Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor - kabel D-Sub

bogut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem poruszyć następującą kwestię, na którą nie znalazłem w sieci jednoznacznej odpowiedzi:

czy jeśli posiadam laptopa jedynie z wyjściem d-sub (vga), to kupno projektora w ogóle ma sens. Spotkałem się już ze skrajnie różnymi opiniami - jedni mówią, że w ten sposób przesłany sygnał analogowy (np. przejściówką vga-komponent) wygląda zadowalająco, inni - że to się w ogóle mija z celem. Dodam tylko, że chodziłoby głównie o używanie sprzętu do gier komputerowych i filmów (dvd oraz divx z kompa). I jeszcze jedno - czy dobrze to rozumiem: skoro wyjście w laptopie jest vga, to oznacza, że nawet na projektorze 720p uzyskam co najwyżej rozdzielczość 640x480?

Z góry dzięki za info,

pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/44778-projektor-kabel-d-sub/

Mam projektor Panasonic PT-AE 900 (720p).Długi czas miełem podłączony do niego komputer kablem VGA (kabel musi być bardzo dobrej jakości=drogi) o długości 15 metrów!Tryb 1280/720/60 jest bez problemu wyświetlany.Jakość obrazu dobra(ocenę bardzo dobrą zostawiam dla HDMI).DVD i divx oglądałem przy pomocy sprzętowej karty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Nie sądzę żeby maksymalna rozdzielczość laptopa była 640*480.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za odpowiedź. Nie chodziło mi o to, że rozdzielczość laptopa jest 640x480, tylko o to, że wyjście VGA w laptopie (jak sama nazwa wskazuje) wg mnie pozwala wysłać sygnał analogowy maksymalnie o takiej rozdzielczości. Pytanie więc, czy to co nazywasz "wyświetlaniem bez problemu" wyższych rozdzielczości, nie jest tylko "sztucznie" rozciągniętą rozdzielczością 640x480. Jeśli jestem w totalnym błędzie, niech mnie ktoś oświeci w tym temacie proszę.

Pozdrawiam

VGA to tylko zwyczajowa nazwa tego gniazda,

nie ma ona nic wspólnego z maksymalną rozdzielczością.

W pracy mam monitor o rozdzielczości 1680x1050

podłączony do laptopa przez takie wejście.

Chodzi bardzo dobrze, chociaż DVI-HDMI daje ciut lepszą ostrość.

Przecież w stacjonarkach też masz na kartach graficznych wyjścia VGA a na monitorach znacznie więcej niz 640x480. Po prostu z czasem utarło się, że VGA to zarówno nazwa na port jak i na rozdzielczość 640x480, ale to nie oznacza, że to maks jaki można puścić tym wyjściem. Podobna sytuacja jak z IBM: generalnie jest to nazwa firmy, ale w Polsce przez lata mówiło się tak na komputery PC. W laptopach VGA nie różni się niczym od tych z komputerów stacjonarnych i tylko od sprzętu do którego podłączasz zależy jaką rozdzielczość przyjmie (np. niektóre plazmy/lcd FullHD po VGA nie przyjmują 1920x1080). Jednak w projektorach nie spotkałem się z podobnymi problemami czyli do rozdzielczości natywnej i wszystko poniżej powinno działać bez zająknięcia.

pozdrawiam

Ok. Wielkie dzięki za odpowiedź, w zasadzie to chyba powinienem sie wstydzić, że nie skojarzyłem tego z wyjściem w stacjonarnych kompach:) W każdym razie rozumiem, że przy dobrym kabelku (tak na marginesie, w tym wypadku najlepszy będzie chyba komponent, co? - projektor ma oczywiście wszystkie możliwe wejścia, zarówno cyfrowe, jak i analogowe)da rade z tego osiągnąć zadowalający obraz. Pozdrawiam all.

Jeśli masz wyjście VGA w laptopie to użyj takiego właśnie kabla. Wszystkie projektory maja wejscie VGA wiec nie ma sensu kombinowac z kablami VGA-component czy jakimikolwiek innymi. Obraz po VGA jest dobry, nie ma się w gruncie rzeczy do czego przyczepić, ale tak jak już pisałem - jeśli odległość między laptopem a projektorem jest duża (parę metrów lub więcej) wtedy pamiętaj kupić dobrej klasy kabel.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.