkowicie racje i dlatego nie powinno się 3 faz wprowadzać do kilku pokoi rozdzielając je (te fazy) między gniazdka, oświetlenie.

Zasilenie wszystkich gniazdek z jednej, oświetlenie z drugiej fazy, oczywiście każdy pokój ma zabezpieczenie własnym bezpiecznikiem dla gnazd i oświetlenia.

Przecież typowe "gospodarstwo domowe" nie wymaga dużego odbioru (mocy) elektrycznej, owszem są np. piekarniki 3fazowe i wówczas stosujemy doich zasilenia oddzielny kabel i zabezpieczenie z racji poboru energi.

Tak mi sie wydaje, ale mogę się mylić.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

"Nie prawdą jest że uziemienie w postaci bednarki powinno się zlikwidować."

Wydaje mi się że istnieje zasada nie mieszania obwodów, a uziemienie i bednarka jest takim własnie obwodem z zamierzchłej histori elektrotechniki.

Co najwyzej można do tej bednarki podłączyc piorunochron -:) i to z "różnym" skutkiem.

Stary bej

istalacjw wykonywal wykwalifikowany istalator

natomiast martwi mnie sprawa to ze stary segment posiaqda szesc domostw

ja jestem na koncu w zasilaniu

do mnie istalacja biegnie tak

slup

skrzynka na szczycie/ogolnie dostepna/

i teraz

piec skrzynek sasiadow w szeregu

/na ktorej moze cos niekontaktowac , bo nie wszystkie od 40lat zostaly wymienione , albo sasiad amator sobie pomajstruje/

a ja na samym koncu i co z tego ze z nowa instalacja:(

nowa skrzynka na szczycie

dlatego tak mnie interesuje ten piekielny N

no bo jak sprawdzic jego stan kondycje

jak wymoc od elektrowni oddzielne przylacze od slupa nawet za cene pokrycia kosztow

panowie z elektrowni np z pogotowia elektr mowia ze ich

kontrola koczy sie na slupie

czy jedynm sprawdzeniem stanu linii elektrycznej trojfazowej

jest pomiar napiecia?

a moze poprostu pod obciazeniem np2kw mierzyc i wtedy wyjdzie naprawde ile jest warta

przepraszam ze tyle pytan

i mysli

ale niemozliwa jest wada wzmacniaczy

ew jak wspomnialem moga sie tak zachowywyac w przypadku slabej kondycji sieci

firma Naim slynie z tego ze w swoich urzadzeniach dba bardzo o prowadzenie masy

przy projektowaniu i bardzo dba o swoje zasilacze uznajac za glowne ulepszanie dzwieku przez dodawanie zasilaczy

dzieki za uwage i jak mozesz to doradz

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Michal stabro

"jak wymoc od elektrowni oddzielne przylacze od slupa nawet za cene pokrycia kosztów"

"panowie z elektrowni np z pogotowia elektr mowia ze ich kontrola koczy sie na slupie"

I to jest prawda, musiałbyś "wynająć" elektryków z UPRAWNIENIAMI, którzy zawodowo dokonują takich przyłaczeń, a oni wykonując Twoje zlecenie (umowa) są zobowiązani skontaktowac się z dostawcą energi ustalajac termin jej odbioru technicznego (nowego przyłącza).

"przepraszam ze tyle pytan", no co Ty, trzeba sobie pomagać w miare posiadanej wiedzy, choć moja trochę nieaktualna jak wykazał Rafalelektronik.

Rafalelektronik dobrze mówię ?.

Nie szkoda róż jak Najm nie chce grać -:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.