Skocz do zawartości
IGNORED

jak jest nadawany dźwięk TV

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre stacje podają w nagłówku Dolby Surround co widać na ekranie TV pod logiem stacji.

Pomimo różnych prób z cyfrowego dekodera Polsatu zawsze idzie tylko stereo. Nigdy nie udało mi się złapać sygnału wielokanałowego.

Nie piszę o HD po HDMI tylko o normalnych programach po coaxialu.

Czy komuś się to udało?

https://www.audiostereo.pl/topic/45917-jak-jest-nadawany-d%C5%BAwi%C4%99k-tv/

To co chciałbyś złapać po coaxial'u to zapewne Dolby Digital. Dolby Surround to taka antyczna rzecz, zakodowana w sygnale stereofonicznym. Dostępna na wyjściu analogowym albo cyfrowym w formie dwóch kanałów. Musisz po prostu w amplitunerze ustawić tryb Dolby Pro Logic. A to co usłyszysz to będzie namiastka surroundu... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wczoraj po coaxialu probowlame dzwieku z cyfry+..wszytsko idzie w stereo, jest jeden program w HD ktory dawal 5.1- tak mi pokazal zestaw Bose.. Czyli ogolnie lipa, amplituner normlany tego nie przerobi na 5.1, a bose ma fukncje nieby przerabiania ale daleko temu do idealu:)

czyli po HDMI z HD też nie ma DD???

to jest skandaliczne. fakt że po analogu się nie spodziewałem i pomyślałem że jak piszą Dolby to jest Digital, o starym analogowym Dolby Surround nawet nie pomyślałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.