Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD 280 MK II + Sumiko Pearl help

vinyl_lover

Rekomendowane odpowiedzi

Antiscating regulowałem nawet podczas odtwarzania tej ostatniej ścieżki na stronie i niewiele się zmienia, może poza tym, że na zbyt dużym antiscatingu dźwięk robi się jakby jeszcze bardziej zmulony (różnica subtelna). Ale polepszyć się dźwięku nie da. Co do mocowań, kombinowałem z nimi, zacieśniałem, luzowałem i odtwarzałem za każdym razem, nie słyszę żadnej różnicy. Hmm, nie warto się bawić w zmianę wkładki? To w takim razie czemu gość z angielskiego tekstu powyżej miał taki sam problem jak ja i ta wkładka mu pomogła? Czytałem też na anglojęzycznych forach, że AT440 jest "killer tracker" czy cuś i trzyma się dobrze nawet ostatniego utworu na stronie (który dla igły jest ponoć hardkorowym wyzwaniem).

vinyl-tak Ci powiem szczerze -wolałbym ten gramofon wywalic.

Też miałem kiedyś Thorensa i wywaliłem go.Zastąpił go tani Pro-ject który po lekkich modyfikacjach wali na łeb Thorensa.No i zero problemów podobnych do tych co opisujesz (wkładka Benz Micro)

zawi, a jaki to był model Thorensa i co mu dolegało? Cóż, niech to będzie ostatni krok przed ewentualnym przełomem (chcę się przekonać, czy ten gramofon rzeczywiście nie jest nic wart), sprawdzę tę wkładkę, jak nie pomoże, to zbieram na nowy patefon (z naciskiem na 'nowy', czyli żaden szrot z allegro... z podbitą ceną 300%...). Hmm, Benz Micro to MC? Czyli za każdym razem cała wkładka od nowa do kupienia, igły chyba niewymienne. Do tego zupełnie inny preamp... Oj można zdziadzieć finansowo przez te czarne placki. Każda wielka miłość jest destruktywna? :)

To był TD-320 -a więc raczej niezły model.Cóż z tego jak gówniane ramie którego za cholere nie mogłem prawidłowo ustawic.

Ten Benz Micro jest wkładką wysokopoziomową i naprawdę ładnie odtwarza muzykę.A przy tym nie jest bardzo droga (600 zł w RCM).Na ebay kupisz taniej.

Co do allegro to masz rację. W 90% sprzedawany sprzęt gramofonowy to szajs-sprowadzony wyłącznie na handel.

Tu masz parametry wkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy obecnym kursie dolara warto kupic AT-440MLa, to rozwiaze Twoj problem.

Mialem kiedys vintage'owy gramofofon Aiwa z kiepskim ramieniem i byl ten sam problem co u Ciebie.

Kupilem AT 440ML i problem praktycznie zniknal. W przypadku precyzyjnego ramienia (to ramie u twojego Thorensa niestety mnie nie przekonuje) problem znika calkowicie.

Dane mojego ramienia z

Ukryta Zawartość

L = in mm effective length 232,00

R = in mm mounting radius (spindle to pivot distance) 215,60

Ü = in mm overhang 16,4

K = headshell/tonearm angle in degrees 23,00

Ri = zero horizontal tracking error at radius (inner) 61,10

Ra = in mm, zero horizontal tracking error at radius (outer) 120,3

Meff = in grams, effective mass 12,5

Audio technice już zamówiłem w LP Gear. Jak przyjdzie, porobię testy, może nawet próbki dźwiękowe ostatnich tracków na stronie. Fakt, że ramię na pewno ma duże znaczenie, ale z nieodpowiednim szlifem igły chyba nawet świetne ramię nie będzie grało idealnie ostatnich kawałków na stronie? Nie wiem, nie mam porównania z dobrymi ramionami i na takie mnie, niestety, nie stać. Mogę ewentualnie porównać z DJskimi Technicsami u kolegów.. A co myślisz o gramofonach tangencjalnych, warto sie w to w ogóle bawić? I czy można do niektórych montować wkładki na dwie śruby? Ewentualnie jaki gramofon np. z ramieniem typu S jest godny polecenia? Względnie tani..

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Spieszę donieść, że wymiana wkładki na Audio Technica AT440MLa dała świetny rezultat. Różnica OGROMNA. Większość płyt, na których ostatnie utwory na stronie z wkładką Sumiko Pearl były zniekształcone, z AT440MLa brzmią prawidłowo i bez zniekształceń. Zniknął praktycznie inner groove distortion. Zniknęły syczące sybilianty na CAŁEJ długości nowego tłoczenia Thrillera Michaela Jacksona.

Pozostał znikomy procent przypadków, w których jeszcze trochę sybilianty syczą w ostatnich numerach - np. nowiutkie tłoczenie Depeche Mode - Construction Time Again - Everything Counts (krótka jednominutowa wersja bez perkusji na końcu strony B). Litera S ssyka tam mocno (mam też na kompakcie i tam nie syka, więc to nie wina realizacji nagrania). Tu pewnie jeszcze pozostaje kwestia kiepskiego ramienia. :/ Ale nie zmienia to FAKTU, że najważniejszy jest dla jakości trzymania się rowka SZLIF igły!

MÓJ WNIOSEK:

Najpierw wyrafinowany szlif igły, a dopiero potem ramię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.