Skocz do zawartości
IGNORED

Harman/Kardon 980

paćka

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy później...

Ja też dodam coś od siebie. Po przeczytaniu w/w recenzji muszę napisać, że nie do końca jest ona dla mnie wiarygodna. Najpierw chciałem jednak zaznaczyć, że ten wzmacniacz zrobił na mnie w porównaniu do nada 326, 355 oraz CA740 najlepsze wrażenie (kolumny focal 716V). A jeśli chodzi o moje spostrzeżenia dotyczące tego wzmacniacza to wydaje mi się, że wycofaną to on ma przede wszystkim całą średnicę (lekko) ze szczególnym wycofaniem przełomu góry ze średnicą. Wysokie były moim zdaniem dosyć dobitne, lecz niestety były bardziej „chropowate” w porównaniu do w/w wzmacniaczy nada oraz CA. Dla mnie to chyba największa wada tego wzmacniacza. Co do głębi to może ten wzmacniacz nie ma zbyt wielu planów jednak dźwięk podaje z dystansem, co mnie akurat odpowiada. Zgadzam się, że ma mniej od w/w konkurencji „powietrza” pomiędzy instrumentami. Jest chyba także nieco mniej szczegółowy. Dla czego zatem ten wzmacniacz wydał mi się najlepszy? Bo wszystko co wziąłem ze sobą dało się na nim posłuchać (chodzi o słabe realizacje). Było miękko i przyjemnie. No i pewnie co się z tym wiąże w tym zestawieniu był (wzmacniacz ten) mistrzem jeśli chodzi o brak natarczywości. Słuchałem nieraz bardzo głośno, a jednak z dużą przyjemnością i bez odruchu przyciszenia, co przy tych kolumnach wydawało mi się niemożliwe. W moim przekonaniu rekompensuje to zdecydowanie jego wady. Nad wydawał mi się lepszy tylko w przypadku doskonałych realizacji i najlepiej w mniejszych składach. CA zauroczył mnie na krótką chwilę, bo bas i wokale miał zdecydowanie najsłabsze.

Oczywiście proszę cały czas mieć na względzie kolumny. Na mniej przejrzystych, efektywnych i wolniejszych kolumnach wzmacniacz ten może się nie sprawdzić. Dochodziłem do –5dB przy maximum +10 dB! No i na koniec taka najmniej audiofilska uwaga. Regulacja basów i wysokich działa bardzo dobrze. Chyba podbija niższe częstotliwości niż Nad, bo nie ma (po „przekręceniu gałów”) nieprzyjemnego dudnienie jak w przypadku właśnie Nada. Poprzednik (HK 970) zakres regulacji częstotliwości miał zdecydowanie mniejszy.

https://www.audiostereo.pl/topic/45774-harmankardon-980/#findComment-1387426

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.