Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Switch, 28 Kwi 2009, 17:25

>niezły bo mam 20 lat, ale na pewno nie słyszę tak dobrze jak niektórzy tutaj czy na innych forach.

>Np. nie potrafię rozróżnić mp3 320 (dobrze zrobionego) od wav, a są którzy twierdzą, że ukończyli

>ślepy test z takimi samplami z wynikiem pozytywnym.

Był na forum kiedyś taki test z rozpoznawaniem różnych nagrań i jakoś złotousi nie rozbili banku.

Myślę że Paweł niewłaściwie rozumie swoją misję. Co innego pokazywać audiofilskie bzdury i rozprawiać się z nieprawdziwymi poglądami a co innego na każde pytanie mieć zero-jedynkową odpowiedź: był test ABX, nie było testu ABX. I co więcej, jeśli taki test miał miejsce - wynik musi być zgodny z przekonaniami XYZ, inaczej nie będzie uznany.

Ta krucjata będzie trwała w nieskończoność, bo jedyne co Pawła interesuje to znalezienie dowodów jego własnych przekonań, inne opinie go tak naprawdę nie obchodzą. Ci to rozumieją, mają z tego niezłą zabawę, Ci co nie rozumieją - wcześniej czy później do tych wniosków dojdą.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 28 Kwi 2009, 18:05

>Myślę że Paweł niewłaściwie rozumie swoją misję. Co innego pokazywać audiofilskie bzdury i

>rozprawiać się z nieprawdziwymi poglądami a co innego na każde pytanie mieć zero-jedynkową

>odpowiedź: był test ABX, nie było testu ABX.

Test ABX jest jedyną naukową metodą oceny, czy jest RÓŹNICA pomiędzy sprzętami (już to niedawno pisałem, ale widać się nie utrwaliło...)

>I co więcej, jeśli taki test miał miejsce - wynik musi

>być zgodny z przekonaniami XYZ, inaczej nie będzie uznany.

już to niedawno pisałem, ale widać się nie utrwaliło... : to nie są MOJE wymagania tylko wymóg tego żeby wynik testu był sensowny, a nie są to specjalnie trudne wymagania.

>Ta krucjata będzie trwała w nieskończoność, bo jedyne co Pawła interesuje to znalezienie dowodów

>jego własnych przekonań, inne opinie go tak naprawdę nie obchodzą. Ci to rozumieją, mają z tego

>niezłą zabawę, Ci co nie rozumieją - wcześniej czy później do tych wniosków dojdą.

Dziwne podejście. Ja już znalazłem dowody na moje przekonania i je szerzę. Nie potrafcie UDOWODNIĆ, że coś słyszycie. Za to Wam dobrze idzie obrażanie mnie (Twoi koledzy) i wymyślanie: czego to ja nie robię i myślę.

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 18:16

>mlb, ja już dwukrotnie zrozumiałem naturę Pawła, ale jakiś czort zawsze mnie podkusi i zataczam

>koło :D

Proszę, nie bij piany tylko zrób test ABX. Jeśli nie wierzysz w testy, których jest PEŁNO w sieci.

Paweł, na razie to Ty cały czas bijesz pianę i to cholerną, bo chyba Ci oczy zasłoniła i nie wiesz co do Ciebie pisze, tylko się zakodowałeś i piszesz cały czas to samo.

Odpowiedz na moje pytania.

I jakoś posty dotyczące tematu ignorujesz, a rozmawiasz o kwestiach, które nie są meritum tego wątku (oczywiście możesz, ale fajnie by było jakbyś odpisywał na konkrety).

Przekopiuje Ci posta, żebyś z tej pianki nie musiał się specjalnie wychylać:

Pawle mam takie parametry:

Crasstalk between input channels: -80dB

Frequency response: min 10Hz max: 0,45*FS Hz

THD+N: -80dB FS

S/N: 90dB FSA

To są parametry ADC. Czy każda z wartości jest powyżej możliwości ludzkiego ucha?

Switch, - Nie bądź taki wymagający - żeby odpisać na temat, trzeba chcieć zrozumieć, a tu nie idzie o.

to.

Autora wątku charakteryzują dwie cechy: mitomański upór i ortodoksyjna wiara w szkiełko i oko z tym, że tylko jego własne.

A z mieszanki tej ... nic twórczego nie wynika - więc wątek się zrobił bez sensu.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 18:25

>Pawle mam takie parametry:

>Crasstalk between input channels: -80dB

>Frequency response: min 10Hz max: 0,45*FS Hz

>THD+N: -80dB FS

>S/N: 90dB FSA

>To są parametry ADC. Czy każda z wartości jest powyżej możliwości ludzkiego ucha?

A jaka jest liniowość charakterystyki ?

To nie jest wątek o parametrach tylko o testach ABX.

Czekam na Twój test, potrafisz zrobić ?

Gość

(Konto usunięte)

mamel, 28 Kwi 2009, 18:35

>Autora wątku charakteryzują dwie cechy: mitomański upór i ortodoksyjna wiara w szkiełko i oko z tym,

Masz kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego, ale Ci pomogę: Test ABX polega na SŁUCHANIU za pomocą WŁASNYCH USZU, więc gdzie ty widzisz szkiełko i oko ?!?

Mam napisać większymi literami ?

Wracając do testów, proponuję nie na ślepo a po widoku ale na sygnale mono, dwie rzeczy jednocześnie jedna w prawym druga w lewym.

Wtedy i głuchy i psychiczny usłyszy.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Może być takie wrażenie, że testy ABX proponowane przez Pawła mają jakiś związek z parametrami, ale główna istota testów chyba zawsze była taka, żeby wykazać, czy jest różnica, czy nie. To, że podobno brak różnic znajduje poparcie w testach i parametrach można nazwać czystym zbiegiem okoliczności, jeśli ktoś nie lubi pomiarów;)

Może zrobimy tak: wrzucę wyjście klocka audio w wejście ADC. Zmierze RMAA, jeśli ch-k okaże się na tyle liniowa, że lepsza niż ludzkie ucho potrzebuje to będzie to oznaczać, że ch-k AD jest wystarczająco dobra.

Teraz nie mogę tego pomierzyć, bo nie mam kabla jack-jack. Muszę sobie polutować :)

Po maturze wrzucę wykresy i jeśli będą Ci pasować to potem wyniki testu.

DZisiaj przypadkiem potrzebowałem takiego kabelka do testów RMAA, powinien zalegać w najbliższym sklepie komputerowym za około 5 zł.

Przy okazji można by go porównać z jakimś audiofilskim za powiedzmy 500 zł, jeśli takowe są (wtyki jack z obu stron). Jeśli RMAA wykaże różnice w pomiarach (zakładając, że mamy dobrą kartę dźwiękową), to będzie to coś.

Szczerze mówiąc w kablach się nie specjalizuje. Kupiłem cyfrową Audionovę i nie słyszałem różnicy między nią a jakimś tanim sznurkiem. IC mam za 30zł firmy z rynku pro, a nie audiofilskiego.

Choć muszę przyznać, że zmiana kabla w CAL dała słyszalną poprawę. Żyły oryginalnego kabla były grubości włosa.

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 19:02

>Może zrobimy tak: wrzucę wyjście klocka audio w wejście ADC. Zmierze RMAA, jeśli ch-k okaże się na

>tyle liniowa, że lepsza niż ludzkie ucho potrzebuje to będzie to oznaczać, że ch-k AD jest

>wystarczająco dobra.

>Teraz nie mogę tego pomierzyć, bo nie mam kabla jack-jack. Muszę sobie polutować :)

Nie za bardzo kapuję co chcesz testować, klocek czy kartę dzwiękową ?

Np. moja karta w laptopie ma dość ostry spadek z dołu i to może być słuchać (aczkolwiek to może być jakiś celowy filtr założony).

>Po maturze wrzucę wykresy i jeśli będą Ci pasować to potem wyniki testu.

Możesz zrobić test ABX bez względu na pomiary. Pomiary sobie można robić, żeby WYJAŚNIĆ ewentualne różnice.

A tak w ogóle to lepiej się skup na maturze, te głupoty są na pewno ZNACZNIE mniej istotne...

>XYZPawel

>

>>Brzmią różnie bo są KIEPSKIE, nie radzą sobie z kolumnami i zaburzają charakterystykę przenoszenia

>>tak bardzo, że jest to słyszalne. Dla mnie wzmaki lampowe to jest głupia moda.

>>

>

>

Odkładając na bok naszą przygode z Orionem, mam takie nieśmiałe pytanie. Jakich to wzmacniaczy

lampowych słuchałeś?

W sumie nie liczyłem na odpowiedź. Wato by było jednak czasem posłuchać muzyki na różnych systemach, to poszerza horyzonty. Kto wie czy lampa napędzająca średnice Orionów, nie wzniosła by tych kolumn z przeciętności.

Gość

(Konto usunięte)

marko3T, 29 Kwi 2009, 00:06

>W sumie nie liczyłem na odpowiedź. Wato by było jednak czasem posłuchać muzyki na różnych systemach,

>to poszerza horyzonty. Kto wie czy lampa napędzająca średnice Orionów, nie wzniosła by tych kolumn z

>przeciętności.

A kto Ci powiedział, że one są przeciętne ?!?

Słuchałem Yamamoto: zwykły wzmacniacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.