Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabelek do 20zł za metr?

michciusek

Rekomendowane odpowiedzi

ktoś chyba kiedyś robił porównanie ProCabów z innymi droższymi kablami;) wyszukiwarka do dzieła...

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

blackpepe, 28 Sie 2008, 21:53

>hifimaniak na allegro ma tanie kable Jantzena, tasme sprzedaje po 3,5!!

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Dlaczego czystość miedzi ma tak duże znaczenie?

Sygnał biegnąc przez przewodnik powinien napotykać na swojej drodze jak najmniej przeszkód. W przypadku miedzi o małej czystości ilość zanieczyszczeń które musi "ominąć" jest duża, można powiedzieć wtedy że sygnał ma do pokonania istny slalom. W oczyszczonej miedzi elektrony biegną prosto do celu, dzięki czemu dźwięk nie zostaje zniekształcony. Istnieje jeszcze jeden argument. Zanieczyszczenia w miedzi to m.in. atomy tlenu. Powodują one utlenianie się w skutek czego powstaje tlenek miedzi który jest dużo słabszym przewodnikiem niż właściwa miedź. W ten sposób pogarsza się przewodność co w sposób oczywisty wpływa negatywnie na dźwięk."

niezłe,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czas napisać coś o tych qedach, dzisiaj przybyły do mnie:

W stosunku do teletecha odczułem mała różnice,może przekaz jest bardziej klarowny,trochę to wszystko jest czystsze, jakby było trochę więcej szczegółów a wokal jest wyraźniejszy ,ale imho to jest na granicy percepcji. Jak bym zrobił ślepy test to bym chyba różnicy nie odczuł.Nie czuję żeby dźwięk mi się rozjaśnił tak jak niektórzy pisali ,czy nagle przybyło basu ot jest troszeczkę lepiej jak było a może nawet tak jak było.

W każdym bądź razie razie moim zdaniem nie będę inwestował w drogie kable, bo może ja tego nie słyszę. Może inni mają taki słuch że potrafią to wychwycić ale ja do takich nie należę..

Śmieszy mnie mimo wszystko np stronnicowe recenzje kabli głośnikowych, zasilających czy interkonektów. Recenzenci opisują kable prawie tak jak kolumny czy wzmacniacze, a jak ja spojrzałem na tego swojego nowego qeda oriqinala który wygląda prawie tak samo jak ten mój teletech tylko że jest cieńszy, to byłem zdziwiony gdzie tu ta cudowna rewolucyjna technologia genesis - qed original to ot zwykły kabelek ze zwykłą plastykową koszulką, może i miedź jest czystsza ale to chyba wuja daje ;). Nie sądzę że w innych kablach inne cudowne technologie są lepsze. Kabel to tylko przewodnik , żaden tam kolektor dźwięku, wzmacniacz czy tym podobne, a podawanie się na to że drogie kable mają super parametry techniczne to może i coś dają ale to z dokładnym miernikiem by trzeba było mierzyć żeby wychwycić różnicę.

IMHO cudownego lekarstwa na dźwięk w postaci miedzianego druta nie ma, a już na pewno nie w przypadku systemów średniej klasy i budżetowych. Kupując drogi kabel moim zdaniem nie poprawimy sobie braków w systemie.

Przestawiłem kolumny tak że mam 0,6m od ściany i taką różnice to ja słyszę naprawdę. Kolumny grają pełną parą, dźwięk ma naprawdę dużo szczegółów, separacja instrumentów jest bardzo dobra, dźwięk jest czysty i klarowny. Teraz jestem z moich"ałdiołejwków" bardzo zadowolony i nie żałuję że je kupiłem.

nie slyszysz bo kupiles kiepski kabel albo po prostu nie masz sprzetu zeby na nim uslyszec, kable slychac i jst to cos wiecej jak percepcja, pod warunkiem ze mamy do czynienia z niezlym sprzetem i odpowiednim kablem.

kopaczmopa

Hmm może i tak jest ale dla mnie to już praktycznie nie ma znaczenia, prędko kabli zmieniać nie będę.

Będę się skupiał na istotniejszych rzeczach jak wzmacniacz, czy odtwarzacz CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.