Skocz do zawartości
IGNORED

DYLEMAT kupna projektora 1080p

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś posiada większa wiedzę na temat projektorów 1080p i mógłby się podzielić?

Interesują mnie głównie DLP Benq W5000 oraz optoma hd800x.

Benq W5000 obraz może i lepszy ale ma dwie dla mnie poważne wady. Cena droższa o tyle droższa co nowy amplituner. A przydałby by mi się nowy. Onkyo605 lub 606(nagroda EISA 2007-2008,zdolny też do dekodowania

nowych formatów dźwięku, takich jak DTS-HD i Dolby True HD) dla mnie to ważne bo jestem fanem filmów Blu-ray.

Drugi mankament to ciężar 10kg!. Dla mnie to dużo ze względu ,że w pomieszczeniu gdzie będę oglądał filmy podczas zimy jestem zmuszony często zawieszać i odwieszać projektor. Po zakończeniu seansu filmowego projektor będę zabierał ze sobą żeby nie zamarzł. Temp. pomieszczenie może spaść nawet do 0 stopni C.

Powalająca! różnica miedzy nimi chyba nie będzie. A nowy amplituner i lżejszy projektor przydałby mi się faktycznie. Co o tym sądzicie...

https://www.audiostereo.pl/topic/46254-dylemat-kupna-projektora-1080p/

Witam!

Prawdopodobnie nie jestem najbardziej kompetentną osobą, aby udzielać odpowiedzi w tym wątku, ale po przeczytaniu nasuwa mi się kilka pytań:

1. Nie dasz rady obejrzeć obu sprzętów w akcji? W dużych miastach nie powinno być problemu ze sprawdzeniem, choćby jednego z nich...

2. Dlaczego DLP (zwłaszcza w tej cenie)? Nie mam zamiaru reklamować swojego sprzętu, ale być może warto wziąć pod uwagę inne możliwości?

3.Jesteś pewny, że już chcesz przejść na 1080p? Wiem, że różnica między 720p i 1080 jest widoczna, ale nie jest ona zatrważająca - jeśli masz w domu jakiś sprzęt 720p - to może warto jeszcze troszkę poczekać?

pozdrawiam,

wojtek

Witam,

Polecam strony z testami i opiniami samych użytkowników:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

Jak już było wspomniane w poprzednim poście nic nie zastąpi własnej oceny. Obie technologie mają plusy i minusy. Na marginesie dodam, że przede mną również jest ten temat ale czekam na spadek cen.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dam rady obejrzeć. Będę kupował za granicą. Tutaj sprzęt jest dużo tańszy. Nie chce czekać aż ceny spadną. Bo w I kwartale 2009 wracam do polski.

LCD nie miałem. Ale mam DLP i zawsze miałem DLP. Czerń, dynamika - a chyba o to chodzi. Tego może brakować w LCD w tym przedziale cenowym.

Tu porównanie VIDEO Optomy HD80 - trochę lepsza i droższa od x800 vs Benq W5000. Można porównać inne projektory.

Ukryta Zawartość

Nie wiem natomiast jak były kalibrowane?!

Ukryta Zawartość

A teraz rozumiem, że Kolega zagramaniczny jest. To zmienia postać, rzeczy. Ja osobiście również wybrałbym DLP - w tej technologi brakuje mi jedynie Shift Lans'u, efekt tęczy w nowych chipach jest niezauważalny, więc tylko brać

Witam Koledzy

Kopyt

jest jeszcze jedna wazna sprawa przy wyborze nowego projka, jago kompatybilnośc z trybem wyświetlania 24HZ oraz czy ma hdmi w wersji 1,3a z obsługa 24 bitową i funkcja deep colour, optoma to ma wiem bo ja mam i sprawdzałem ,przy wyswietlaniu filmów z blu-ray wyśwetla sie napis 1080p24Hz, im HDMI 1.3 z tego co wyczytałem na innych forach i w recenzjach napisane jest że benq nie ma hdmi w wersji 1.3 tylko 1.2.1 więc nie bedzie mial obsługi pełnego spektrum kolorów z blu-ray tzw deep colour, ale za to jest cichszy od optomy, ja tam łyknałbym na twoim miejscu optome i onkyo 606 dzis miałem go okazje posłuchac z jbl-ami jakimis z wysokiej serii i grał naprawde super,spoko dawał rade je napędzic, potem jak kumpel w sklepie podłaczył denona 1909 to pierdział a nie grał, optome miałes ta jest o wiele lepsza niz 70 a ampli tez jest super ,jak odpalisz jakiegos blu-raya z dzwiekiem dts hd ma to zwariujesz bo to jest, masakra, wiem bo mam filmik ja robot z dts hd ma i jak rabne go na ekranik z mojej optomki i zapodam przez moja yamaszke rx-v1800 to porostu ciary chodza poplecach i pełna jazda

pozdro

Jeżeli chcecie kupować Optome to super, jakość i parametry OK, tylko jeden problem z dostepnością, na początek 2009 roku przygotowuje nowe modele. A z HD800x (model dla marketów) i HD80, HD81 są na wykończeniu, generalnie został HD80, ale kłopoty z dostępnością. Mam demo HD80 do sprzedaży.

>>skalmen

jak masz swoją OPTOME skalibrowaną?

Jak prezentuję się twarz ludzi. Naturalnie?

Jak prezentują się wybuchy i płomienie w filmach akcji?

Mowa o filmach 720p/1080p

>> Kopyt

Jeśli bardzo Ci się nie spieszy, to radzę poczekać do wiosny na nowe modele Optomy.

Wymieniana jest wśród firm, które jako pierwsze mają komercyjnie stosować PhlatLight LED zamiast lampy. Nie mylić z zabawkami typu PicoLED i projektorkami do komórek!

Są już na rynku pierwsze modele z tym źródłem światła, ale cena raczej hi end. Może Optoma będzie bardziej dla ludzi...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Hej Kopyt

po skalibrawaniu według stronki

Ukryta Zawartość

jest idealnie, ton koloru skóry super, wybuchy , i bardzo naturlamny obraz ale dynamiczny, przed kalibracja było zdecydowanie za duzo czerwonego i niebieskiego, teraz jest super, czern lepsza niz w moom starym mitsubishi hc 910, no i te szczególy , ostrośc superr,pare fotek poniżej

post-8592-100003382 1224230835_thumb.jpg

post-8592-100003383 1224230835_thumb.jpg

post-8592-100003384 1224230835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaznaczam że gandalf jest z wersji dvd skalowanej,i jeszcze kilka

Ukryta Zawartość

post-8592-100003380 1224231057_thumb.jpg

post-8592-100003381 1224231057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się co to oświetlenia LED, przez Optome, ale wszystkie informacje są na razie tajemnicą. Nikogo chyba nie dziwi fakt, że optoma od ponad roku nie wypuściła nowego modelu 1080p, to daje wiele do myślenia. Nowa technologia pozwala na powiększenie gamutu koloru o prawie 50%, i kontrastu do 500.000:1.

Projektor będzie praktycznie nie słyszalny. A dodatkowo otwiera możliwość projekcji 3D. Zniknie koło barwne, a DLP będzie oświetlany 3-trzema ledami w barwach RGB. Będzie się działo.

Kopyt

na pewno będą kosztowac 3-4 tysiące Euro, optoma obecnie jest do wzięcia za 1190 Euro w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a lepsza wersja za 1590, w angli podobno poniżej 1000 funtów

Ukryta Zawartość

HD800X za 980 GBP.

Ukryta Zawartość

Co do projektorów z LED to na pewno będą droższe, przynajmniej na początku rynkowej kariery. Ale o ile? Dopiero się okaże...

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.