Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 30 Kwi 2009, 15:12

>Co do testu ABX to myślę że jest on obciążony podstawową wadą, powodującą że zbyt duża liczba

>powtórzeń zwyczajnie męczy słuch i po chwili mózg chcąc się od tego testu uwolnić zmniejsza czułość

>słuchu i stąd "brzmi tak samo".

10 to za dużo ?!? A skąd masz te informacje ? Możesz podać źródło ?

A dlaczego przy testach ABX kolumn słuch się nie męczy ?

>10 to za dużo ?!?

To zależy od materiału dźwiękowego i poziomu głośności. Jeśli muzyka jest odtwarzana zbyt głośno, zmniejszenie czułości to naturalny odruch obronny organizmu - a tak się najczściej podczas takich testów dzieje, wszyscy zazwyczaj chcą słuchać głośniej żeby usłyszeć wszystkie szczegóły.

Dodatkowo jeśli jest to przypadkowa muzyka, mało ciekawa dla słuchacza - nie skupia się on na szczegółach. To tak jakbym słuchał przemówienia brata obecnego Prezydenta - niezależnie od sprzętu i głośności, dla mnie zawsze będzie brzmiało bezbarwnie, płasko i jak zza kotary ;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

autosugestia istnieje, ale też ilość powtarzanych prób wpływa na chaos i zacieranie się różnic bo one są subtelne!!!! Jak słuchasz miesiąc jednego srebrnego kabla i nagle wpinasz miedzianego zwykłego anticable to różnica jest dramatyczna. Ale jak zaczniesz mieszać i przepniesz je 10 razy to się pogubisz. I nie widzę w tym nic złego. Stąd analogia do zapachów gdzie wąchając dwa podobne za pierwszym razem je odróżnimy ale po kilku próbach pogubimy się - zwłaszcza jak będą miały podobną nutę zapachową. Gdy dodamy jeszcze trzeci to po chwili nic nie będziemy już czuć a nasz mózg zgłupieje. Dlatego nie ulegajmy jakiejś presji, ze ma to być test ABX bo jak nie to paweł za***ie focha i stwierdzi, ze fakt nie miał miejsca. Niech ktoś wepnie sobie srebro a po miesiącu zmieni na antycabla to nie uwierzy że tak duża różnica może być. Jak zacznie je przepinać 20 razy to się pogubi - ale to nie o to chyba chodzi. Słuchanie polega na słuchaniu muzyki a nie przepinaniu ciągle i jak na jednym sprawia nam to większą przyjemnośc to chyba o to dokładnie chodzi. Test ABX został wymyślony chyba przez jakiegoś oszołoma który na siłę chciał udowodnić, że różnic nie ma i liczy na to, że "głupi audiofil" się pogubi a różnice się zatrą.

Więc Ci co słyszą nie powinni poddać się dyktatowi, że albo ABX albo ch*j - nic nie słyszą.

Dla watpiących proponuję posłuchac np srebra od Sonus oliwy z miesiąc a potem wpiąć VDH węglowe albo np Anticable - dlaczego akurat te? bo te dały mi wyraźną różnicę w brzmieniu i jestem pewien, ze jak wasz sprzęt na to pozwoli to też ją usłyszycie. Proponuję tez w tą stronę - bo wydaje mi się, ze może być to bardziej kontrastowe - chociaż zalezy jakie macie systemy - bo jak abrzdo gęste i mulące to może w przeciwną stronę będzie lepiej. Eksperyment możecie dla pewności powtórzyć sobie później kilka razy w odpowiednich kilkutygodniowych próbach aby nie było, ze to dzieło przypadku. Wątpiący niech spóbują. Kable późniejs obie sprzedacie na rynku wtórnym - nic nie ryzykujecie.

Paweł - mi nawet do głowy nie przyszło aby kolekcjonować te gazety... więc proszę Cię, nie próbuj mnie nawet sprowadzać do swojego poziomu. Nic z tego. Nie mamay zbioru wspólnego pod tytułem "głupi audiofil" - to twoja była i jest bajka. Ja z tym nie mam nic wpsólnego. I proszę nie mów mi, że dokonałeś postępu... po prostu zmieniłeś biegun. Brędzlowałeś się świerszczykami - bo nie miałeś swojego zdania a teraz brędzlujesz się antyświerszykami bo dalej nie masz własnego zdania. Polegasz tylko na tym co przeczytasz.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 30 Kwi 2009, 15:30

>>10 to za dużo ?!?

>

>To zależy od materiału dźwiękowego i poziomu głośności. Jeśli muzyka jest odtwarzana zbyt głośno,

>zmniejszenie czułości to naturalny odruch obronny organizmu - a tak się najczściej podczas takich

>testów dzieje, wszyscy zazwyczaj chcą słuchać głośniej żeby usłyszeć wszystkie szczegóły.

Ale jak testują jawnie, to im się jakoś nie miesza ? Tylko wtedy, gdy nie widzą sprzętu, wtedy też głuchną... ;0

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 30 Kwi 2009, 15:31

>autosugestia istnieje, ale też ilość powtarzanych prób wpływa na chaos i zacieranie się różnic bo

>one są subtelne!!!! Jak słuchasz miesiąc jednego srebrnego kabla i nagle wpinasz miedzianego

>zwykłego anticable to różnica jest dramatyczna. Ale jak zaczniesz mieszać i przepniesz je 10 razy to

>się pogubisz.

To ja Ci współczuję, różnica pomiędzy czerwonym i czarnym też jest dramatyczna, i nawet po 1000 razach bym je rozpoznał... Szybko się biedaku gubisz...

Rozumiem, że Ty każdy sprzęt testowałeś miesiąc przed zakupem ?

>Paweł - mi nawet do głowy nie przyszło aby kolekcjonować te gazety... więc proszę Cię, nie próbuj

>mnie nawet sprowadzać do swojego poziomu. Nic z tego.

do głowy by mi nie przyszło, daleko Ci do mojego poziomu :))

Musiałbyś chociaż nad ortografią popracować...

>dokonałeś postępu... po prostu zmieniłeś biegun. Brędzlowałeś się świerszczykami - bo nie miałeś

>swojego zdania a teraz brędzlujesz się antyświerszykami

zapomniałeś jeszcze o takim drobiazgu jak słychanie muzyki przez ponad 25 lat :)))

>Ale jak testują jawnie, to im się jakoś nie miesza ? Tylko wtedy, gdy nie widzą sprzętu, wtedy też

>głuchną... ;0

Jak widzą sprzęt to przy kolejnych próbach też tak naprawdę nie słyszą, ale pamiętają początkową różnicę i reszty dopełnia autosugestia.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 30 Kwi 2009, 15:43

>>Ale jak testują jawnie, to im się jakoś nie miesza ? Tylko wtedy, gdy nie widzą sprzętu, wtedy

>też

>>głuchną... ;0

>

>Jak widzą sprzęt to przy kolejnych próbach też tak naprawdę nie słyszą, ale pamiętają początkową

>różnicę i reszty dopełnia autosugestia.

dobre, dobre :))) Czyli wystarczy atrapa sprzętu i będą sobie przypominali jak on gra i voila :))

Jeszcze przypomnę, że test ABX nie ma limitu czasu i można testować nawet rok. Gdzieś był taki test i ktoś testował wzmak przez pół roku chyba, nic mu nie pomogło ;)

Paweł, ja nie głuchnę i zaproponowałem Ci taki test - za kasę. Obiecałem Ci dwa koła jakbym nie odróżnił źródła. Chciałem wszystko zrobić według twoich wskazówek. Ale Ty zamiast ruszyć dupę z domu wolisz się będzlować antyświerszczykami. Rozumiem, ze musisz ich pochłonąc tyle aby sobie powetować dziury w mózgu spowodowane przeczytaniem kompletnego wydania 15 letniego jakiegoś świerszczyka?:)

ze skrajności w skarjność... wiesz co, wolę się chyba nawet mylić i ulec autosugesti niż powtarzać bezrefleksyjnie czyjeś prawdy objawione:)) Brak Ci własnego zdania! nie nadrobisz tego próżną paplaniną w każdym wątku dotyczącym kabli, źródeł i wzmacniaczy. na szczęście są tu ludzie którzy odróżniają jakość od ilości.

jak na faceta pozbawionego własnego zdania masz wysokie mniemanie o sobie. Twoje życie to ciągłe kłutnie? prawda? ciągle z kimś się zawzięcie dyskutujesz, cały świat postrzegasz jako wrogie miejsce pełne idiotów. Tak jest?:)

>dobre, dobre :))) Czyli wystarczy atrapa sprzętu i będą sobie przypominali jak on gra i voila :))

>

>Jeszcze przypomnę, że test ABX nie ma limitu czasu i można testować nawet rok. Gdzieś był taki test

>i ktoś testował wzmak przez pół roku chyba, nic mu nie pomogło ;)

No tak to nie jest, mówię o testach następujących bezpośrednio po sobie. Jeśli poszczególne porównania odbywają się w pewnych odstępach czasowych, nie widzę możliwości żeby różnic nie zauważyć.

Cały czas piszesz "ktoś testował", "ktoś wrzucił link"... a ja się pytam - gdzie jest ten "ktoś"? Gdzie są te linki?

jagbyś wżócił te linki to morze jakieś kąkrety bysiem w niech znalazły... ;)

Seba78, 30 Kwi 2009, 10:57

>Seniortelefono - marnujesz swój czas. Na cholere tu siedzisz? idź sobie na matematycy.pl.

Pozwolisz że sam będę decydować na jakim forum piszę.

>Widać, że niewiele słuchałeś i niewiele miałeś zabawek w domu.

Nie wiesz ile ani czego słuchałem więc czyżbyś bawił się w jasnowidza?

>Bez urazy - to tylko zabawa - po prostu nie kumam po co siedzieć tu jak was to nie kręci.

Wybacz ale jeśli dla Ciebie zabawa z audio sprowadza się do kabli to wypada tylko współczuć.

Z resztą Twoich "przemyśleń" po prostu nie chce mi się dyskutować.

Audio moim zdaniem to coś co jest w zasadzie niewymierne (oprócz oczywiście parametrów mierzalnych). Ciężko powiedzieć że coś jest lepsze a coś jest gorsze. Każdy ma inny słuch i inny gust. Są to tylko SUBIEKTYWNE oceny. Więc robienie z siebie eksperta w tej dziedzinie jest dla mnie po prostu śmieszne.

Jeśli chodzi o kable to można wymyślać setki absurdalnych argumentów: słaby sprzęt, zły prąd, za dużo prób itp. Ale dalej pozostaje fakt że nikt jak dotąd nie wykazał w teście że kable wpływają znacząco na dźwięk.

Dlatego ogłaszam wszem i wobec: jeśli ktoś ma ochotę na test by udowodnić światu że kable "grają" jestem chętny dojechać do 100km ode mnie (mieszkam w Sosnowcu) i taki test zrobić :-)

Bez żadnej kasy, po prostu z czystej ciekawości.

Mrok

Celowo nie podałem żadnych szczegółów ponieważ kolega z którym robiliśmy test jest na tym forum i wolałbym nie ujawniać jego personaliów. Musisz mi uwierzyć na słowo że sprzęt był dobry :-)

Poza tym to była tylko zabawa i nie należy tego traktować jako "dowód w sprawie" :-)

Kto chce uwierzy, kto nie chce - nie.

I tyle.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 30 Kwi 2009, 16:21

>Cały czas piszesz "ktoś testował", "ktoś wrzucił link"... a ja się pytam - gdzie jest ten "ktoś"?

>Gdzie są te linki?

Chociażby tu:

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_pwr.htm

szukaj: long term

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>szukaj: long term

Jest tylko jeden przypadek testowany przez jedną osobę. Mało wiarygodne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawa przecież jest prosta, im bardziej urządzenia się od siebie różnią tym krótszy czas jest potrzebny do wykrycia tej różnicy. Czyli mając kilka kolumn można szybko odróznić ich brzmienie, mająć kilka wzmaków, już by było trudniej,cd jeszcze trudniej itd.

Przy kablach pewnie potrzeba by było znacznej ilości prób i długiego czasu próby.

Zresztą czasami mierząć jakieś zjawisko nie wystarczy 3 czy 10 prób, warto zrobić więcej pomiarów ( eksperymentów). Nawet statystycznie bład maleje ze zwiększoną ilością prób. (podajże co do kwadratu ilości pomiarów).

Aha. Jak możecie zróbcie kawał swojemu kumplowi i zamieńcie kanały lewy z prawym , ciekawe ile osób to wyłapie.

>Sprawa przecież jest prosta, im bardziej urządzenia się od siebie różnią tym krótszy czas jest

>potrzebny do wykrycia tej różnicy.

W tym teście nie chodzi o to żeby wykryć różnicę ale pokazać że tej różnicy nie ma - a to nie to samo.

>Jednoznaczne stwierdzenie, że nie ma różnicy, to duża odpowiedzialność.

Nie ma na świecie dwóch urządzeń które grają identycznie tak samo. Fizycznie nie jest to możliwe. Są tylko bardziej lub mniej podobne.

oczywiście, że pada - Paweł twierdzi, ze nie ma żadnej różnicy między wzmacniaczami oraz źródłami i kablami. Jedyne różnice jakie są możliwe to występują miedzy kolumnami. Ten pogląd wyraża stanowczo i bardzo dobitnie.

Seniortelefono - nawet na takim sprzęcie jak masz moze coś da się usłyszeć (czytam informacji o twoim profilu) - spróbuj zrobić test o którym mówiłem. Posłuchaj muzyki z wpiętymi kablami ze znacząco różnych materiałów - ale w dłuższym czasie. Zakładam się, ze usłyszysz różnicę.

a na forum możesz pisać oczywiście - to miejsce publiczne ale po co? chodzi o to, że może to strata czasu... to była tylko moja sugestia w trosce o Twoją osobę. Rozumiem nie potrzebna.

Co do mojej ortografi. staram się poprawnie pisać - czasami coś przeoczę - to chyba nie jest tematem rozmowy. Ale jak brak argumentów albo jedyne analogie jakie można przywołać to krowy i konie to rozumiem skąd czepialstwo.

Tak mi się nasunęła, taka mała dygresja. Z zamkniętymi oczami, kazda kobieta smakuje tak samo. W każdym bądź razie, nie do odróżnienia w teście ABX, min. 10, max. 25 powtórzeń ;)

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 30 Kwi 2009, 16:38

>>http://www.provide.net/~djcarlst/abx_pwr.htm

>>szukaj: long term

>Jest tylko jeden przypadek testowany przez jedną osobę. Mało wiarygodne.

W porządku, ale teraz mi znajdź test wygrany przez audiofila JEDEN mi na razie wystarczy :))

Gość

(Konto usunięte)

lechb, 30 Kwi 2009, 17:34

>Tak mi się nasunęła, taka mała dygresja. Z zamkniętymi oczami, kazda kobieta smakuje tak samo. W

>każdym bądź razie, nie do odróżnienia w teście ABX, min. 10, max. 25 powtórzeń ;)

Nie odróżnisz małego biustu od dużego ?!?

Seba78, 30 Kwi 2009, 17:28

Paweł twierdzi, że wszystkie różnice wynikają przede wszystkim z różnych poziomów głośności i różnych charakterystyk przetwarzania. No i to jest, moim zdaniem, prawda.

Tyle, że charakterystyka przetwarzania to nie wszystko. Można mieć kolumny z równym pasmem, jednak z poważnymi, ukrytymi, niestłumionymi rezonansami. Wtedy inne kolumny nawet z "górami" i "dolinami" zagrają znacznie lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.