Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP 990 - szuflada ześwirowała !

Perkoz_1

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie jak w tytule. Ma ten odtwarzacz już 18 lat. Niestety. Ale od momentu jak go kupiłem jakieś 3 miesiące temu było wszystko ok. Dopiero kilka dni temu szuflada zaczęła świrować po wciśnięciu klawisza "Eject" na panelu czołowym. Wysuwa sie i od razu bez chwilki nawet zastanowienia chowa ( za którymś razem zatrybiała w końcu a nieraz było kila dni, że działała ok). Jak wysuwało sie szufladę z pilota było ok.Od 3 dni zaczęło się dziać to samo z pilota. Np. przedwczoraj zachowywała się jak pijany zając.Wczoraj natomiast było już ok. Dzisiaj jeszcze nie próbowałem. I teraz rodzą się pytania:

- czego to przyczyna i czy jest to do zrobienia ?

- czy opłaca się oddawać ten odtwarzacz przy tej awarii do serwisu Sony pamiętając, że kupiło się go za 245 zł ?

- czy wyćwiczyć sobie refleks i być szybszym od tej szuflady?

Nadmieniam, że poza tą usterką odtwarzacz gra rewelacyjnie i jest w stanie dosłownie sklepowym. Piękny okaz wielkiego i ciężkiego klocka Sony.

Witam.

Sprawdź jak przenoszony jest u Ciebie napęd z silnika do mechanizmu wysuwania. Jeżeli za pomocą paska, to przyczyną może być luz spowodowany jego zużyciem. Jak mam ten objaw w Marantzu. Na jakiś czas pomaga (w moim przypadku) przeczyszczenie kółek i samego paska.

W przypadku gdy napęd przenoszony mas z silnika bez użycia paska, powyższe nie ma oczywiście zastosowania. :-)

Pozdrawiam.

BRob

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Witam,

identycznie zachowuje się i mój Sony CDP-XE220, nie wim czy to "domena" konsrukji w każdym CD tej firmy?.

Na razie wyćwiczyłem refleks, bo nie mam czasu zaglądać do środka.

Pzdr.

mój cdp 591 też od czasu do czasu zachowuje się podobnie :) trwa to krótko i szybko przechodzi, aż do następnego razu ;) To tak chyba dla ćwiczenia refleksu

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Witam. Niestety to chyba "domena" taka.

Wprawdzie inna liga ale... miniwieża Sony mojej lubej najpierw w identyczny sposób drażniła się z nami, a teraz juz wogóle nie otwiera szuflady tylko po naciśnięciu eject cicho warczy.

Wścieklizna Panie albo mityczny "sony timer" daje znać o sobie :-/

Takie usterki w starszych SONY to normalne. Przyczyną tego są słabe (zaśniedziałe) styki dwóch wyłączników krańcowego szuflady CD. Trzeba wymontować cały napęd i trochę go rozkręcić tak aby dostać się do owych wyłączników. Są one na małej płytce, na której jest przylutowany silnik od otwierania i zamykania szuflady i są to takie dwie blaszki na których jest taki plastik. Należy ten plastik ostrożnie zdjąć i wyczyścić styk kawałeczkiem chusteczki higienicznej nasączonej środkiem czyszczącym lub czystym spirytusem. Założyć plastik ( na oba wyłączniki), skręcić i po problemie na kilka lat.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.