Skocz do zawartości
IGNORED

jak wytłumić altusy?

pawel3d

Rekomendowane odpowiedzi

panowie audiofile

powiedzcie mi glupi przyklad np altus 100 60 w nomin 100w mocy muzycznej kolumny schneider ls nie pamietam 50 w muzycznej 70w obydwie 3 drozne a nie ma porownania naprawde

wzmacniacze grundig nie wiem nie slyszalem

czemu wszyscy klna na te altusy tonsil 40 wat w tonsilu to 110 w niemczech czy chinach taka jest prawda

a wykonanie kolumn np na export w wykonaniu tonsila naprawde piekna i co wazne bezcenne dopisze tylko ze nie jestem unitromaniakiem bo posiadam rowniez wzmacniacz telefunken i godny uwagi onkyo pozdro wszystkim!!

>czemu wszyscy klna na te altusy tonsil 40 wat w tonsilu to 110 w niemczech czy chinach taka jest

>prawda

Na "Altki" klną ci, którzy znają tylko ich krajowe, ubogie i na dodatek często niefachowo regenerowane odpowiedniki (75, 110, 140), a o Altusach 100 nawet nie słyszeli... :)

U mnie w warsztaciku stoją Altusy 140 i ElectroVoice Iterface B (niestety nie w oryginale) i znakomicie się uzupełniają. Każdej parze z osobna czegoś brakuje, ale razem jest lala. Obecnie napędzam Grundigiem V5000, dobrze też to gra z Telefunkenem RR200. Przy okazji może ktoś ma schemat tego Tfk, otrzymałem go porytego ze spalonym trafem i coś już urzeźbiłem. Lub może wskazać model bazowy, prawdopodobnie jest to jakiś Kenwood. Z góry dzięki. Maciej

Gość

(Konto usunięte)

10 sposobów ak wytłumić altusy?

-przykryć dużą pierzyną

-zakopać

-usunać membrany

-wpiąć listwę świetlną ze 100 żarówek szerogowo miedzy źródło a altusy.

-przykryć workami z piaskiem

-zamurować

-zalać obudowy smołą wewnąrz i w lepką smołę wrkęcic głośniki jak zastygnie będzie wytłumione

-zalać obuudowy galaretą tak żeby zastapłia powietrze rónież w przestrzeni między membrana a koszem , a także między cewka na nadbiegunnikiem

-kupić ode mnie kable LGH audio w cenie 40 000, uwaga tylko kompletni audiokretyni ich nie widzą a także nie słysza systemu w ktory sa wpięte , fan altusów na pewno nie jest złotouchy więc altusy będa wytłumione

-zanurzyć w wodach bałtyku

Zaczęło się od naprawy wzmacniacza V7500 kumplowi, dane techniczne są tu:http://www.hifi-forum.de/viewthread-84-2278.html Jakieś zimne luty i zasilanie przedwzmacniacza. W magnetofonie (coś na kształt szuflady) paski i regulacja. W tunerze padł mostek prostowniczy selenowy, coś takiego jak swego czasu w naszych MK235. Przyjemna wieża i też nomen omen z Altusami 140. Natomiast V5000 (bez reszty segmentów) trafił do mnie po tym, jak się posypał rynek sprzętu używanego (Czacz, Karśnice, Śniaty, Wilkowo Polskie) w stanie uszkodzonym. Padł 1 tranzystor mocy, na kanał przypadają 4. Temat poruszony tu:www.elektroda.pl/rtvforum/topic1002675.html. Wymieniłem wszystkie w tym kanale na BD249/250C oraz kilka nadwyrężonych wizualnie elektrolitów. Prąd spoczynkowy udało się ustawić bez problemu.Na uwagę zasługują osobne mostki Graetza dla L i P.Filtracja 4x10000uF, a i radiator budzi zaufanie. Ogólnie solidna szwabska robota.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.