Skocz do zawartości
IGNORED

Usuwanie rys z wszelakich powierzchni

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Szukałem, lecz nie znalazłem!

W jaki sposób i czym usuwać rysy z powierzchni takich jak plastikowa pokrywa gramofonu, wyświetlacz czy w końcu z paneli aluminiowych? Jakie są skuteczne techniki pozbywania się tego typu zarysowań i czy istnieje sposób na likwidację dość głębokich rys. Ja wiem, że np w metalowych pokryw klocków audio można kupić farbę w spreju i dobrać odpowiedni kolor, ale co zrobić jak mamy powierzchnię z plastiku lub plexi i jest ona przezroczysta?

Pozdrawiam!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

https://www.audiostereo.pl/topic/45318-usuwanie-rys-z-wszelakich-powierzchni/

przy niewielkich wżerach, rysach wystarczy pasta polerska do plexi - Allegro

przy głębszych rysach kupujemy papier wodny o gradacjach 200, 800, 2000, przecieramy z dużą ilością wody, a potem pasta polerska.

Cześć , Wydaje mi się że w przypadku gdy chodzi o plastik sprawa jest beznadziejna ...

mam w głowie dwie możliwości....

pierwsze to jakaś lekko ścierna pasta polerska np. Tempo K2 lub delikatniejsze itp , pasta do zębów itp filc i polerowanie ... najlepiej jakbyś mógł zrobić gdzieś próbę , plastik jest miękki i zamiast spolerować przy zbyt "ostrej paście" można go zmatowić a przy zbyt drobnej męczyć sie do usra...... i i tak efekt może być do...., przy używaniu jakichś urządzeń trzeba uważać na obroty ponieważ tarcie wytwarza temperaturę która może nadtopić plastik a wtedy , kluchy i dno...

drugi pomysł to "szlifowanie/polerowanie" na mokro drobnym papierem ściernym 2500 , 3000 ,4000 itp.... jedno jest pewne cokolwiek wpadnie Ci do głowy najpierw rób próby nawet na czymś podobnym do pokrywy,

jest chyba jeszcze jedna metoda ale Ciężka w warunkach amatorskich , bodajże plexi "topi" się palnikiem powłoka robi się jednolita ale to nie zda raczej egzaminu... Pozdrawiam

No z tym topieniem to raczej nie bede probowac :)

Pasta polerska napewno, mam duzo malych rysek na wyswietlaczach i obudowie od gramofonu. Martwia mnie panele aluminiowe na przodzie klockow - sa dosc wyrazne te ryski i mnie denerwuja..., moze cos na to?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Spoko, slucham sobie wlasnie muzyczki z kasetki i jestem spokojny :) A powaznie - musi byc jakis sposob na usuniecie tego rodzaju rys..., pomozcie...

conri, 31 Sie 2008, 22:41

>Na rysy na panelach , wełna stalowa i wzdłuż "drapanki". Sa też specjalne szczotki do fakturowania

>alu , ale wtedy po napisach ani śladu

Szczotki moglbym wykorzytac, poniewaz ryski mam w miejscu gdzie nie ma napisow :)

A co jest bardziej wydajne? Wolalbym cos co mi nie uczyni dodatkowych szkod :)

Dziekuje za dodtychczasowe porady, mam nadzieje, ze sie przydadza :)

Slyszalem, ze to sa specjalne techniki. Np jak sie zaczyna polerowac to tylko w jedna strone tzn jesli zaczynamy od prawej do lewej to tak juz do konca operacji. Jesli zaczelismy jednym srdokiem to do konca musimy go uzywac az do zlikwidowania rys. Podobno tez specjalne welurowe sciereczki nalezy uzywac. Prawda to?

crossover64, 1 Wrz 2008, 15:13

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stary masz u mnie 6-ciopack :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W zasadzie racja, co do metody usuwania rys z aluminium to nie znalazlem nic ciekawego a sitodruk odpada, mozna sobie zniszczyc powierzchnie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.