Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wszystkie tak samo, niech przykładem będą te, które według Ciebie są rozróznnialne w testach ABX, czyli lampowe, nawet tam rózne konstrukcje i nawet te same z uzyciem innych lamp brzmia różnie. Push pull, SE, Tridy, Pentody, klasa w jakiej pracują, trafa, użyte elementy, nie mają znaczenia? Ale odpowiedź pewnie jak zwykle, wszystkie graja tak samo, no chyba, że jakieś róznice w szumach i zniekształceniach, to wtedy da się usłyszeć. Porównaj 300B, 2A3 do np. KT88, El84, będziesz wiedział o czym mówię. Jednym słowem zrób sobie test.

P.S. Ale jeszcze tak sobie myslę, żeby tak przyjąć to teoretyzowanie za prawdziwe, że wszystko gra tak samo. To nie przyszło Ci do głowy, że poprzez swiadome wprowadzanie szumów i zniekształceń mozna modelować brzmienie. Wtedy to juz nie powinny brzmieć tak samo, ale to byłby błąd inzynieryjny, czyż nie tak odpowiesz?

XYZPawel, 28 Kwi 2009, 12:18

>Co do szumów: poprawne, współczesne CD i wzmaki mają szumy poniżej poziomu, którym należy się

>martwić. Badziewna karta AC97 może sobie szumieć, wyjdzie to w ABX i w prostych pomiarach. ZERO

>magii.

>Czy to jest jasne ?

Przedtem twierdziłeś że wszystkie współczesne CD i wzmaki grają tak samo. Teraz współczesne i poprawne. Ile kosztują poprawne CD i wzmaki? 1000zł? 2000zł? 5000zł? Jakie są to modele?

Czy cd za 1000zł może być poprawny a za 5000zł nie?

Czy testowałeś wszystkie klocki audio? Bo chyba stąd to twierdzenie wcześniejsze, że wszystkie grają tak samo? Czy DVD manta jest tak samo poprawna jak DVD Pionner i jak CD Krell? Nie wiesz? Skoro nie znasz danych technicznych to na jakiej podstawie twierdzisz, że grają tak samo? Może są poprawne i poprawniejsze? Czy weryfikowałeś dane techniczne pisane przez producentów? Może kłamią?

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 14:35

>XYZPawel, 28 Kwi 2009, 12:18

>>Co do szumów: poprawne, współczesne CD i wzmaki mają szumy poniżej poziomu, którym należy się

>>martwić. Badziewna karta AC97 może sobie szumieć, wyjdzie to w ABX i w prostych pomiarach. ZERO

>>magii.

>>Czy to jest jasne ?

>Przedtem twierdziłeś że wszystkie współczesne CD i wzmaki grają tak samo. Teraz współczesne i

>poprawne.

tak, uszczegóławiam.

Czy widzisz różnicę pomiędzy wyróżnieniem wzmaków w teście ABX z powodu SZUMU, a z powodu magii hajend ? Chyba nie. Poza tym, jak widać mało co kodujesz.

Jeszcze jedno głupie pytanie i czerwona kartka. Zrób w końcu ten test ABX i przestań nudzić

Gość

(Konto usunięte)

lechb, 28 Kwi 2009, 14:34

>Tak wszystkie tak samo, niech przykładem będą te, które według Ciebie są rozróznnialne w testach

>ABX, czyli lampowe, nawet tam rózne konstrukcje i nawet te same z uzyciem innych lamp brzmia różnie.

Brzmią różnie bo są KIEPSKIE, nie radzą sobie z kolumnami i zaburzają charakterystykę przenoszenia tak bardzo, że jest to słyszalne. Dla mnie wzmaki lampowe to jest głupia moda.

>

>P.S. Ale jeszcze tak sobie myslę, żeby tak przyjąć to teoretyzowanie za prawdziwe, że wszystko gra

>tak samo. To nie przyszło Ci do głowy, że poprzez swiadome wprowadzanie szumów i zniekształceń mozna

>modelować brzmienie. Wtedy to juz nie powinny brzmieć tak samo, ale to byłby błąd inzynieryjny, czyż

>nie tak odpowiesz?

To sobie słuchaj takich urządzeń, powodzenia :)

Ja się nie zajmuję gustami, tylko oszustwami w audio. Kiedy ktoś sprzedaje urządzenia za wielkie pieniądze, które się nie różnią od tych za normalne pieniądze.

To już nawet niejest śmieszne, przestało być już sporo czasu temu. Ta "prawda objawiona" to nic innego jak narzucanie własnych poglądów w dość agresywny sposób bez dopuszczenia do świadomości że ktoś coś może postrzegać inaczej...nic Ci do tego Pawle że większość forumowiczów ma odmienne zdanie na w/w tematy lub też postrzega muzyke i zabawe z nią związaną w inny niż Ty sposób. Narzucając swoje zdanie czy też wpierając ludziom że coś jest inne niż to postrzegają (notabene najczęściej te osoby są zadowolone z takiego postrzeganią audio świata) obrażasz ludzi. W tym momencie aż dziw bierze że spotykasz się tu z tak wyrozumiałym i liberalnym traktowaniem które nazywasz kneblowaniem...czyli jak rozumiem blokowaniem Ci możliwości wyrażania swojego zdania...jak to się ma do Twojego wpierania ludziom swoich poglądów niepozwalając mieć włąsnych...to już wygląda na fanatyzm jaki chyba sam widzisz w zwolennikach "grania" kabli...niczym Twoja postawa nieróżni się w tym momencie poza strona postrzegania audio świata. Zaakceptuj fakt że spora część forumowej społeczności ma i może mieć odmienny światopogląd od Twojego niezależnie co o tym sądzisz. Myśle że na tematy "grania" kabli można by dyskutować długo...więc tę kwestie pomine choć i tu każdy ma prawo mieć włąsne zdanie ale wpierając ludziom że każdy wzmacniacz, cd czy (o zgrozo) tani dvd gra tak samo obrażasz (przypuszczam) większosć forumowej społecznośi zarzucając im w domyśle kłamstwo w opisach brzmienia poszczególnych konstrukcji...Ty tego niesłyszysz (pomijam dlaczego), ok ale niemożesz a nawet niemasz prawa wpierać innym swojego zdania...notabene nieakceptując innych poglądów pokazujesz jedynie brak szacunku do sporej części forumowiczów...sam atakujesz forumowiczów swoimi poglądami...w przypadku odwrócenia sytuacji nazywając to kneblowaniem Twojej osoby gdytylko...troche obiektywizmu by się przydało jak również zrozumienia prawa jednostki do posiadania własnego zdania.

XYZPawel

>Brzmią różnie bo są KIEPSKIE, nie radzą sobie z kolumnami i zaburzają charakterystykę przenoszenia

>tak bardzo, że jest to słyszalne. Dla mnie wzmaki lampowe to jest głupia moda.

>

Odkładając na bok naszą przygode z Orionem, mam takie nieśmiałe pytanie. Jakich to wzmacniaczy lampowych słuchałeś?

Gość

(Konto usunięte)

Strefaz, 28 Kwi 2009, 15:08

>To już nawet niejest śmieszne, przestało być już sporo czasu temu.

nigdy nie było

>innego jak narzucanie własnych poglądów w dość agresywny sposób bez dopuszczenia do świadomości że

>ktoś coś może postrzegać inaczej

Czy ja Ci karzę myśleć inaczej i grożę Ci czymś, w przypadku gdybyś tego nie robił ? Nie. Więc nie pieprz głupot.

Akceptuje to, że postrzegacie inaczej rzeczywistośc, jeśli chcecie, żeby was poważnie traktować, to udowodnijcie, że to jest rzeczywista rzeczywistość :)

O nic innego w tym wątku nie proszę...

>samo obrażasz (przypuszczam) większosć forumowej społecznośi zarzucając im w domyśle kłamstwo w

>opisach brzmienia poszczególnych konstrukcji

niektórzy może kłamią, ale większość ulego autosugestii.

Ja widzę, że Paweł wstał dzisiaj lewą nogą :)) Nigdy nie pisał postów tak przesiąkniętych wewnętrznym złem :)))) Zawsze na zło odpowiadał z humorem, a dzisiaj na techniczne pytania zgrzyta zębami :))

Pytania są dość konkretne, nie głupie. Przeczytaj je jeszcze raz.

Powtórzę może najważniejsze: czy testy RMAA są dla Ciebie satysfakcjonujące?

I Tak jeszcze przy okazji bo nie chcę mi się szukać, a Ty masz to zapewne w paluszku. Jaką najwyższą wartość dynamiki może dostrzec ludzkie ucho?

Pawle, jako jedyny tutaj wykazuję się chęcią w dążeniu do prawdy poprzez jedynie słuszny test - ABX, który tak pragniesz ujrzeć. Chcę Ci w tym pomóc, a Ty mnie, Brutusie, chcesz bezczelnie zakneblować. Czyżbym, aż tak stał Ci się niewygodny swoimi pytaniami czy bardziej obawiasz się wyniku? :)

Poza tym jesteś strasznie obłudny. Sam zamykasz usta ludziom w tym wątku, a jak Cię zakneblowali na Audiohobby to płacz był niesamowity :))

>XYZPawel, 28 Kwi 2009, 15:32

>Czy ja Ci karzę myśleć inaczej i grożę Ci czymś, w przypadku gdybyś tego nie robił ? Nie. Więc nie

>pieprz głupot.

Co masz na myśli pisząc do mnie "Więc nie pieprz głupot"??? (zajrzałem w wikisłownik i ten podaje takie opcje:?)

"

Źródło: Wikisłownik

pieprzyć (język polski)

znaczenia:

czasownik przechodni, aspekt niedokonany

(1.1) dodawać pieprzu do jedzenia

(1.2) pot. potocznie mówić bzdury, kłamać

(1.3) pot. potocznie pogardzać kimś/czymś, lekceważyć kogoś

(1.4) wulg. wulgarnie uprawiać seks"

Odnosząc się do sytuacji z tematu gdzie niezauważyłem aby ktoś wulgarnie uprawiał seks czy też gotował (choć niewiem co tam Pawle robisz po drugiej stronie) przypuszczam opcje 2 lub 3...

Czyżbyś sam pieprzył 3 po 3 wykęcając kota ogonem do tego owijając go w bawełne że nikogo nieobrażasz? zresztą jak w sporej cześci swoich wpisów gdzie niemożna przeczytać nić poza atakami personalnymi i straszeniem skrótami które bynajmniej dla mnie są nic niewarte bo niby dlaczego mam to traktować jako prawde absolutną? kto tak nakazał? od dłuższego czasu nic poza tymi skrótami tu niewidać lub odsyłaniem do netu...sam niemasz nic do powiedzenia więc musisz się posiłkować wydumkami z netu? jednocześnie rządając od wszystkim mających odmienne zdanie dowodów na każde słowo pisane w tym temacie...udowodnij że niema różnic...poprosze porównanie wszystkich ale to wszystkich dostępnych na rynku wzmacniaczy, cd (dvd odpuszcze bo to oczywiste) względem siebie lub jakiego kolwiek dowodu że takowe porównanie ktokolwiek przeprowadził (lol;-)) a jeśli niedysponujesz dowodami to przestań pieprzyć że wszystko gra tak samo bo już się żygać chce od rana patrząc na ten temat z fanatycznymi wynurzeniami nawet niewchodząc wiadomo że kolejne 10 stron straszenia testami...nietrzeba tu wchodzić, wystarczy że sam temat jest widoczny poczym wiadomo że całyczas starasz się wpierać wszystkim swoje zdanie kopletnie nieszanując ludzi tu piszących.

Gość

(Konto usunięte)

Strefaz, 28 Kwi 2009, 16:07

>Sorki ale skoro mnie obrazasz to pisze w znanym

>Tobie języku:)

OK. Błagam, nie wchodź tutaj i się nie męcz i nie obrażaj się czytaniem moich "agresywnych inwektyw"...

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 15:57

>Pawle, jako jedyny tutaj wykazuję się chęcią w dążeniu do prawdy poprzez jedynie słuszny test - ABX,

>który tak pragniesz ujrzeć. Chcę Ci w tym pomóc

Błagam: zrób go w końcu...

To generalizacja, ale wszyscy oponenci XYZPawła są zabawni.

Bo cóż on w sumie pisze (innymi słowy): nie warto kupować drogiego sprzętu, bo nie ma różnicy, a ta postrzegana to efekt psychologiczny. Chłopak w ten jakże charytatywny sposób chce ocalić Wasze pieniądze. I co dostaje w podzięce? Tylko złe słowo.

Wydaje mi się, że tylko pycha lub/i głupota może ludzi powstrzymywać przed zatrzymaniem się na chwilę i zastanowieniem: hej, może ma rację, po co dawać tyle szmalu za placebo? Trzeba to sprawdzić.

Jak sprawdzić? Ano testem ABX ;)

I co, może niemożliwe do przeprowadzenia są te testy ABX? Co w nich jest takiego, że przeżywacie szok anafilaktyczny w zetknięciu z samym pomysłem? ;)

TO moja skromna odpowiedź na tę retorykę, co się tutaj zaczyna szerzyć.

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 16:17

>Spokojnie Pawle, na razie nie wiem jak. Chcę, aby test był poprawnie przeprowadzony. Odpowiedz więc

>na pytania.

w tym wątku jest przepis, bardzo prosty.

ashirgo musisz wziąć pod uwagę, że posty Pawła są nasiąknięte postawą agresywną i walka z nim odbywa się często tym samym sposobem.

Jeśli napadają Cie dresy to systemem obronnym nie może być inteligentna rozmowa, tylko krótki przekaz: w pysk albo w nogi :). W innym przypadku będziesz leżał w kałuży krwi :))

Pawle, przeszukałem wszystko i nie ma ani jednego słowa o RMAA. Zacząłem wiec szukać na podstawie wyrazu "pomiar". I jedne co znalazłem to: w pomiarach na pewno wyjdzie, a robiłeś pomiary?, Pomiary wszystko udowodnią i tym podobne frazy.

Poza tym nie odpowiedziałeś na inne moje pytania.

Zgadzam się, że Paweł często argumentuje "zbyt ostro". Taka słabość człowieka:) Myślę, że mógłby zejść trochę z tonu.

Z drugiej strony to zastanawiam się, po co w ogóle zajmuje sie tego typu dyskusjami. Ja też mam kontrowersyjne poglądy (jak na audiofila), uważam je za jedyne słuszne, ale nie chcę ich sprzedać wszystkim dokoła!

Co do RMAA (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), to naprawdę bardzo ciekawa aplikacja, ale trzeba się trochę wykosztować na jakiegoś Lynxa albo Lavry'ego dla referencji, żeby warunki były optymalne...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyżbyś niepotrafił udowodić że wszystkie wzmacniacze, cd grają względem siebie tak samo? oczywiście chodzi mi o dowód namacalny w postaci bezpośredniego porównania wszystkich nawzajem :) stsosownie opisanego :) skoro nie potrafisz dostarczyć takiego dowodu to niepisz nieprawdy celowo wprowadzając w błąd osoby mniej zorientowane lub niedysponujące wiedzą lub doświadczeniem pozwalającym na weryfikacje takich poglądów oraz filtracje prawdy od zwykłego wprowadzania w błąd poprzez głoszenie o identycznym brzmieniu wszystkich sprzętów które w takim świetle można śmiało zaliczyć do tak przez Ciebie lubianego audio voodoo. Niema dowodów więc tak musi być:).

Dobrze:) już niebęde tu wchodził. Wiesz ja tylko tak jak Ty chciałem "świat naprawić" tylko od tej drugiej "ciemnej" strony ale dość szybko zrozumiałem że to bez sensu więc już sobie ide :)

ashirgo to jest racja, tylko czy aby przetworniki AD w ALC888 czy innych, nawet trochę lepszych kartach komputerowych (nie zintegrowanych) nie mają parametrów lepszych od ludzkiego ucha? Liczę, że Paweł odpowie mi na to pytanie.

Pawel XYZ, Ty musisz straszne kompleksy miec ,albo Cie w dziecinstwie niedowartosciowywano chronicznie.Zreszta u Ciebie dziecinstwo to jeszcze widocznie trwa w najlepsze bo odrobiny dojrzalosci w twoich wypowiedziach nie widac.Ty sie zacietrzewiasz jak 5-ciolatek w piaskownicy na wiesc ze ma gorsze autko na resorach od kolegi.Jak sie bedziesz tak emocjonowal to sie moczyc zaczniesz - no chyba ze jeszcze nie przestales, to w takim razie rozumiem chlopie i wspolczuje tego...zniecierpliwienia, tylko wtedy trza do specjalisty a nie na forum swoim ekskibicjonizmem ludziom glowe zawracac.

Powiem to co spostrzegłem. Z wiekem słuch, wzrok jak i wiele innych czynników się pogarsza bez względu na to czy chcemy czy nie, mało tego niemal każdy z nas ma pewne zniekształcenia przekazane genetycznie. Dlatego też przed jakimkolwiek testem audio należało by sprawdzić niezawodność naszych uszu :> Cały czas słysze abx itd a czy któryś z Was szanownych forumowiczów zrobił sobie specjalistyczne badania uszu? Śmiem wątpić jak i również śmiem wątpić że grubo ponad 90% populacji ma z tym problem (audiofile również) i są zupełnie nieświadomi co do ich stanu, chodź pewnie każdy z Nich będzie się upierać że słyszy nawet ultradźwięki. Jedynie do czego jestem przekonany to to że osoba posiadająca zdrowy słuch a nie postarzały lub zniszczony wiele lat temu przejdzie jakikolwiek test z zaskakująco dobrym wynikiem. I jestem przekonany w 100% że gdyby zrobić test porównawczy słuchu 20-latków vs 60-latków, to ta druga grupa została by zmiażdżona. A jaka jest średnia tutejszych audiofili? Pomijając już tych którzy robili np taki test abx? A chyba nie problem byłoby spotkanie się umówionych 2 grup słuchaczy i zademonstrowania swoich zdolności słuchowych.

Pozdrawiam

Nie do końca bym się z tym zgodził. Owszem młodsi mają lepszy słuch patrząc na to czysto technicznie, ale Ci co siedzą w audio od jakiegoś czasu są zdecydowanie bardziej uwrażliwieni, względem tych co słuchają zwykłego boomboxa w kuchni rano. Ja parametryczne słuch mam pewnie całkiem niezły bo mam 20 lat, ale na pewno nie słyszę tak dobrze jak niektórzy tutaj czy na innych forach. Np. nie potrafię rozróżnić mp3 320 (dobrze zrobionego) od wav, a są którzy twierdzą, że ukończyli ślepy test z takimi samplami z wynikiem pozytywnym.

Pawle mam takie parametry:

Crasstalk between input channels: -80dB

Frequency response: min 10Hz max: 0,45*FS Hz

THD+N: -80dB FS

S/N: 90dB FSA

To są parametry ADC. Pawle, czy każda z wartości jest powyżej możliwości ludzkiego ucha?

Chyba ogłosze konkurs na oryginala roku: to apropo dziwnych testow i ich sensownosci...

Byl dzis u mnie klient ktory zazyczyl sobie odsluchac jednoczesnie dwie pary kolumn????? jak juz tlumacze obkrecal sie na fotelu od komputera ktory mu daalem, z jednej strony gral zestaw a z drugiej zestaw B. najciekawsze ze grala rozna muzyka, i to jednoczesnie.,, szczyt absordu mysle ze moze pojawi sie na forum.. odsluchal podziekowal i wyszedl.. ja sie jeszcze dziwuje. mysle ze rosnie kolejny autorytet testow kwadro absurdo audiofilskich, wraz z Pawlem moga byc nie do zatrzymania..

p.s to taka moja mala przewrotnosc polecilem mu aby zalogowal sie na forum i podzielil ze spolecznoscia swoja wiedza. moze byc dobrze

Switch slyszysz co chcesz slyszec roznicy nie ma wiec po co przeplacac , sprzet ktory posiadasz wyprodukowali zlodzieje wg teorii naszego kolegi forumowicza a i jeszcze wieksi zlodzieje ci go sprzedali poslugujac sie psycho manipulacja i chipnoza wprowadzili ci w stan ekstazy i zachwytu,,,, adin dwa tri,,, odczarowuje cie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.