Skocz do zawartości
IGNORED

Nowoczesne brzmienie (???)

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ganzz_gut

12 Paź 2008, 12:29

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1008 / 806 / 0

A tak z merytorycznej beczki - może chodzi o przeciwieństwo 'starego brzmienia' - czyli np. lampy, z ciepłym, miękkim i rozciągniętym basem, niezbyt wysoką rozdzielczością i dynamiką dzwięku. A tutaj na odwrót - musi być szybko, dynamicznie... aż do przesady.

Nie ma to jak ogolniki. Masa lamp grala i gra jasno i wrecz krzykliwie.

discomaniac71, 13 Paź 2008, 10:12

>ganzz_gut

>12 Paź 2008, 12:29

>O mnie » Ignoruj » PW »

>stat: 1008 / 806 / 0

>

>A tak z merytorycznej beczki - może chodzi o przeciwieństwo 'starego brzmienia' - czyli np. lampy, z

>ciepłym, miękkim i rozciągniętym basem, niezbyt wysoką rozdzielczością i dynamiką dzwięku. A tutaj

>na odwrót - musi być szybko, dynamicznie... aż do przesady.

>

>Nie ma to jak ogolniki. Masa lamp grala i gra jasno i wrecz krzykliwie.

Masa tranzystorów gra nudno i kluchowato... I co z tego... Nie mówimy o konkretnych modelach wzmacniczy, a o tym co cechuje typowe 'nowoczesne brzmienie' - czyli właśnie dyskutujemy o ogólnikach ;-)

Przemski, 11 Paź 2008, 23:45

>=> Pablo-rock

>Rozwój współczesnej muzyki elektronicznej spowodował jej duże zróżnicowanie i nie można stawiać

>znaku równości pomiędzy wszystkim. Nazwy gatunków powstały po to by odróżnić style muzyczne i jeśli

>tylko utwory są dobrze sklasyfikowane i posiadają cechy typowe dla danego gatunku to nie można

>mówić, że ambient stanowi to samo co trance. Ze określeniem "techno" spotykam się coraz rzadziej,

>ale nadaj istnieje odmiana muzyki tak określanej. Muzyki prymitywnej, tworzonej z myślą o poruszaniu

kolego Przemski temat traktowałem z przymróżeniem oka ale widze właśnie że trafiłem na znawce tchno, nic tu niemoge dodac skoro jak w techno kobieta śpiewa to juz nie techno tylko trance ;-)

pozdrawiam

nt starszego i nowszego brzmienia moge wypowiedziec sie na podstawie konkretnego przykladu sprzetu hifi.

u zarania swoich skromnych poszukwiwan audio wpadlem na serie 'krzywa' i brazowa arcama, firma nobliwa i uznana. niebanalna w sprzecie budzetowym. bylem zachwycony. potem nagle natrafilem na serie wczesniejsza nieco - czarna tejze firmy - zrobila na mnie piorunujace wrazenie - nagle zabraklo glosnej bdzo srednicy, pojawil sie mocny bas, bdzo klarowne wysokie tony. zaskoczylo mnie jedno - firma uznana a na przestrzeni 10 lat zmienila swoja polityke brzmieniowa o 180 stopni nimal. ktora z wersji brzmienia jest poprawna, prawdziwsza, lepsza? nie ma reguly. wielu osobom bedzie odpowiadala inna seria. tak juz jest. owszem mozna ogolnie wypowiadac sie nt nowszego brzmienia w poszczeg firmach audio i... zapewne - daje sobie glowe uciac - trend bedzie zmierzal ku coraz mocniejszej i bdziej rozdzielczej srednicy anizeli ku mocnemu basowi i wyczyszczonym wysokim tonom...

dzwiek w stylu CONTOUR jest kompletnie nieaudiofilski. prym wiedzie srednica. i wiele firm za tym trendem poszlo, arcam, HK, nad, opera audio, copland... znam te sprzety z autopsji, moge wiec takie wnioski wysnuc... dzwiek w stylu niemieckim oceniany jest jako techniczny, dyskotekowy, nieaudiofilski... brrrrrr... czyzby za audiofilskosc uchodzily wylacznie malo dynamiczne wypelnione glownie srednica bdzo glosna [z niedostatkiem pulsu basowego oraz porzadnie dzwiecznych talerzy jazzowych i rockowych] sprzety?!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.