Skocz do zawartości
IGNORED

Format filmu

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam projektor sanyo z-4 i Blu-ray sony. Mam 3 filmy na BD i sie okazuje ze 3 maja rozne formaty:( jeden 1.81:1, drugi 2.35;1 i 2.40;1- czemu kazdy film ma inny format. Wlaczajac ten pierwszy gra mi w formaci 16;9, pozostale juz maja czarne paski..dlaczego tak jest? Projektor mam ustawiony na opcje obrazu "pelny", w filmach gdzei sa czarne paski wsumie to moge dac na "powiekszony" ale wtedy ucina napisy? Znowu ktos wymysli jakas bzdure zeby tylko czlowiekoi skoplikowac zycie. Co za sens wtedy jest kupowania ekranow 16;9 jak polowa filmow i tak jest w jakims dziwnym formacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/45324-format-filmu/

Ten inny format nie jest dziwny. W takim formacie zapisywana jest większość filmów kinowych. 2,35 (2,4):1 to standard zapisu na taśmie filmowej 35mm. A edycje na BD lub DVD w formacie 16:9 to albo rejestracje video albo filmy kinowe z obciętymi bokami...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

https://www.audiostereo.pl/topic/45324-format-filmu/#findComment-1149961

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.